Новото жилищно строителство продължава да се свива

В София се е свило почти наполовина за година
8 май 2014 16:52, Миглена Иванова
25
Новото жилищно строителство продължава да се свива
Снимка: www.freeimages.com

Новото жилищно строителство в България става все по-ограничено, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Новопостроените и въведени в експлоатация жилищни сгради и жилища са продължили да намаляват и през миналата година, след като заради кризата, а и свръхпредлагането в някои райони на страната, строителните предприемачи силно ограничиха активността си.

През миналата година в експлоатация в страната са били въведени 2 199 жилищни сгради – с 200 по-малко спрямо 2012 г. Броят им е по-малък дори и от новите жилищни сгради, въведени в експлоатация през 2010 г. - най-тежката за строителния бранш и пазара на имоти (2 350 сгради), показват данните на статистическия институт.

Същевременно броят на въведените в експлоатация нови жилища е намалял до 9 250 през 2013 г. от 9 970 през 2012 г., 13 953 през 2011 г. и 15 711 през 2010 г.

Новото жилищно строителство в София-град се е свило почти наполовина за година. През миналата година са били въведени в експлоатация 76 нови жилищни сгради срещу 132 през 2012 г. и 174 през 2011 г.

Подобна е и тенденцията при въведените в експлоатация нови жилища в столицата – през миналата година те са само 284 спрямо 634 година по-рано и близо 1 200 през 2011 г. За сравнение, през 2013 г. въведените в експлоатация нови жилища в области като Плевен, Велико Търново, Добрич и Хасково са повече, отколкото са в столицата.

От данните се вижда, че има натиск върху новото строителство и във областите Варна, Бургас и Пловдив, но динамиката на активността в сектора не е толкова рязка, колкото е в София, още повече, че пазарът по Черноморието е подкрепян силно от търсенето на рускоговорящи клиенти.

В област Варна въведените в експлоатация нови жилищни сгради са намалели несъществено до 427 през 2013 г. от 443 през миналата. Броят на въведените в експлоатация жилища обаче отчита ръст до 2 329 спрямо 1 944 година по-рано.

В област Бургас е регистрирана плавна тенденция за намаляване на броя на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища през последните 4 години. През миналата година броят на новите жилищни сгради е намалял с 61 до 322, а на жилищата – с под 200 до 2 732.

В Пловдивско пък въведените в експлоатация нови жилищни сгради постоянно се увеличават през последните 4 години, но за сметка на броя жилища, които намаляват, сочи още статистиката.

Още новини за имоти може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
голяма набутвация беше за тея които решиха да влагат пари в жилища, тя държавата се обезлюдява...
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има много жилища за всички.Цените са надути като панаирджийски балон.Много ще си останат непродадени, още след 1 година ще са мухлясали, с кални улици пред тях и ще са непродаваеми.Жилищата трябва да струват себестойноста си по някакъв % печалба както в другите държави и да са съобразени със заплатите на хората в града.Някои може да са надценени, ще има и подценени.Пазарът ще регулира нещата. Хората нямат големи заплати, няма сигурност.Така че цените само надолъ с години
19
0
 
9
 
! Отговори
? преди 9 години
Тази вечер в телевизионните новини казаха, че има съживяване на строителния бизнес.На кого да вярва човек?
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новото жилищно строителство в България ще става все по-ограничено, защото жилищата са кутийка а в квадратурата му влизат и общите части. Държавата губи от всяка построена пустееща сграда.Строителните босове трябва да бъдат задължени цените на жилищата да съответстват на средния стандарт за да могат да получат данаци от тях,Новите жилища са 5 пъти над тяхната реална стойност
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ще купувате жилище, се пазарете до дупка за поне 20% отстъпка, особено ако сте с готови пари !
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИнвеститорТи си инвеститор, колкото аз съм Айнщайн ! Жалък *** !
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДаолаE как да спрат да препират?! а комисионните за южен паток къде да и приперат?
14
1
 
19
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Да се свива още - толкова нови сгради са празни - няма нужда от тях.И не изпраха ли мръсните пари вече ?
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има сграден фонд за поне 10 милиона ,а перспективата е да сме 5 милиона.
12
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
а какво стана със статията от онзи ден с гръмкото заглавие - ИМА БУМ В СТРОИТЕЛСТВОТО ?накъдето духне вятъра а ? или некадърните ви журналисти не могат да измислят нещо свястно.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РомантикТая скапана държава никога няма да се възстанови!
10
1
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 9 години
Какво е това ЧСИ?Що се отнася до цените, пазарът лека полека ще ги регулира и ще ги направи балансирани между нуждите на българина и покупателните му възможности. Големите спекули са възможни само понякога, в "мътни" времена.
9
9
 
8
 
! Отговори
Романтик преди 9 години
Жалко, защото строителството даваше хляб на много хора.Освен това, жилищният имот е добра инвестиция, ако не е в село, подложено на грабеж и разруха с цел измъкване на "джилязу". Дори човек да си има собствен дом, няма да усети кога са пораснали децата или внуците му. Нали все живеем с надеждата, че страната ни ще се стабилизира и младите вече няма да бягат с еднопосочен билет.
8
1
 
14
 
! Отговори
БГ преди 9 години
АБСОЛЮТНИ МАНИПУЛАЦИИ С ЦЕЛ ДА СЕ КУПУВА,АМА С ТЕЗИ ВИСОКИ ЦЕНИ МАЙ НЯМА ДА СТАНЕ!КРЕДИТ ЛИ Е ТРЯБВА АД СЕ ВРЪЩА,А СИГУРНОСТ В НАШАТА ДЪРЖАВА НЯМА!
7
4
 
30
 
! Отговори
изчуруликалПенционер преди 9 години
ГЛУПОСТИ! Откак Педро откри 250 000 работни места хората купуват ли купуват
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До hahE какво да обясняват?! Всичко е поръчкови статии ако информацията в тях идва от агенции ! Всеки месец в медиите излиза поне една статийка, в която някой "авторитет" я от Адрес, я от Мирела обянсява на простосмъртните, че сега е време да започват да купуват защото повече от това не само няма да падат цените, ами напротив- започват да се покачват. Да, ама балъците умряха...И английските, и руските, и българските2007 и времената преди това НЯМА да се върнат !Свиквайте
5
11
 
10
 
! Отговори
Инвеститор преди 9 години
Хора, лъжат ви! Имотите са безценни защото никога не падат, чужди сили се опитват да изкупят имотите ни на безценица! Питайте бабите си - имот не се продава!
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бафмааму, вчера имаше статия за точно обратното. Значи всичко е мижи да те лажем и брокерчетата маат поръчкови статии според настроението си. На имотния пазар се лъже най-здраво!
3
0
 
39
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
КАКВО СТРОИТЕЛСТВО ,ПРОСТО БАЛОНА СЕ СПУКА,ОЩЕ ЩЕ ПАДАТ ЦЕНИТЕ
2
0
 
20
 
! Отговори
За да има пазар преди 9 години
Цените на новото /недовършено/ строителство в София нетрябва да надвишава 500 евро кв.м.

Спонсорирани публикации