Chevron започна проучвания за шистов газ в Румъния

Приоритет е операциите да се извършат по сигурен начин, твърдят от компанията
Обновена: 6 май 2014 14:48 | 6 май 2014 14:47, Красимир Ангелов
103
Chevron започна проучвания за шистов газ в Румъния
Снимка: Reuters

Chevron e започнала проучвания за шистов газ в Пунджещ, Североизточна Румъния, въпреки съпротивата на еколозите и местните жители, предава БТА, позовавайки се на AFP.

Пробивът трябва да стигне до дълбочина около 4 000 метра, се казва в официално съобщение, публикувано на сайта на американската компания.

По време на проучването ще бъдат взети проби от скалите, за да се установи има ли шистов газ.

В началото на април Том Холст, ръководител на компанията за Румъния, посочи, че всяко решение решение за евентуален добив на газ чрез хидравлично разбиване ще бъде взето не по-рано от три до пет години.

Chevron увери, че неин "приоритет е да извърши операциите по сигурен начин, отговорен към околната среда", с цел да успокои жителите на района, които се страхуват от негативни ефекти за екологията от силно оспорваната техника за добив на шистов газ, наречена "фракинг" (хидравлично разбиване).

Този метод, разрешен в САЩ, предвиждащ инжектиране в земята на вода и химически вещества, бе забранен във Франция заради вредното му въздействие върху околната среда.

Chevron предвижда да извърши проучвания за шистов газ в още четири села в североизточна Румъния. 

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Chevronшистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sega kato nalaziat edni "eksperti" po shistovia gaz ne e istina...
24
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румънските политици явно не са толкова продажни като българските и са устояли на натиска от Газпром! След няколко години ще могат да избират кеф им газ от Шеврон, кев им газ от Газпром, кеф им газ от мосрките находища, а ние ще продължаваме да пламе на монополиста Газпром!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 18 : Приятелю, сев/изток е ----- вдясно и нагоре. А Добруджа е на --юго/изток/по всички географски стандарти/. Смешка: А късмет/в резултат на пробите/ , карпатския газ и НЕФТ --да тръгнат към нас.
22
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след няколко години ще купуваме газ от Румъния и се чудим защо сме бедни!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"бе забранен във Франция заради вредното му въздействие върху околната среда."А тъй.Ама ние понеже сме по-демократи от Франция, ще ни дупчат.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ето ви нещо от 'кухнята'. мой близък е посредник в агенция, която работи с петролни компании. шеврон търсеха адвокат за бг, но не да представлява фирмата им, а процесуалист за арбитраж. така или иначе са си намислили да отменят мораториума чрез съдилища и глоби, а нашите некадърни политици нищо не могат да направят. златото само се изнася, но тези ще ни отровят. и от това печелят шепа нашенски политици, както и газпром. така става с конго бонго и *** - скапаните държави..
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 10-ти.Не манипулирай!Не е Овчаров, а Евгени Бакърджиев от правителството на цинга-манга - пук Костов.Защото им напълниха гушите с американските ТЕЦ-ове.***!
18
1
 
4
 
! Отговори
ivo stz. преди 9 години
Съодитска арабия....благов....благов...много ги разбираш )))))))
17
1
 
17
 
! Отговори
сд преди 9 години
До Б.БлаговАко съдим от забраната за добива на шистов газ в Германия и Франция поради заплахата от замърсяване на водите и почвите,означава,че и те не искат тази американска независимост от Кремъл,а ти си безродник,не към русо-фобите и филите,а към благополучието на собствените си деца и поколение.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова ли ца елементарни ни смятат?"Поа безопасен начин", моля ви.Това е технология и цял свят зняе,че не е безопасна.В Библията пише:"Не прави непоискано добро!".Това не е поискано от румънците, а от агресивните гадове, които съсипаха и продължават да съсипват света.Няма Господ!Искам да видя гърча на гадовете в собствените им гадории!Пожелавам и на вас да присъствате!Горбачов да понесе публично това, което причини на милиони хора!Гад, къде са връзките му и справедливостта му?
15
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До Бобийнедей с рогата напред, ще вземе някой да ти повярва
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
североизточна румъния, по всички географски стандарти, е северна добруджа или стара българия. и както и да го погледнеш, е свързана с южна добруджа чрез подземни води и езера. аз лично харесвам незявисимостта, която шистовият газ дава, стига да се добива в други държави, различни от нашата..и не толкова близо до нас. сащ дълбаят сухите си пустини, които са равни, безводни и не стават земетресения. тук обаче е друга работа. и между другото, украйна е супер богата на газ. сещайте се за конфликта.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ит хес биган!
12
1
 
5
 
! Отговори
Р. Овч. преди 9 години
КОЙ предложи Пеевски бе, мушмороци? ХА-ХА-ХА
11
2
 
10
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Какво ни пречи да проучваме за конвенционален газ и да добиваме, ако има, вместо да рискуваме с фракинг при шистовия газ? Ако се намери по-безопасен метод на добив, нека да пробваме, но дотогава да не си слагаме главата в торбата!
10
1
 
32
 
! Отговори
Бобий преди 9 години
До БългаринГлупако, не е въпроса, дали има или няма газ, а какво ще ни струва да го извадим. А относно "независимостта", това че имаме дадена суровина, съвсем не означава, че ние ще си я ползваме. Имаме си злато, обаче други го добиват и го изнасят. Същото ще бъде и с газа.
9
30
 
6
 
! Отговори
Б.Благов преди 9 години
Добивът на шистов газ е може би кошмарът на Газпром! Те ще правят всичко възможно колкото се може по-късно да започне! До сега войната в Сирия, гражданската война в Украйна е функция на дейността на Газпром. Те засилиха Асад да се противопостави на газопровод ,най-прекия и най-къс за Европа през Сирия от Съодитска Арабия и втечнаваща станция на Адреатическо море, добив на шистов газ в Украйна и конкуренция на Газпром за Европа!Всичко това е геополитика за монопол на Газпром!
8
0
 
4
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Коментарът ми се отнасяше за 5- ти номер.
7
10
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Георгиев,Георгиев а спа като пън кога Овчаров ни натресе да купуваме най-скъпата газ в Света!!!Викайте Ура и да си плащаме на Путин като попове!Пък после руснаците имали армия пък ние нъцки.Ка к да тръгне нашата икономика като нашите стоки се оскъпяват още на старта!
6
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Само и само някой да не си помисли, че газ може да има и в България и да станем независими от вносния