Свърши ерата на дъмпинговите цени по обществени поръчки!

Терзиева: Години наред не се оправят пътища, достъпни само "на колела"
3 апр 2014 19:40, Анисия Иванова
3
Свърши ерата на дъмпинговите цени по обществени поръчки!
Министър Десислава Терзиева в Смолян. Снимка: БТА

Ерата на ниските дъмпингови цени по обществените поръчки свърши, заяви на пресконференция в Смолян министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, коментирайки проблем с провалено преди няколко години изграждане на важен инфраструктурен обект в областта заради спечелена поръчка с нереално ниски цени. Четири проекта за строеж на пътища за над 40 млн. лв. се протакат с години и не са изпълнени, заради такива цени, обясни тя. И при четирите случая изпълнител е фирма от Стара Загора на бизнесмена Сашо Желязков. Сред тях е и скандалният лот 27 за ремонта на 27 км в три пътни отсечки в Смолянско, който се протака вече две години.

По оценка на министър Терзиева самите търгове и конкурси в Агенция "Пътна инфраструктура" вече се провеждат при други условия и нови правила, така че да се избегне практиката с дъмпинговите цени. В закона за обществените поръчки, който е на второ четене в парламента, са направени промени, които гарантират работата на подизпълнителите по проектите, обясни тя. На експертите на пътната агенция е разпоредено критерият за оценка да е икономически най-изгодна цена, обясни шефът на АПИ инж. Чайков и допълни, че има и клауза изпълнители, които са в съдебни процедури с агенцията, да нямат право да играят за нови процедури.

Терзиева заяви, че в Смолянска област до края на годината ще бъдат финансирани проекти на обща стойност около 100 млн. лв. Тя и инж. Чайков направиха днес първа копка на проекта за рехабилитация на 14 км от пътя Чепеларе - Соколовци и присъстваха на церемония за възобновяване на строителството на околовръстния път на Чепеларе. Според регионалния министър е недопустимо години наред да не се инвестира в ремонт на пътища в планинския регион, който е достъпен само "на колела".

Проектът за околовръстния път на Чепеларе е замразен над 10 години заради липса на национално финансиране, обясни тя. 4-километровата обходна отсечка ще бъде направена с 10.5 млн. евро по "Транзитни пътища", а ремонтът на пътя Чепеларе -  Соколовци ще е за близо 10 млн. лв.

Правителството ще вложи в рехабилитацията на пътищата в областта над 4.5 млн. лв., съобщи 
Терзиева и обяви, че ще се възобнови работата по три участъка - от Пампорово до Смолян, пътя до Девин през Превала, и Смилян-Рудозем. Амбицията ни е през есента да приключим с рехабилитация на пътя Асеновград-Чепеларе, заяви тя. Очаква се през тази година и първата копка на яз. „Пловдивци“. След близо 30-годишно прекъсване възобновихме и изграждането на язовири, това е основна политика на нашето правителство, допълни Терзиева.

При посещението си в Смолян Терзиева отрече категорично твърденията на президента Плевнелиев, че е договаряла с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан в Брюксел ревизия на евросредства за интегрираните планове на 67 града. Не съм пренасочвала средства никъде. Борим се да защитим всички тези 67 града да останат в списъка на оперативната програма", отсече Терзиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еееех, ако беше така.... само 10 години. мисля че за 20-30 след това няма да се оправим. всъщност мандата им продължава вече 50-60 години. и няма изгледи да свърши скоро. така че ..."надежда всяка оставете"!