Хората не бива да теглят спестяванията си!

Икономисти: Валутният борд не е в опасност
Обновена: 28 юни 2014 10:59 | 28 юни 2014 10:57, Екип на Investor.bg
Хората не бива да теглят спестяванията си!
Снимка: архив, Булфото

Хората не бива да теглят спестяванията си. Валутният борд не е в опасност, а гражданите трябва да знаят, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани. Около това се обединиха икономистите Владимир Каролев и Емил Хърсев в ефира на ТВ7.

Те обаче бяха на противоположно мнение дали Международният валутен фонд (МВФ) трябва да се намеси чрез заем, който може да се вземе и от пазарите. Според тях политиците трябва да действат бързо и ясно.

„Ако 10-15% от българите се наредят пред банките си, няма как да няма заплаха за банките при условията на частичен резерв в системата“, коментира икономистът Владимир Каролев.

„Клечката кибрит, която пали огромния горски пожар, няма значение, защото гората вече гори. Днес и утре политиците трябва да мислят и да действат. Много правилно се ориентират, съдейки по казаното от Бойко Борисов вчера“, каза финансистът и преподавател в УНСС доц. Емил Хърсев.

Той посочи необходимостта от стабилизационен заем за осигуряване на нужната ликвидност в системата и подкрепи идеята на Борисов за помощ от МВФ, но чрез сключването на stand-by споразумение с организацията.

Каролев бе на противоположното мнение. Той не е съгласен с изказванията на Борисов, че държавата е във фалит и че е нужен заем от МВФ в размер на 5-6 млрд. лв.

„Фискално България е стабилна. Ако страната има нужда от пари, трябва да ги вземе от пазарите, а не от МВФ“, смята Каролев.

Относно спекулациите относно устойчивостта на валутния борд икономистите са категорични, че той не е застрашен.

„Схемата през 1996-1997 г. не е тази, която имаме днес. В момента няма валутен пазар, курсът не плава. Бордът не може да падне, защото той е обезпечен“, каза Хърсев . „БНБ има 5 млрд. лв. повече, отколкото са необходими, за да бъдат гарантирани всички евра", добави той.

„Има свръхобезпечение на всички левове в обращение“, допълни Каролев, говорейки за златото и валутите, които притежава БНБ като резерви.

„За борда няма опасност. За банките има опасност. Това са различни неща. Трябва да адресираме проблемите пряко и директно“, отсече Хърсев. Според него провеждане на консултации с МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка е добра идея, тъй като „явно никой не вярва на политиците, на БНБ“.

„Банковата система не е болна, но проблеми има, защото е ударена с тухла. Огромен проблем е решението на БНБ да извади КТБ от обращение, защото там стоят пари, извадени от оборота. Парите по разплащателните сметки на хората трябва да се пуснат в обращение“, категоричен е Хърсев.

„БНБ не трябва да дава нищо в момента, защото БНБ е взела 4 млрд. лв. от обращението“, отговори той на въпрос какви средства трябва да осигури БНБ за системата. Преподавателят в УНСС е на мнение, че пускането на парите в КТБ в обращение няма да попречи на работата на квесторите при пресмятането на активите и пасивите на банката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание