Отново ще разгледат плановете за "луксозен къмпинг" в Карадере

РИОСВ - Бургас върна решението си да не бъде правена ОВОС
Обновена: 20 май 2020 11:47 | 16 окт 2014 16:28,
4
Отново ще разгледат плановете за "луксозен къмпинг" в Карадере
Снимка: Investor.bg

Директорът на РИОСВ - Бургас Антоний Иванов е оттеглил свое решение във връзка с необходимостта плановете за изграждане на луксозен къмпинг в Карадере да бъдат подложени на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

След този акт експертите от районната инспекция отново ще трябва да вземат решение относно степента на въздействие на проекта върху защитените зони.

В мотивите за новото си решение Иванов коментира, че след като е разгледал подадените жалби, е установил, че не е отчетен в достатъчна степен "кумулативният ефект върху компонентите на околната среда, включително защитената зона и връзката му с други инвестиционни предложения и вече изградени проекти в зоната".

Припомняме, че преди седмица стана ясно, че компанията „Макси I” планира да изгради „луксозен къмпинг“ в местността Карадере, а Регионалната инспекция по околната среда и водите е преценила, че не е нужно да бъде издадена Оценка за въздействието върху околната среда на този проект.

Теренът обаче се намира в защитените зони „Камчийска планина“ и „Плаж Шкорпиловци“. Тези зони са местообитания на представители на дивата флора и фауна. По тази причина и от няколко екологични организации подадоха жалби срещу решението да не бъде оценено въздействието на проекта върху околната среда.

Решението да не бъде правена ОВОС беше критикувано и от служебния министър на околната среда Светлана Жекова.

В мотивите си да върне процедурата Антоний Иванов посочва още, че плановете на строителя предвиждат изграждането на комплекс, който обхваща значителна част от територията на защитените зони – 162,5 декара, което също налага да бъде извършена оценката.

Къмпингът ще обслужва до 1860 души, предвиждат плановете на инвеститора.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
ДЮНИ ГЕЙТ преди 9 години
ГЕрБ ДОЙДЕ НЕ ДОЙДЕ И ГОЛЕМОТО ЗАСТРОЯВАНЕ ЗАПОЧВА ЛУКСОЗЕН КЬМПИНГ С МНОЖНСТВО ВИСОКИ ХОТЕЛИ. ТАЗИ ГОДИНА ЗАРАДИ ГЬСТО ЗАСТРОЯВАНЕ ЗЛАТНИ ПЯСЬЦИ БЕШЕ ПОЛУПРАЗЕН. СЛЬНЧЕВ ДЕН ОТ СЕДЕМ ХОТЕЛА РАБОТЕШЕ САМО ЕДИН. КАКВО СТАНА С ДЮНИТЕ КОИТО НЕ БЯХА ДЮНИ АМА СИ БЕХА ДЮНИ ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ???
3
0
 
2
 
! Отговори
некой преди 9 години
И поради каква точно причина не може да се прави къмпинг?За да могат шепа *** да *рат на воля из храстите и нормален човек да не може да се порадва на Карадере ли?
2
2
 
1
 
! Отговори
коко преди 9 години
Да пукнат дано,съсипаха всичката ни природа,не се наядоха мръсните ***,дано се задавят !!!!!!!!!!
1
1
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Малките безвредни гадинки ще трябва да променят своето местообитание за сметка на големи червени *** ,след които и трева не никне.