БНБ намали лихвите по депозитите в КТБ

Лихвите се приравняват към средните за страната за месец май
Обновена: 30 юни 2014 17:18 | 30 юни 2014 17:01,
60
БНБ намали лихвите по депозитите в КТБ
Снимка: Reuters

Българска народна банка е взела решение служебно да намали лихвените проценти по депозитите в Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Както е известно, финансовата институция, която бе поставена под специален надзор, доскоро предлагаше най-високите лихви за депозити в България.

Още по темата
26 юни 2014 08:53
131
Лихвите ще бъдат намалени до „средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.”, се казва в съобщение на институцията.

Мярката влиза в сила от утре, 1 юли.

От БНБ налагат същата мярка и по отношение на дъщерното дружество на КТБ „Креди Агрикол България“ ЕАД.

Към май 2014 година средният лихвен процент по новите депозити (т.нар. нов бизнес) на нефинансовите предприятия в лева е 2,11 на сто. В евро този процент е 1,94 на сто. Лихвите по салда (основно овърнайт и депозити с договорен матуритет) варират между 0,25 на сто и 3,2 на сто, показва лихвеният бюлетин на БНБ.

Що се отнася за домакинствата, средният лихвен процент по новопривлечените депозити през месеца е 3,59 на сто в лева и 3,44 на сто в евро. По салда средните проценти варират между 0,67 на сто и 4,05 на сто.

Най-високи са средните лихви по депозитите с договорен матуритет в лева – за домакинствата те са в размер на 4,05 на сто, а при депозитите в евро, договорени за ползване след предизвестие – 4,58 на сто. Нефинансовите предприятия ползват най-добри условия за срочни депозити – 3,23 на сто в евро и лева.
 

 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
БНБ може да намали лихвите докато трае надзора. А после?И странно за какво оздравяване говорят, като с подобна мярка... Това е пълна глупост. Или банката е стабилна и е налице моментен проблем с ликвидността или банката е практически фалирала и тогава от каквото и да е оздравяване няма смисъл.И не знам защо на *** наляха днес 1,5 млрд., а на КТБ национализираха влоговете, па било то и за месец или три.
23
1
 
32
 
! Отговори
вложител преди 9 години
Избрал съм тази банка защото ми даваше висока лихва и обслужването беше много добро. До днес не ми е минавало през главата да си вадя парите оттам, но ако лихвата не ме устройва без да се замисля ще го направя.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 11Нема кво да гледм в гугъл. За Нев Йорк Титаник тръгва от Куинстаун. А от Саутхемптън тръгва за Шербур. Ей го и мистер старбъксов ти го казва
21
2
 
6
 
! Отговори
COSTA COFFEE преди 9 години
Объркали сте се и двамата. Титаник тръгва от пристанище Варна, наречено по-късно Сталин, после пак Варна, а около 1995 г. - пристанище Премянов.
20
1
 
10
 
! Отговори
b преди 9 години
Лихвата ще стане 3-4-5%, ама продукта не е със същото качество (рискове и т.н.). Това е все едно оздравително да вдигнат цените на китайските телефони до тези на епъл, защото на първите им били слаби продажбите.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
17, прави са. Доспускаме елементарни грешки, които могат да причинят трепет у хора с по-малко акъл и нерви. Аз ги пратих образно да се редят, като имах предвид, че алчноста винаги се наказва. Иначе депозитите в КТБ ще си се запазят. Гаранционния фонд е добър. Ама защо трябва всеки път да се обясняват елементарни неща. Информацията е публична. Всички знаеха, че държавните дружества ТРЯБВА по закон да намалят размера на средставта си до 25% в една банка. Всеки може да мисли.Или поне трябва да може
18
1
 
5
 
! Отговори
ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ преди 9 години
стига спамете бе влезте в БНБ и вижте статистиката че средната за май месец е 4-5% в лева,толкова ще са и в КТБ 5%
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ЛИЦЕНЗИ ЗА БАНКИ НЕ СЪМ РАЗДАВАЛ!!!АЗ ДОГОВОРИ ЗА ДЕПОЗИТИ СРУЩУ ЛИХВА НЕ СЪМ ПРЕДЛАГАЛ!!!КОЙТО Е ПРЕДЛАГАЛ И НЕГОВИЯ НАДЗОР МОЛЯ ДА СИ ПЛАТЯТ МАСРАФА!!!
16
2
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Анонименне не , тръгва на 10 април 1912 от Southampton,минава през Cherbourg /Франция и от Queenstown сега Ирландия тръгва на 14 април за New York City. Ама нищо де, два дни разлика .... а за колко дни , ще заминат нашите банки :)))
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14,и мен ме истриха бе ...а нищо лошо не съм казал... това са долни станишефци братле , *** комунистическа ***! Абсолютна безмислена цензура!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опс! извинете! Сетих се! За опашките! Е , това е визуализация! Няма нужда да ходите. Гаранционния фонд е одстатъчен! Споко!
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мафията не прости на банката заради реалните й лихви! Друго си е лихва по депозит 2% , лихва по кредит 12% нали?
12
3
 
8
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Aз не разбрах точно колко става лихвата-2,11%?Проверих лихвите в други банки и те далеч не са по-високи.Ако банката стане стабилна,т.е.ако отвори на 21 юли и функционира нормално,без рестрикции и условия,и изплаща с натрупаните лихви коректно;аз бих останала в нея.
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато КТБ трябваше да се раздели с огромни средства заради диферсификацията на депозитите не ви ли светна лампата?! Това е Наредба от повече от 1 година! Българинът е *** и алчен в добавка! Хайде сега в лайф чойс!:)))) Има елементарни правила в банкирането. Едно от тях е сроковете по депозитите по-дълги от тези по кредитите. Матуритет. КТБ има депозити до 36 месеца, Средно едва ли повече от 6. А кредитите на свързаните с нея фирми са за куде по-дълги периоди. Държавата дърпа парите...
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Mr.STARBUCKSНещо ти е убягнало мистер старбъксов. Титаник тръгва за Нев Йорк от Куинстаун (днешния Корк в Ирландия). Иначе си оРРгинален
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5, въпросния ЦВ си е чист мошенник. С държавните пари стана банкер на годината:) така всеки може! Дори и ти!
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛАЙНЯРИ!!!НЕ МОГАТ ХОРАТА ДА СИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ НО НАМАЛЯМЕ ЛИХВАТА!!!НИКОЙ НЯМА ДА ОСТАНЕ ТАМ!!!!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо ми истрихте коментара? че аз нищо лошо не съм казал ! Еййй долни *** сте вие от Днес.БГ ама абсолютни комунисти сте всичките там станишефци ! Пордажна медия сте вие ей!! И да го истриете пак неми пука поне знаете какво мисля за вас ...и да триете и да не триете вие пак ще си останете едни продажни платени червени комунистически ***!
6
10
 
11
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Аз само знам, че Титаник е тръгнал на 10 април 1912 г. от Southampton, England ..... и не е стигнал до New York City.Та и нашите банки са горе долу така.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахаха , за къв *** са ви парите в банките ?! да хрантутите лихварите и пиявиците около тях ? или ще спечелите от щедрите им лихви ? по-добре подарете скромен обяд на някой беден !