При "Южен поток" подходът е като при АЕЦ "Белене"

Димитров: Не може за проект за 7 млрд. лева да няма състезание
13 юни 2014 09:22,
55
При "Южен поток" подходът е като при АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, Булфото

Има подписани два договора за „Южен поток” – първият е за строителството на газопровода, а вторият - след изборите за Европейски парламент, който се отнася за отпускане на заем от „Газпром” с тежки лихви, съобщи в ефира на БНР едно от лицата на „Реформаторския блок” Мартин Димитров.

За него това означава, че се търси необратимост на проекта, а подходът е същият, както при АЕЦ „Белене”. Така тези договори могат да бъдат прекратени само от съда и това означава, че без изплащането на неустойки няма да може да бъде проведен търг за избор на нов изпълнител, смята Димитров.

Мартин Димитров беше категоричен, че процедурата за избор на изпълнител трябва да бъде проведена отново. „Не може за проект за 7 млрд. лева да няма истинско състезание, каквото е обществената поръчка”, обясни той и припомни, че Европейската комисия (ЕК) води наказателна процедура срещу България именно заради непрозрачната процедура за избора на изпълнител на реализацията на проекта на територията на България.

Припомняме, че в края на май стана ясно, че руската „Стройтрансгаз”, в консорциум с български фирми, обединени под шапката на „Газпроект Юг”, е избрана да реализира „Южен поток” у нас. Процедурата за избор на изпълнител започна през декември 2013 година. Месеци наред от Българския енергиен холдинг и проектната компания „Южен поток България” отказваха коментар как вървят преговорите за избор на изпълнителя.

Ако действително има подписване на втори договор, това е станало с мандат или на премиера, или на министъра на икономиката и отговорността е тяхна, заяви още Мартин Димитров.

Той допълни още, че „Реформаторският блок” очаква Пламен Орешарски и Драгомир Стойнев да дадат пълен отчет и да представят всички документи по проекта от парламентарната трибуна. Ако това не стане, политическата формация ще покаже своите документи, категоричен беше Димитров.

По-късно днес, след като бъде гласуван вотът на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, премиерът и икономическият министър Драгомир Стойнев ще бъдат изслушани пред депутатите за подробностите около проекта.

Четете повече новини от света на икономиката в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Тежко, тежко преди 9 години
Прекомерно тежки са рубладжийските самари на Троянското магаре, за да може да оцелее !
35
2
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
40 hahhahahaha с много глупости ви е напълнил главите Волен , то така ако ставаше да текат милиарди , вярвате ли си наистина , на всеки по едно кюлче злато ще ви раздаде Волен. Какво да се прави като нямате акъл за две стотинки и идея си нямате за какви инвестиции става дума , за технологията , за това какви разходи се правят освен самата концесия , колко семейства се изхранват от тази работа , наистина сте много зле .
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"А я да видим дали някой друг ще се сети за пример за безумна приватизация и даване на концесия за жълти стотинки!"Вие луди ли сте, в България приватизацията беше най-светлият и прозрачен процес откакто съществува България като държава. Всичко беше продадени на десетократно по-високи цени от пазарните, защото капиталистите искаха да направят едно добро дело за България и родината ни да бъде богата и европейска държава!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кремълски *** като вземем властта ще ви избесиме.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"37 кое по точно се е разпродавало на безценица?"Без въобще да се замислям, защото номер 34 е посочил - мините в Крумовград например са дадени на безценица на канадците от "Дънди прешъс метал". И сега вместо в държавата да влизат милиарди евро всяка година, тези пари отиват в Северна Америка! А да ни е честито! А я да видим дали някой друг ще се сети за пример за безумна приватизация и даване на концесия за жълти стотинки!
31
2
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
39 Не лобист съм на България за разлика от червените *** като теб на които Русия им е по мила . И най важното имам мозък за разлика от такива като теб , за вас знаехме много отдавна но и сега на Европейските избори го доказахте по един категоричен начин гласувайки 15/15 , както се вика туш , нокаут , мат все такива
30
2
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
37 кое по точно се е разпродавало на безценица , стига лъгали бе 15/15 ки е малко по надолу се вижда колко ви е акъла. Между другото лично Орешарски съм го питал за онези прословути 30 млрд дето ги изтресе Гл.Прокурор оня лудия Филчев и Слави го тиражира и отговора на Орешарски знаеш ли какъв беше : МОЖЕШ ЛИ ДА ПРОДАДЕШ СТАР МОСКВИЧ ЗА НОВ МЕРЦЕДЕС Иначе сериозно отговора е много *** 30млрд СТАРИ ЛЕВА защото раздадоха 6 млн бонови книжки по 5000 лева НЕДЕНОМИНИРАНИ през 1995
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам тоя какви ги дрънка тоя сега, ама ако си припомни само преди десетина години неговата партия колко злини причини на България. Всичко се разпродаваше на безценица на наши хора. Какви ти конкурси, какви ти прозрачни процедури! А сега ми се прави на света вода ненапита. Абсолютен ***!Ама май все пак *** сме ние, а? Защото ако имаше общество този и неговите сърадници в момента щяха да гният в килиите. И тези след тях със сигурност щяха да внимават какви решения взимат. Ама не.
28
2
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
В Сърбия последно като проверих нямаше море! Други въпроси?------------------------До 21 и *** , които са му сложили плюсове - 7 млрд лева или 3.5 млрд евро струва по предварителни данни само наземната част на този на практика двоен газопровод , сложно е да се обяснява на *** защо е двоен , но дори такъв той ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО СКЪП ОТ АНАЛОГИЧНИТЕ , пита се в задачта , ЗАЩО и тъпанарите които ме делнаха не дават отговор , той си е за тяхна сметка .
27
0
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
В Бг кога е имало състезание при национализацията?-------------------За 30 тук пишат икономически неграмотни хора
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Димитров: Не може за проект за 7 млрд. лева да няма състезание"Ама именно по времето на СДС подарихте златните мини на Дънди. Сега те изнасят злато за 7 млрд лева годишно. Не еднократно!!! Годишно!!! В продължение вече на 10 години. Така че и вие заслушавате яко затвор, както и сегашните управляващи впрочем.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
героКолкото кремиковци е супер за бгЯвно нямаш средно.Юпоток е печеливш САМО за строителя - путин тимченко милер За всички останали е ясно че тръбите ще раждясат. Не можеш да направиш завод за тръби да ги произведеш и да не ги сложиш някъде. За сметка на живущите в РФ.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
упоменат меко казано в уикилийкс потвърждава изнесеното за самия себе си...ако бяхме нормална държава прокуратурата щеше да извърши най-малкото проверка за учудващите взаимовръзки ... а не да му се дава трибуна в олигархожурналистиката
23
5
 
10
 
! Отговори
Айде бе! преди 9 години
Синьото ***, дето с костовчетата ни натресоха договорите по Мариците седнало да плаче! А защо не плака докато бяха твойте и сключваха пагобни договори, а! Сега мрънкате защото САЩ и Англия искат техни фирми да строят газопровода! Искате както ББ направи с магистралите- да дойдат чужди фирми и с чужденци от Испания и Турция да се строи, а българските безработни да ги гледат как взимат техните заплати. Айде САЩ подлого, сиктер от тука! С ГЕРБ сте еднакви- чужденците да печелят, а българите да г
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Димитров: Не може за проект за 7 млрд. лева да няма състезание"В Бг кога е имало състезание при национализацията? Всичко се разпредели между свои хора а сега вият на умряло че нямало състезание. Проблема за спирането е че америка иска украинските тръбопроводи а с южен поток те остават безсмислени, всичко друго сега е ала бала да ни замажат очите. Тримата американци защо дойдоха тук, да протестират че нямало състезание ли?
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СДС - Кремиковци за 1 долар , БГА Балкан за 200 хиляди долара..
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** шпионска мрежа на ЦРУ.. Инструмент на колониализма..
19
7
 
9
 
! Отговори
СДС преди 9 години
Мартинчо е един елементарен ренегат,изгонен от партията си и ближещ подметките на Костов,за да може да се изхожда от време на време.Искал обществени поръчки.Ами добре,но да се поинтересува кой дава парите.Когато ги дава Европа тя посочва кой да е изпълнителя.Е,и тук е така.Който плаща,поръчва музиката.Като не ни харесва,да си го строим сами.
18
6
 
6
 
! Отговори
ВН преди 9 години
Реформаторите, да питат Костов/Който не искаше Син поток, и Турция го взема/, този проект печеливш ли е за Турция, или губещ ? Сега същите "реформатори" скачат и за Южен поток !!! Е,това ли е защита българските интереси ?
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Боци като обещава концесии на УСА фирми не ривете за конкурси, нали.Като спряха Белене как така избраха Уестингхаус, м? И ЮП не може, *** друго си е да внасяме демократичен шистов газ от другия край на света, сигурно новите ни "прители" ще ни го дават за без пари...мръсни продажници сте вие, маутинчо.За това парламента- изпод опашката на коня ще гледате.