ЕVN спешно плаща 32 млн. лв. на НЕК

ЧЕЗ и Енерго-Про обявиха, че не са спирали плащанията си
Обновена: 18 мар 2014 19:04 | 18 мар 2014 16:45, Красимир Ангелов
75
ЕVN спешно плаща 32 млн. лв. на НЕК
Снимка: Булфото, архив

След като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди заканата на икономическия министър Драгомир Стойнев за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та, дойдоха и реакциите на компаниите.

На специална пресконференция от EVN обявиха, че не се отказват от права относно вземанията си, но предоставят краткосрочна ликвидност в размер на 32 млн. лв. на НЕК. Готови сме за диалог, заяви председателят на УС на дружеството Йорг Золфелнер, цитиран от БТА. Той уточни, че преведената сума е 32 млн. лв., просто защото в момента компанията не може да преведе повече пари.

Още по темата

По думите му НЕК дължи на дружеството 144 милиона лева за присъединяване на възобновяеми енергийни източници и затова от EVN са пристъпили към прихващане на 104 милиона лева, дължими от НЕК. Прихващането на средства е законово признат способ и се прилага широко, коментира шефът на дружеството.

Председателят на дружеството припомни, че методиката на енергийния регулатор е била атакувана във ВАС и впоследствие отменена през ноември 2013 г. Според съдебната практика липсата на други указания от ДКЕВР означава, че действа старата законова уредба, тоест НЕК трябва да компенсира на ЕРП разходите за зелена енергия, гласи позицията на EVN.

Той припомни, че държавата е поела ангажимент да изкупува цялата произведена от ВЕИ енергия и ДКЕВР трябва да разпределя тези разходи справедливо към всички потребители, а снабдителните дружества трябва да заплатят зелената енергия и после да получат тези пари от НЕК. За него това е справедлив механизъм, съобразен с европейското законодателство. Той изтъкна обаче, че от юли 2012 г. EVN е компенсирано само частично за направените от него разходи и така дружеството е принудено да финансира НЕК за наложени му от закона разходи в размер на 248 млн. лв.

Золфелнер заяви, че EVN многократно е представяла пред Комисията тези свои разходи, а самата НЕК е поискала в своето ценово заявление през пролетта на 2013 г. средства за компенсиране на електроснабдителните дружества, което означава, че и НЕК признава тези средства за дължими.

От EVN съобщиха, че от 1 юли 2012 г. досега са написали общо 105 писма, от които 51 до ДКЕВР и до другите държавни институции, за да ги информират за проблема.

Всички спорни въпроси между България и EVN са въпрос на арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон, отбеляза Золфелнер. Министърът на финансите е упълномощен да координира действията в тази връзка, добави той. Золфелнер бе категоричен, че EVN ще обжалва наложеното наказателно постановление от ДКЕВР от 1 млн. лв.

Золфелнер заяви също, че в обявеното предложение за нови цени на енергията от 1 юли 2014 г. дружеството е калкулирало непризнатите си досега разходи за зелена енергия.

Плащанията на Енерго-Про към НЕК никога не са били спирани или забавяни. Компанията винаги е изпълнявала двустранните договори с НЕК и винаги е плащала коректно своите задължения. Всеки месец Енерго-Про плаща навреме на НЕК за доставената енергия и на ЕСО за такса пренос и достъп високо напрежение, пише в позиция на дружеството, изпратена до медиите.

От електроразпределителното дружество посочват, че през месеците декември 2013 г. и януари 2014 г. плащанията към НЕК са намалени с размера на суми, които НЕК дължи на компанията за задължително изкупуване на енергия по Закона за енергията от възобновяеми източници. През споменатите месеци Енерго-Про Продажби напълно законно прихвана сумите, които са дължими на компанията от НЕК по задължителното изкупуване на зелената енергия, казват от ръководството на енергодружеството.

От компанията също аргументират действието си с факта, че Методиката за компенсация на разходите за зелена енергия е била окончателно отменена с решение на ВАС, което дава законово право да се приложи старата методика. „Енерго-Про прихвана общо 46,3 милиона лева. Прихващането беше извършено от текущите месечни суми, които компанията дължеше на НЕК за доставяната електроенергия“, пише в съобщението.

"Ако прихващането на дължимите суми не беше направено, то през месец декември 2013 г., компанията нямаше да има достатъчно средства, за да посрещне своите оперативни разходи – за поддръжка на съоръженията, за гориво, за инвестиции и др. Другият възможен изход бе компанията да спре да изкупува зелената енергия, но това би било нарушение на закона и производителите на електроенергия от ВЕИ лесно биха могли да осъдят дружеството и да запорират сметките му. Това означаваше компанията да не е в състояние нито да плаща на НЕК, нито да извършва дейността си“, се казва в писмото.

Дружествата от групата на ЧЕЗ в България не са спирали плащанията си към Националната електрическа компания (НЕК) и стриктно изпълняват задълженията си по двустранните взаимоотношения, пише в позиция до медиите ръководството на ЧЕЗ.

В изявление до медиите Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, съобщава, че на 17 март ЧЕЗ е изплатила на НЕК сума в размер на 8 млн. лв., а до края на месец март са предвидени още две плащания.

"Приветстваме подхода на независимата ДКЕВР да се търси прагматично и професионално решение на проблемите чрез преговори с НЕК и в условията на открит диалог и равнопоставеност", пише в изявлението.

От дружеството също напомнят, че Методиката за компенсация на разходите за зелена енергия беше отменена от ВАС. От дружеството изтъкват, че основен проблем е нерешеният въпрос за компенсирането на разходите на крайните снабдители за закупуване по преференциални цени на електроенергия, произведена от ВЕИ, което е изцяло в компетенциите на ДКЕВР.

От ЧЕЗ посочват в позицията си, че не са получили отговор от ДКЕВР да даде указания на НЕК да върне на „ЧЕЗ Електро България“ АД всички дължими суми за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и затова са предприели действия за събиране на дължимите от НЕК суми.

Предприехме посочените действия, за всяко от които сме уведомили регулатора, на фона на влошаващо се финансово състояние на дружествата, казват от ръководството.

Още икономически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
До внимание, трол! преди 10 години
Ако не знаеш какво е айчарска фирма,то това на български би трявало да е фирма за подбор на персонал.
70
0
 
2
 
! Отговори
внимание, трол! преди 10 години
До 62Днес в няколко сайта чета коментари, явно от един и същ ***, който говори за "айчар" фирма.Хайде разясни какво е това?
69
1
 
2
 
! Отговори
койчо преди 10 години
До АнонименКакво значи батерий?
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Зелената енергия трябва да бъде изхвърлена на пазара, а не да има сигурна печалба на баснословни цени. Там е най-голямата врътка. Държавата изкупува произведената зелена енергия на космически цени, защо. Тока от Козлодуй е в пъти по евтин, където има далеч повече разходи. Аман от далавери.
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно е, че албанците се усетиха много бързо и изхвърлиха тези гадове за нула време от държавата си, а тук ги търпим десетилетие.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не му берете гайлето на министър Стойнев откъде ще намери пари,никой не е по-силен от държавата.И по междудругото ако ние се върнеме 20 години назат все ще стигнем до някаде а според справка от интернет примерно ЕВН ще стигне до нищото или наѝ-много до лавка за батерий в долна австрия.
65
1
 
8
 
! Отговори
koko преди 10 години
Схемата е ясна, за 1-2 месеца се национализират ЕРП - тата след това за жълти стотинки се продават на наши хора, след това се вдига цената на тока и набързо нашите хора си пълнят гушите, съответно изгонените ЕРП - та ще осъдят държавата и народа ще трябва да плати и на тях неустойки. Така сегашните собственици ще си покрият загубите, а най-вероятно и печалбица ще има, новите собственици ще са си наши олигарси и те доволни, е държавата ще е назад с 4-5 милярда, но народа ще плати пак цената
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И к'во?! Дори и ЕРПтата да подарят акциите на държавата, което те няма да направят, от къде Стойнев ще намери 300 млн да се разплати по веригата?! Ще се разплати ку.. Айде закривай и да се връщаме там където започнахме преди 20 години
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да си припомним кой управляваше икономиката и енергетиката през 2012-та. Дянков и едно комсомолче. Наследено сега от едно друго комсомолче. Та га викате да чакаме режима и новите цени на ток?
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От юли 2012 г. досега EVN България Електроснабдяване изпрати общо 105 писма до институциите по този въпрос: - 51 писма до ДКЕВР - 20 писма до МИЕТ - 24 писма до НЕК - 5 до БЕХ - 2 писма до Народно събрание - 3 до Министерство на финансите. =========== Все едно са писали до Арменския поп. Моментална оставка на министър Драгомир Стойнев.
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мене ми е все тая, защото все още мога да си плащам сметките. Но ще се радвам, наистина чуждите ЕРП-та да се изнесат, и на тяхно място да се намърдат наши ЕРП-та, на разни мафиоти и олигарси и да ви видя тогава, тези дето най-много плачете и плювате срещу "чуждите лоши", каква песен ще запеете, когато токът ви стане двойно. Или си мислите, че като дойдат "нашите" ще ви го намалят наполовина заради сините ви очи.Ами тези дето ви ограбват 25 години нали са си "наши", наши момчета, както се казва.
60
2
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 10 години
Това е въпросната айчар фирма др.Пендл и др.Писвангер България която явно отчита цяла южна България,въпреки че от информацията в интернет въобще не ми е ясно как това е възможно тъй като явно не разполагат с капацитет за тази работа.Но пък от друга страна е спечелила обществената поръчка за аутсорсване на дейноста през 2011 г.без да има назначен и поне един електро инжинер,като ЕВН са уволнили 500 техни отчетника по този случай.Чудеса!!!
59
1
 
7
 
! Отговори
манго преди 10 години
искам ток без пари !
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕРП-тата не определят цената на тока. Тя се определя от ДКЕВР. Те могат да искат увеличение, но ако не им се разреши от ДКЕВР, цената си остава същата. Стига с тия селски пиески, че ЕРП-тата увеличават тока и изнасят парите. Те само ги събират и ги внасят по веригата, а именно отзад напред - ЕСО, БЕХ, НЕК. В ЕРП-тата остават между 2 и 3 % от сметката, които са за поддържане на мрежата, за ремонти и за заплати на работниците, които са българи.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С какъв акъл ЕВН дава на комунистите пари, че те за два дена ще ги откраднат!
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цените на ел. енергията не са се увеличили заради ЕРП-тата. За пример необходимите годишни приходи (това което влиза в цената на ел. енергията за регулирания пазар) на ЧЕЗ Разпределение са намалели от 363 млн. лв през 2008 на 291 млн. лв през 2014 или спад с 20%. А за същия период можеш сам да си направиш сметката колко се е увеличила крайната цена на тока
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕК е във фалит и се финансира от частните ЕРП-та чрез рекет. В същото време Стойнев говори за национализация на ЕРП-тата. Ако изпълни тази гениална идея кой ще финансира ЕРП-тата, когато благодарение на разумно и отговорно държавно управление скоропостижно фалират?
54
0
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 10 години
В София поставиха нови електромери и те се отчитат дистанционно. Не минават хора, както беше по-рано.
53
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 10 години
Какво е това P&P София - за първи път го чувам
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕК са добрите, щото са си нашите Олигарси. ЕРП-тата са лошите, щото те са чужди.НЕК прибира 97.42 от 100 лв сметка. ЕРП-то прибира 2.58 лв.Не искаме чуждите ЕРП-та да ни грабят, искаме нашите си мафиоти да си ни грабят.