Банковата система е на загуба в трети пореден месец

Финансовите институции губят 87 млн. лв. през август
1 окт 2014 15:34,
2
Банковата система е на загуба в трети пореден месец
Снимка: Архив, Reuters

Банковата система записа загуба в трети пореден месец. През август индустрията изгуби малко над 87 млн. лв. По този начин от началото на годината печалбата на сектора намалява до 143,2 млн. лв., като се вземат предвид финансовите резултати на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и Търговска банка „Виктория“, които остават под специалния надзор на Българска народна банка (БНБ).

Без да се отчита представянето на двете кредитни институции, останалите 27 банки, опериращи в България, реализират печалба от 556 млн. лв. към 31 август, сочи статистиката на централната банка. КТБ и ТБ „Виктория“ обаче може да не са единствените банки, които да са излезли или да продължават да работят на загуба от публикуването на последните подробни данни, които БНБ изнася на всяко тримесечие. Такива последно са налични за първото полугодие.

По-ясна картина за представянето на банковия сектор, който генерира загуби основно заради ситуацията около КТБ и ТБ „Виктория“, ще разберем след месец, когато централната банка ще представи информация за финансовите и надзорни отчети на трезорите за деветмесечието на годината. До края на октомври трябва да има и повече яснота относно положението, в което се намират четвъртата по големина банка в страната и нейната дъщерна кредитна институция.

Докато чакаме оценката на квесторите и одиторите, намеренията на акционерите в конкретни цифри и новото правителство, което да транспонира европейското законодателство, касаещо по-бързия достъп до гарантирани влогове, през август банките у нас загубиха още 87,037 млн. лв. За сравнение – през август 2013 г. банковата система постигна печалба в размер на 53,256 млн. лв. Тази година спрямо първите осем месеца на предходната година индустрията свива печалбата с 66,89% (или с 289,237 млн. лв.) до 143,198 млн. лв. от отчетените тогава 432,435 млн. лв.

През август общата сума на активите в банковата система се увеличава с 968 млн. лв. до 80,4 млрд. лв. Като се прибавят активите, които притежава банковата група на КТБ, системата разполага с такива за общо 87,4 млрд. лв. Няма промяна и в своеобразната класация на петте най-големи банки по размер на активите. Първа е УниКредит Булбанк, следвана от Банка ДСК, чиято разлика с третата – Първа инвестиционна банка, е малка. На четвърта позиция по принцип е КТБ, но заради специалния надзор, под който е вече над 3 месеца, банката отстъпва място на Обединена българска банка. Към края на август пета по активи е Юробанк България (или шеста, ако КТБ присъства).

От БНБ отбелязват още, че свободният ресурс на 27-те банки е инвестиран основно във вземания от кредитни институции, които се увеличават с 1,1 млрд. лв. Портфейлите на трезорите с ценни книжа са с 43 млн. лв. по-малко спрямо края на юли поради свиването на финансовите активи, държани за търгуване.

Без да се вземат предвид обезценките на активите на банковата група на КТБ, към края на август натрупаната обезценка на активите за 27-те трезора възлиза на 588 млн. лв. Това е с 6% по-малко спрямо година по-рано, когато сумата им е била 626 млн. лв.

Освен ръст на активите БНБ отчита и покачване на привлечените средства в 27-те банки. През август бизнесът и домакинствата върнаха над 1 млрд. лв. в системата след наблюдавания отлив на привлечени средства в края на юни. Предприятията добавят в банките 830 млн. лв. само за месец, докато в сравнение с юли депозитите от граждани и домакинства растат с 0,8%, или с 293 млн. лв. Така общият размер на депозитите, които притежават фирмите и домакинствата, достигна 58,379 млрд. лв., показа паричната статистика на БНБ за август.

През август кредитната активност не се изменя съществено в сравнение с месец по-рано. Въпреки това тя остава малко по-висока спрямо предходната година. Освен това делът на лошите и преструктурирани кредити от общия кредитен портфейл на банките се увеличава минимално, докато все пак намалява при потребителските заеми.

Към края на август 27-те банки притежават балансов капитал в размер на 10,6 млрд. лв., като БНБ отчита ръст от 67 млн. лв. за месец. Коефициентът на ликвидност пък, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, е 28,5% без да се взима под внимание ликвидното състояние на групата на КТБ. Както вече стана ясно, до 31 октомври одиторите трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност на КТБ и ТБ „Виктория“.

Още банкови и финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
И още нещо! преди 9 години
Банките видяха, че може да има държавна помощ за НЕК и ЕРП-тата и сега и те ще се наредят за помощ. Нека максимално да се изстиска този народ, който една гражданска война не може да направи като хората.
1
0
 
8
 
! Отговори
Дъ Бест преди 9 години
Много ясно, че ще има загуби : с всеки месец влоговете се увеличават и дадените кредити намаляват..... и някой трябва да плаща лихвите по влоговете