Всеки пети работодател възнамерява да наеме още персонал

По Черноморието има спешна нужда от работници през следващите 3 месеца
10 юни 2014 14:30, Надежда Бочева
18
Всеки пети работодател възнамерява да наеме още персонал
Снимка: архив, Булфото

Близо един от всеки пет български работодатели планира да увеличи броя на персонала си през третото тримесечие на тази година, сочат резултатите от обзорно изследване на компанията  „Менпауър“ за заетостта.

Нетната прогноза за заетостта в България за периода юли-септември е +14%, а позитивни планове за наемане са отчетени във всички индустриални сектори, обхванати от проучването. Резултатите остават без промяна  в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база.

От всички 753 работодатели, взели участие в проучването, 19% твърдят, че възнамеряват да наемат служители в периода от юли до септември. Само 5 на сто възнамеряват да намалят персонала си.

Най-оптимистични нагласи имат работодателите в региона на град Русе, където нетната прогноза за заетостта е +21%. Работодателите в региона на Варна отчитат нетна прогноза за заетостта от +18% за третото тримесечие на 2014 г. Работодателите в Бургас и София посочват идентични резултати, с нетна прогноза от +11%.

„Прогнозите са следствие на няколко проекта, които ще стартират в тези региони”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. В Русе, например, има няколко чуждестранни фирми, които са свързани с автомобилостроенето – включително Witte  Automotive, която планира да удвои настоящата си работна сила.

В Североизточна България ще започнат проекти на стойност от 65 млн. лева, финансирани по Публичната инвестиционна програма на правителството – в областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище, отчитат авторите на проучването.

„Има други обещаващи признаци за региона на Бургас. За изграждането на нов индустриален парк край града се очаква „Термал Инженеринг“ ООД да открие нови работни места. Ще се строи и нов комплекс за преработка на нефт в бургаската рафинерия. Общата стойност на инвестицията за първия етап от проекта се очаква да възлезе общо на 1,5 млрд. долара. В строителството на съоръжението се очаква да бъдат ангажирани около 3 хил. души”,  допълва Надя Василева.

Тя също очаква, че фабриката за автомобилни кабелни системи на "Нексанс" в Плевен ще разкрие доста нови работни места. Предвижда се заводът да заработи още до края на тази година.

През идните пет години само в Пловдивско ще бъдат разкрити близо 200 хил. нови работни места, предимно от глобално ориентирани чуждестранни компании, включително развиващите се в туристическия бранш. Градът спокойно може да бъде наречен индустриален център – наблюдава се ръст на заетите в преработвателната промишленост, която осигурява 51 на сто от произведената продукция в региона, казва още Надя Василева.

Работодателите в сектор „Ресторанти и хотели“ очаквано имат най-силните планове за наемане, като следват секторите „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“, „Търговия на едро и дребно“, „Земеделие“ и „Строителство“.

Прогнозата в сектор „Хотелиерство“ е следствие на започналия ваканционния сезон, особено в регионите Варна и Бургас. Хотелиерите по българското Черноморие имат спешна нужда от поне 100 хил. работници през следващите три месеца. В момента се провежда обучение за спасители сред абитуриенти от социални домове с финансиране от Червения кръст. 1 400 студенти ще бъдат наети това лято в хотели и ресторанти, а заплатите им се поемат от европейската програма за студентски стажове и практики, отчитат от „Менпауър“.

Според резултатите от проучването най-висок процент на очаквания ръст за наемане на нови служители ще има в големите компании (+19%), докато в микро- и средните по големина компании нетните прогнози са съответно 8% и 13%.Малко над една пета от малките компании ще наемат служители, което, сравнено с предходното тримесечие, е увеличение с 8 процентни пункта.

Четете още новини за икономика и политика в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Между другото именно този комплексарски, алчен модел на бг работа е една от главните причини България да е на последно място по стандарт на живот в ЕС. Не се взаимстват добрите практики на бизнес а лошите, работодателите не се поставят на мястото на служителите си. Как биха се почуствали те ако трябваше да преживяват с 500лв на месец?, щеше ли да им пука особено за такава работа? Естествено че не. Добър бизнес се прави с работа в екип, не с тарикатлъци.
17
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Там фирмата предлага отлични условия на работа и заплащане за да привлече най-добрите кандидати, няма нужда от никакво доказване - те си преценят. Вършиш си работата и ти се заплаща добре - така че да си доволен и да останеш там а не да напуснеш. Ако обаче си позволиш да излъжеш или откраднеш дори веднъж ставаш персона нон-грата, преставаш да съществуваш за тях.
16
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Проблема е че този манталитет - андрешковския е при бг работодателите, те искат да вършиш възможно най-много работа за възможно най-малко пари за които би се съгласил. Така работата няма да стане - ще има голямо текучество което драматично сваля качеството на обслужването и няма да има желаещи да бъдат експлоятирани. Българите не са мързеливи както твърдиш. Защо се справят добре когато идат в по-уреголирана страна? Защото там има добри практики които се спазват от успешните фирми.
15
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До анонимния робовладелец 13Когато предлагаш добри условия на работа и добро заплащане ще имаш голям избор и ще можеш да си назначиш качествени хора, дори да сбъркаш и да назначиш не толкова съвестни те ще помислят два и три пъти преди да крадат ако това означава да загубят добре платена работа. Българина много трудно ще си смени манталитета - той не е глупав, когато вижда че ти му даваш възможно най-малко пари за да върши една работа той няма да си дава много зор.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой германец или англичанин работи за 250Евро, събота, неделя и 12 часа на ден, господин БГ бизнес??
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до иван работника първо трябва да се докаже а не докато доиде на работа да гледа какво да открадне че да направи двоен надник,видял съм много и съм патил много,сезонните работници са живо бреме,за това старите си работници които си имам и са се доказали че не са дошли да те окрадат си ги финансирам достатъчно/ а новите са под наблюдение,докато българина не си смени манталитета за работа бизнеса ще страда а после работодателя му виновен,вземи си и ти работници и им даваи по 1500 запл да видим
12
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
100 000 липсващи работници имат нужда алчните хотелиери спешно да увеличат заплатите от 500лв на 1500лв за начало, но понеже познавам селяндурския и комплексарски светоглед на ново "богаташите" и знам че няма да го направят много фирми ще фалират а туристите ще се пренасочат към други дестинации а после връщането им е много трудно. До Бизнеса по долу На чужд гръб и 100 тояги са малко, ти работил ли си за къшей хляб някога? Всичко ще фалирате поради алчност и недалновидност.
11
5
 
1
 
! Отговори
Бизнеса-БГ преди 9 години
Българина трябва да се научи на работа след това да иска високи заплати.Криза е и повече от 500 лева неможе да си позволим да даваме на работниците в предвид че плащаме много консумативи.Работа в БГ има и е мит че има безработни.Има лентяй.Дядовците ви преди 1944 година са работили за къшей хлям и са били верни на началниците си.Вие какво искате заплата 1000 лева и работа по петък с 8 часа работа?Това не е сериозно.Вижте как се работ в Германия и Англия и след това ще искате.След години 1000 лв
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има спешна нужда от наемоработници за 400 лева/14 часа на ден/7 дни в седмицата.
9
0
 
4
 
! Отговори
ak преди 9 години
Кви заплати дават сега у бг-т0?
8
0
 
13
 
! Отговори
Абсент преди 9 години
Трудът е СТОКА ,която работникът ПРОДАВА на работодателят-с всеки изминал месец НАМИРАНЕТО на знаещ,можещт и коректен работник,ще става ВСЕ ПО ТРУДНО и дори невъзможно при съществуващото отношение(заплащане)...дерзайте "работодатели" :-)
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До курдоколенков Вече започнаха. Във верига квартални магазини, вече работят доста чернокожи и това не есамо в едни магазин.
6
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ха, ми като имате спешна нужда от работници давайте прилични заплати и ще ги имате. Ако не си работете вие и семействата ви там. Алчни хотелиери, хак да вие. Насторихте ги хотелите на пясъците, сега ревете че няма кой да работи, ми няма да има за 400 лв. То и хора няма да имате в хотелите така че споко, може да не ви потрябват хора!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо вече не се чете тяхната *** пропаганда, дето и бебе не й вярва. Студентските практики се плащат еднократно по 500 лв. за 240 часа и толкова. За останалото "наемане" няма изобщо какво да се говори.
4
0
 
18
 
! Отговори
Абсент преди 9 години
Пробвайте с пари този път...очевидно с трици не се получава...щом деца ще спасяват сезона...ама пуста алчност-не сте по даването.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искали работници ами идете даги дирите у германия дано ги намерите!
2
1
 
19
 
! Отговори
до неразбралите преди 9 години
Всеки пети работодател възнамерява да наеме още персонал...за да му работи за мизерни пари!
1
2
 
20
 
! Отговори
курдоколенков преди 9 години
Балъците започнаха да свършват!Почвайте да внасяте от Сомалия и Нигерия или си впрегнете държанките и родата до 9то коляно!