БНБ: КТБ е с висока ликвидност, функционира нормално

От Народната банка съобщават, че следят отблизо целия банков сектор
Обновена: 17 юни 2014 21:33 | 17 юни 2014 16:14,
91
БНБ: КТБ е с висока ликвидност, функционира нормално
Снимка: Reuters, архив

Българската народна банка внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на Корпоративна търговска банка, посочват в прессъобщение от БНБ по повод "публикации и предположения в медиите" за КТБ.

Народната банка разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално, посочват от надзорния орган.

Още по темата
Както е известно, централната банка се ръководи единствено от обществения интерес и винаги е стояла над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства. Ето защо от БНБ подчертават, че запазването на стабилността на банковата система и безпроблемното й функциониране е в интерес на страната и на всеки български гражданин и призовава всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения, се казва в съобщението.

КТБ попадна във фокуса на общественото внимание в петък, когато се проведе спецакция в бизнес сградата на "Цар Борис III", където се помещават офисите на TV7, News7 и офиси от Корпоративна търговска банка. От прокуратурата уточниха, че не са извършвани претърсвания на сгради на банкови институции и офиси на медии, а само на офиси на търговски дружества, регистрирани на адреса.

Същевременно от Булгартабак заявиха вчера, че нямат кредити към КТБ, като тютюневият холдинг е в процес на закриване на всички свои сметки в банката.

Днес от холдинга още веднъж декларираха, че той и неговите дъщерни дружества нямат кредитни задължения към КТБ към настоящия момент, като всички кредити, които са ползвани преди пълното им погасяване са обслужвани коректно.

Само изплатените лихви и такси на банката през последните 3 години са в размер на над 4,5 млн лева, независимо от факта, че техния размер надвишаваше неколкократно пазарните нива в страната, посочват от Булгартабак.

Повече икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
10
 
6
 
! Отговори
Факти преди 9 години
Аз нямам спестявания, обаче тежко им пак на пенсионерите. От днеска пред КТБ вече има опашки от възрастни хора. Балонът скоро ще се пука, независимо от "басните" на БНБ.
43
6
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 9 години
От любопитство - с каква сума точно си препатил? Влоговете до 100 000 EUR са гарантирани.
42
5
 
6
 
! Отговори
kompot преди 9 години
Няма как нещата да изглеждат както през 1996. Дори, не дай си боже да падне банката, сътресението ще е много по-малко, отколкото тогава.
41
2
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 9 години
Важното е, че ти ще си осведомен и твоите 200 лв ще са на сигурно място при чорапите.Един нарочно пуснат слух никога не може да е разрушителен сам по себе си, но виж с такива з*дници като теб някой може и да се върже.
40
1
 
3
 
! Отговори
kompot преди 9 години
Тя и да е раздала кредити на поразия, нали след това тези кредити трябва да се връщат?! Или това го пропускаш като факт?
39
4
 
8
 
! Отговори
Един който помни преди 9 години
Преди 18 години абсолютно същите обещания, успокоения и т.н. се пишеха за ПЧБ, ТУРИСТСПОРТ, АГРОБИЗНЕС, БАЛКАНБАНК, МИНЕРАЛ БАНК и др. За по-младите и тези с по-къса памет ... прочетете, помислете и сами решавайте на кого и на какво да вярвате.
38
7
 
5
 
! Отговори
bezpartien преди 9 години
Щом централната банка казва така, значи е така. Оттам не могат да си позволят да лъжат.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КТБ няма пари, раздала е кредити на поразия
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ приказваха абсолютно същото през лятото на 1996 - ликвидността беше на ниво и хората трябваше да са спокойни
35
13
 
10
 
! Отговори
ПРЕПАТИЛ преди 9 години
ТЕГЛЕТЕ СИ ПАРИТЕ,ТУК ЩЕ ЯДЕТЕ ДЪРВОТО.
34
2
 
4
 
! Отговори
Angel83 преди 9 години
Информацията вече е официална и нека разни автори на сайтове да спрат да си правят някакви собствени псевдо интерпретации, с които да се опитват да заблуждават обществото.
33
5
 
5
 
! Отговори
didoo преди 9 години
Точка по въпроса. Щом БНБ го казват това, значи всичко трябва да приключи тук и сега. Няма смисъл да се правят някакви други интерпретации, след като хората вече го обявиха и казаха. Не че сайт като ПИК.БГ ще се съобрази с това де. Там простотията е на власт.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стабилна банка с висока ликвидност, колкото и да не му се ще на Иво Прокопиев, чиято цел е да му поевтинеят кредитите, демек да разклати банковата ни сиитема.
31
2
 
4
 
! Отговори
Tiago преди 9 години
Мисля че е крайно време да се правят някакви други интерпретации относно състоянието на КТБ. След като БНБ даде вещата си оценка, то няма нужда от повече драми. Естествено сайтове като ПИК.БГ очаквам да продължат с масирана кампания срещу банката и собствениците и, защото много добре знаем, че там се води масирана акция по черен ПР.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навъдиха се много разбирачи дето не помнят фалитите '96 - нека сега и те да видят какво значи банкови фалити.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 26 и 27Какво да ви обяснява повече човека. Много добре го е написал, но като не можете да четете това си лично ваш проблем.
28
3
 
8
 
! Отговори
време е преди 9 години
При 25% лоши кредити е време да се изчисти пак системата. Банките стискат до последно ипотекираните имоти по лошите кредити и с изключение на 2-3 банки като например Райфайзен, другите не продават почти нищо. Седят и чакат светлото бъдеще. А то я дойде, я не. Отделно парите в тези имоти са финансират с депозити срещу лихви и от малки загубите може да станат големи.
27
2
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 9 години
Я, моля ти се, велики разбирачо, обясни ни как по-точно фалитът на КТБ ще се отрази добре на хората с кредитни карти?Т*пак!
26
2
 
10
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Анонимен 23Ти май нещо не си наясно как стават нещата!Ако банката фалира ще ти вземат парите от данъците и ще и ги дадат на финансовите анархисти за да си вържат гащите.Ако ти фалираш банката ще ти вземе всичко , ако нямаш нищо ликвидно по конвеционалните способи за вземания тя ще ти продаде дълга на частните съдебни изпълнители дето ще ти продадат и органите на детето но ще си вземат дължимото.
25
3
 
12
 
! Отговори
юруш на опашките преди 9 години
Като има пушек, значи има и огън.Стара народна мъдрост.Интересното е, че хем сърби, хем боли.