Оманският фонд има интерес за оздравяване на КТБ, но без Василев

Вторият по големина акционер може да посочи конкретни ангажименти
21 окт 2014 17:38,
14
Оманският фонд има интерес за оздравяване на КТБ, но без Василев
Снимка: Reuters, архив

Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ), но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев. Това става ясно от писмо, изпратено до премиера Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до Българската народна банка (БНБ), предава БНР.

От Министерството на финансите (МФ) потвърждават за получаването на писмото. В него вторият по големина акционер в КТБ (с около 30%) заявява интерес към оздравяването й заедно с вече познатия австрийски фонд EPIC и с нов партньор – базирания в Лондон инвестиционен фонд Gemcorp и правната компания Freshfields Bruckhaus Deringer.

Още по темата
От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с централната банка, но от Фонда не коментират нито план за преструктуриране, нито предлагат конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ, добавя БНР.

Посочва се, че това може да стане ясно, след като се видят резултатите от внесения вчера доклад на одиторите в БНБ. Също така в писмото се настоява да има яснота каква може да бъде държавната помощ.

От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим.

Gemcorp e инвестиционният фонд, който бившият ръководител на VTB Capital Атанас Бостанджиев основа тази година. А както е известно - руската инвестиционна банка, която е част от банковата група на VTB, притежава миноритарен пакет акции в КТБ.

От своя страна компанията за правни услуги Freshfields Bruckhaus Deringer работи с инвестиционните банки Citigroup, HSBC и J.P. Morgan във връзка с пласирането на емисията 10-годишни облигации, които България предложи на международните пазари в края на юни тази година. Тогава пласирахме 1,493 млрд. евро при доходност от 3,055%.

Още новини по темата четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
li преди 9 години
Bg medii sa mafia.
11
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Народа български няма угодия. БНБ иска банката да се спаси, както ЕК е искала, политиците не искат. Акционерите искат да я спасят и пак се започна с предсказанията за Доган. Оманския суверенен фонд (6 млрд долара) е ЧАСТ от една държавица, която има толкова общо с Турция и маскираните българотурци колкото Бойко с Брад Пит. Фанете се на работа стига бистрихте политиките, че БВП трябва да расте. Радвайте се, че има все още луди да инвестират в България.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зад тоя Оманския фонд да не се окаже накрая че стои Доган
9
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 9 години
Оманският фонд не иска Василев.Че те всичките са се уплели ...Цветан ,Ахмед....и техните началници .Нали целта е да се гепи банката и активите с помоща на държавата ..
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В писмото се настоява каква ще бъде държавната помощ?Никаква!Аз няма да плащам за загубите на зле инвестирани (похарчени окрадени) пари.С чужда бъчва банкет ще правят!!!
7
1
 
3
 
! Отговори
гуверньор преди 9 години
Работата е уредена. Човека взе парите и каза: - Ще видим.
6
1
 
5
 
! Отговори
изобщо преди 9 години
от оманския фонд са казали: работата шъ стане инш аллах
5
0
 
4
 
! Отговори
ВИЖДАМ преди 9 години
До azАко има изобщо ПОЛИЦИЯ, нека да проследи откъде се пръкна този занимаващ излишно съзнанието на хората - Фалшификат! В противен случай, за МЕН това е нейно дело, а тя е под контрола на КРАДЦИТЕ!!Съответно, мотива им е да занимават ХОРАТА С ГЛУПОСТИ И ИНТРИГИ ДОКАТО ГИ КРАДАТ!!ПОЛИЦИЯТА ИМ СЪУЧАСТВА, както и ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ СА СРЕЩУ ХОРАТА ДОКАТО ГИ КРАДАТ!!
4
1
 
1
 
! Отговори
az преди 9 години
В писмо до медиите Бисер Лазов, който е и член на Управителният съвет на Ботев Пловдив, разказва как е бил принуден да дава удобни показания и как "Труд", "24 часа" и "Преса" обслужват обвинението срещу КТБ и банкераОтворено писмо до българската общественост чрез българските медииот Бисер Андонов Лазов,Един от основните свидетели по делото срещу Цветан ВасилевУВАЖАЕМИ РЕДАКТОРИ,Използвам тази форма да се обърна към обществото, тъй като напоследък името ми се използва за различни спекулации. От месец юни 2014 година насам с мен се случиха много неща, които промениха живота м
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10-та проба и грешка на фонда по темата. Намерение, отказ, намерение, отказ...
2
0
 
26
 
! Отговори
Система преди 9 години
Колко глупости трябва да изчета преди да ми върннете парите бе измамници и крадци!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно е,че без Василев..нали на Василев му забраниха да участва ,защото бил следствен