Облагането с данъци на богатите не е решение за икономиката

Трябва грижа за бедните, но не и насърчаване да не работят, коментира Марк Блумфийлд
1 апр 2014 21:37,
17
Облагането с данъци на богатите не е решение за икономиката
Снимка: Bulgaria On Air

Преразпределението на доходите или облагането на богатите чрез данъци, за да се даде на бедните, не е решение, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Марк Блумфийлд*.

Той допълни, че решението очевидно е по-сложно от търсенето само на икономически растеж, каквато теза поддържат и консерваторите в САЩ.  Икономистът подчерта, че трябва да се помогне на социално слабите групи, но финансовата помощ не трябва да насърчава хората да не работят.

„В успешните икономики трябва да има ръст, но и грижа за бедните”, подчерта Блумфийлд и допълни, че не може да се върви напред, ако хората умират от глад по улиците.

На въпрос дали увеличаване на минималната работната заплата е решение, той заяви, че има и по-ефективни схеми.

„Повечето икономически анализи показват, че минималната заплата е вредна, тъй като производството може да се ограничи само до минималното ниво, което е непродуктивно”  коментира икономистът.  Той допълни, че трябва да има грижа за бедните, но трябва да се внимава това да не доведе до нежелани последици.

Помолен да коментира данъчната система в България, икономистът допълни, че ДДС ставката е твърде висока, което я прави неконкурента. Той посочи още, че данъчната система трябва да е проста и справедлива. Необходим е и икономически ръст, заяви още Блумфийлд. По думите му е важно данъчната ставка да е ниска, но е важно и какво се облага.

Блумфийлд  допълни, че голям проблем за икономиката у нас е корупцията, която действа под формата на непреки данъци, както и че голяма част от хората са заети с непродуктивна дейност.

„Трудно се влияе при работеща системата. Тук има твърде много пречки”, смята икономистът.

По отношение на енергийната независимост той подчерта, че за да се осъществи е необходимо да има конкурентна среда, образована работна сила и други предпоставки. На въпрос дали шистовият газ е вариант за тази независимост икономистът коментира, че в САЩ след откриването на находища редица компании от вносители на природен газ са се преориентирали в дейност по износ. Остава проблемът с издаването на разрешителни за добив на шистов газ, какъвто има и в България, заяви Блумфийлд.

Целият коментар вижте във видео файла.

* Марк Блумфийлд е един от авторите на плана Ран-ът и президент на Американския съвет за капиталово формиране

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
този да вземе да се гръмен досега не съм видял един богат забоготял законно, изключвам спортистите.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До един *** по долу, дето се е замислил за неудачите, хомота, гърбенето и къшея хляб.Праволинейно мислене на самообявил се за бизнесмен индивид, дето не само богатството си, но и жена си ще дари на публиката, само и само да спаси живота си.Добре, че ги има и такива, че да си живеем спокйно, а те да плащат кредитите.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5Този "ДЕН" за който говориш така и не е идвал НИКОГА през човешката история.Защо реши че сега е заидвал??Така може би ще заспиш по-лесно ли?Ха-Ха-Ха!Балък.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11Другарю ***, това е доста *** и нескопосан начин да оправдаеш нудачите си.Знам че си *** на прехода.Такива като теб опъват хомота от рождение до смърт.Така е било, така е, така и ще бъде.Светът е за богатите а *** като теб гърбят за къшей хляб.На здраве!
12
0
 
1
 
! Отговори
kane преди 10 години
До Запасен... а на "данък обгрижване" - му викат гилотина
11
0
 
9
 
! Отговори
kane преди 10 години
Вие сте намерили кого да питате!?!Еми човека с това си вади хляба. какво очаквате да ви каже. Защо му се дава платформа за изява изобщоПубликуването на такива "интервюта" и дори смото появяване в ефир на подобни крадци си е провеждане на пропагандна политика. И затова на медията и се плаща! А на мен не! Защо!?!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Облагането на богатите винаги е 100%.Ако не чрез данъци, става чрез революции, нацинализации и конфискации. Въпрос на време. Затова най богатите хора в света доброволно дарянат богатството си - справка бил гейтс и др. Просто се опитват да спасят живота си.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя тип може би иска да ни накара да се съгласим, че облагането с данъци на богатите е лошо. Предполагам си вярва, че облагането с още повече данъци на бедните е добро?!?Много нагло виждане за съдбата на повечето българи!
8
1
 
8
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 5Процесът по "обгрижването" на богатите си има име - революция.
7
0
 
5
 
! Отговори
Относно 7 преди 10 години
Пак ми клъцна част от ника. Коментар 7 започва с въпроса "Що е това богат?" Това трябва да се уточни, та да сме наясно чии данъци евентуално биха могли да бъдат увеличени. Защото, ако ползваме нашите критерии за "богат", това означава, че ще смъкват по още една кожа от гърба на всеки нашенски гольо, който случайно не гладува и не живее под наем.
6
1
 
7
 
! Отговори
Що е това "бога преди 10 години
На Запад се знае какъв е прагът на богатството, какво трябва да притежаваш и какви доходи годишно да получаваш, за да те определят като богат.А у нас? говорят ти за някого и ти казват: "А, той си е добре, богат е." После ти обясняват, че този човек си е изплатил вече двустайната панелка в ж.к. "Дружба" в София, има постоянна работа на трудов договор със заплата 800 лева, а всяка седмица си ходи на село при мама и тате, които пълнят багажника на автомобила му с продукти от личното си стопанство.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затъналите в разкош обичат да си чешат езиците за грижа за бедните, но един ден бедните ще се погрижат за тях...
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дивашкият неолиберализъм ще продължи да ограбва все повече и повече, докато един ден на хората не им писне и пак превземат Бастилията.
3
0
 
15
 
! Отговори
Пропаганда преди 10 години
Пропаганда е езикът, на който богатите разговарят с останалата част от света.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено, богатите на какво друго могат да ни поучават.
1
0
 
21
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Поредния *** - Блумфийлд - който ни учи как богатите да си останат богати, а бедните - мъртви.