МВФ понижи прогнозата си за ръста на БВП на България

Фондът очаква икономиката на страната да нарасне с 1,4% тази година и с 2% през 2015 г.
Обновена: 8 окт 2014 11:15 | 8 окт 2014 11:15, Десислава Попова
0
МВФ понижи прогнозата си за ръста на БВП на България
Снимка: www.freeimages.com

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2014 г. и 2105 г., сочат данни от новия доклад на фонда „Световна икономическа перспектива“.

МВФ вече очаква икономиката на страната да нарасне с 1,4% тази година (спрямо очакванията за ръст от 1,6% при предишната прогноза от април) и с 2% през следващата година (спрямо 2,5% по-рано).

Министерството на финансите от служебното правителство също ревизира в посока надолу оценката си за икономическия растеж на България през тази година до 1,5% от 1,8%.

Международният валутен фонд очаква също дефлация на потребителските цени в България от 1,2 на сто през тази година и инфлация от 0,7 на сто догодина.

Фондът прогнозира също, че безработицата у нас ще намалее леко от 13% през 2013 г. до 12,5% през тази година и 11,9% през 2015 г.

Очакванията на МВФ са през тази година да има дефицит по текущата сметка в размер на 0,2% от БВП и 2,3% през следващата година.

В по-дългосрочен план се очаква ръстът на икономиката да се ускори до 3% през 2019 г., инфлацията да достигне 2,2 на сто, а дефицитът по текущата сметка да се разшири до 3,2 на сто от БВП.

България се посочва в доклада редом с Украйна и страните от бивша Югославия като особено уязвима от прекъсване на доставките на газ от Русия.

В глобален аспект финансовата институция сега очаква, че през 2014 г. световният икономически ръст ще бъде 3,3%, а през 2015 г. - 3,8 на сто. Прогнозите са с 0,1% и 0,2%, съответно, по-песимистични в сравнение с оценката на организацията, представена през юли.

Експанзионистичната парична политика, благоприятните финансови условия, подобряващите се домакински финанси и по-здравият жилищен пазар ще подкрепят растежа в САЩ, прогнозират от финансовата институция. МВФ обаче предвижда по-слабо възстановяване в еврозоната. Налице са различия между икономиките в криза, но и не само. Например, МВФ очаква Испания да се върне към растежа, докато според фонда Италия няма да отчете положителен ръст поне до следващата година.

Таблица с данните на МВФ може да видите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации