7,5 млн. евро предвидени за реклама на български вина

За първи път тази сума е толкова голяма, коментира Атидже Алиева
Обновена: 6 апр 2014 11:42 | 6 апр 2014 11:41,
25
7,5 млн. евро предвидени за реклама на български вина
Снимка: Bulgaria On Air

134 млн. евро е бюджетът на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския през новия програмен период, съобщи в ефира на Bulgaria On Air Атидже Алиева, заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Тя посочи, че за първи път има толкова голяма сума, заделена за реклама на българските вина на трети пазари – 7.5 млн. евро. Алиева поясни, че по тази линия миналата година са били предвидени около 2 млн. евро.

По думите й именно на рекламата на българските вина се дължи бурният ръст на реализиране на продукцията на тези пазари. Тя поясни, че популяризирането към момента се прави чрез рекламни брошури, информационни сайтове и участия в международни изложения.

Алиева заяви още, че всеки кандидат за финансиране по мярката избира как и по какъв начин да изразходва средствата за популяризиране на продукцията си. По думите й пари за реклама на пазарите от ЕС не са предвидени по програмата, тъй като тези пазари са вътрешни за общността.

През следващия програмен период има заложени две нови мерки в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Едната е насочена за събиране на реколтата на зелено, която се прилага след края на май, когато гроздето още не е узряло, и е вид обезщетение за производителя, който не очаква реколта наесен. По тази мярка са заложени 3 млн. евро, коментира Алиева.

Другата нова мярка е свързана с инвестициите в предприятия на производителите на вино. Те могат да бъдат насочени към подобряване на технологичния процес, регулация на температурата, етикетиране, бутилиране и др., поясни заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие”.

По тази мярка са отделени 42 млн. евро от общо 134 млн. по Националната програма, като според Алиева ще бъдат напълно достатъчни. Тя допълни, че процедурите по кандидатстване по програмата за опростени, съкратени са и сроковете за разглеждане на документите. 

По друга мярка в програмата за следващия програмен период са заделени средства за преструктуриране и конверсия на лозя. Това е и най-голямото перо от бюджета на Националната програма за лозаро-винарския сектор- 80 млн. евро.

Предвидени са още средства за изграждането на капково напояване, заяви още Алиева.

Цялото интервю вижте от видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
7,5 млн. евро предвидени за крадене
18
3
 
2
 
! Отговори
булгар преди 10 години
МАШАЛЛА, МАШАЛЛА ЧОК ГЮЗЕЛ АТИДЖЕ ГЮЗЕЛ!!!!!! АТИДЖЕ БИР КОДЖАМАН *** АЛАДЖАНМУ МАРИ ????
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех,народе ***!, децата ти гинат болни и гладни ! "не народ , а ***"
16
5
 
5
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Кадъната се заинтересувала от износа на вино. Това подобие на *** що не подобри износа на свинско като се изнесе към анадола?
15
2
 
4
 
! Отговори
1234 преди 10 години
До фАми пак стигнаха до онова дередже от преди 5 г. когато бяха завладели земеделското мин. и съсипаха всичко.ГЕРБ ги изринаха и нещата се оправиха,но сега пак са там и за това е тази ла*няна кампания по всички медии,защото кокала там е голям,а и май единствен ,но ЕС пак се усетиха на къде отиват парите и ....спряха кранаИначе,ако бяха останали на власт преди 4 г, сега още щеше да се жъне с руските комбайни и да се оре с Беларус,но....зърно производителите мълчат ,но ще се сетят в скоро време
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази "специалистка" да не би случайно да е роднина на Алтен Алиева, друга "специалистка" или както я наричат "приятелката" на Доган. Дали в министерството на земеделието отново се говори на турски ,както беше по времето на предишната тройка. А може би и обръчите от фирми работят с пълна пара!?
13
4
 
8
 
! Отговори
ф преди 10 години
докаде стигнаха *** с тяхната наглост и с нашето толерантно отношение,да ни управляват парите за земеделието и после що сме безработни и има внос от турция
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докога министерството на земеделието и горите ще е бащиния на ДПС? И тези пари ще бъдат оползотворени както онези за пърженото яйце на очи, представяно ни като туристическо лого за скромната сума от 1 милион. Не разбрахте ли, че турчин разбира от рахат локум, не от копане?
11
2
 
8
 
! Отговори
винопроизводител преди 10 години
7 млн.евро?и тях ще ги откраднат.виното ни няма нужда от реклама.има нужда от хубаво грозде и нови бъчви.инъче казано пак парата отиде за свирката на влака
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bulgari yunaci, samo taka, produlzavayte vuv sushtia duh smeshnici
9
5
 
7
 
! Отговори
EZOP преди 10 години
Каква е тази туркиня по телевизията - явърви на Диарбекир с фереджето ***...
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възможно ли е да не се прави вино от спирт, вода, есенция и маалко грозде?
7
3
 
8
 
! Отговори
вейсел преди 10 години
Атидже, бързо се прибирай дома, не се прави на господарка в чужд дом. Че нема кой да чисти, пере и готви.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Красьо Гергов пак ще напълни гушката! Ще си избие инвестициите в дупетата Мартин Захариев от "гражданската квота" на БСП! Явно е подпрел червените добре на изборите, щом получава такава тлъста премия! А и пак идат избори, и пак, и пак... пари винаги си требват. Доста от тези кинти ще се върнат в партиите на управляващите.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОВА2 евро ти е в германия колата от най-смотания ресторант. 1 евро ти е хляба, за кво си мислиш че идват на алкохолен туризъм тука ???
4
0
 
14
 
! Отговори
Винар без реклама преди 10 години
Предния път ни рекламира Хохегер и усвоиха малко парици,но сега ще падне голямо рекламиране......като за последно..
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Манекени на винпром-а търсите ли?
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"По тази мярка са отделени 42 млн. евро от общо 134 млн. по Националната програма, като според Алиева ще бъдат напълно достатъчни. Тя допълни, че процедурите по кандидатстване по програмата за опростени, съкратени са и сроковете за разглеждане на документите. "Да се вземат 42 млн. евро от 134 млн. по бързата процедура (със съкратени срокове) много ми намирисва на корупция.
1
7
 
15
 
! Отговори
ОТВРАТТТТ преди 10 години
Атидже Алиева

Спонсорирани публикации