Ако не се намери решение за КТБ, ще пострадат цели сектори на икономиката

Отбранителният сектор също е застрашен, смята експерт
Обновена: 16 юли 2014 16:36 | 16 юли 2014 16:36,
2
Ако не се намери решение за КТБ, ще пострадат цели сектори на икономиката
Снимка: Reuters

Ако скоро не се намери решение за бъдещето на Корпоративна търговска банка (КТБ), основни сектори на икономиката ще пострадат. За това предупредиха представители на синдикатите и работодателите по време на кръглата маса, организирана от вестник „Банкер“, на която икономисти и финансисти обсъдиха възможните решения относно КТБ.

Освен това синдикалните лидери поискаха да бъдат допуснати техни представители като наблюдатели при процедурите за проверка на финансовото състояние на институцията.

„Работниците в енергетиката, държавната, общинската администрация и промишлеността могат да останат без възнаграждения, тъй като фирмите от тези сектори имат сметки в КТБ“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Константи Тренчев „Гражданите не разчитат на дивиденти и на други постъпления, а на двете си ръце, т.е. на работните си заплати“.

„Не вярваме на официалните институции, които се занимават с проблема – прокуратурата и БНБ, а именно те са институциите, които би следвало да хвърлят светлина за това, което е ставало в КТБ“, каза Тренчев, като добави, че КТ „Подкрепа“ ще изпрати обръщение към своите социални партньори и Асоциацията на банките в България с искане за допускане на техни представители при одита.

„Отбранителният сектор също е застрашен“, предупреди заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Петьо Милков и призова да бъдат отблокирани оперативните банкови сметки на фирмите.

„Поради определени причини банките с чуждестранно участие в България не обслужват отбранителния бизнес. Заради това редица предприятия работят с КТБ. Открити са не само разплащателни сметки, но и акредитиви и банкови гаранции, с които трябва да се обслужват кредитните ангажименти“, заяви той.

„Опасността заразата да се разпространи върху системата не е отминала“, каза от своя страна заместник-главният редактор на вестник „Банкер“ Петър Илиев. Той повдигна въпроса дали въобще е разглеждан някакъв вариант за спасяване на банката.

"Можело ли е да се окаже подкрепа на КТБ, без да се стига до квестура, затваряне и до историята, на която сме свидетели до момента? Ситуацията може да стане неуправляема и да се разпространи върху целия банков сектор“, предупреди той.

„Как да спасим нещо, което някой е заявил, че иска да унищожи“, попита риторично от своя страна вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Необходимо е преди 9 години
КТБ беше срината умишлено ,без да се даде възможност на собствениците да я оздравят. Нека започне разследване, -ЦАЦАТА,ДЕБЕЛЯН И НЕИСКРОВ-да се разследват,защото прдизвикаха удар въру икономиката,банковата и националната сигурност.Самата банка да се оздрави и да започне работа колко се моме по-скоро,а ако е необходимо проверки-по те могат да текат паралелно
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво става с КТБ?