Казусът с КТБ ще натовари икономиката

Срокът за гарантираните влогове ще бъде спазен, увери Менда Стоянова
Обновена: 6 ное 2014 18:00 | 6 ное 2014 17:52, Надежда Бочева
18
Казусът с КТБ ще натовари икономиката
Снимка: архив Ройтерс

Казусът с КТБ се очаква да окаже отрицателен ефект за икономиката догодина, заяви пред журналисти председателят на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова. Днес депутатите от комисията изслушаха на закрито за медиите заседание финансовия министър Румен Порожанов за ситуацията с банката, която вече е с отнет лиценз.

„Тепърва ще разберем колко ще струва това решение. При всички случаи още следващата година ще има отрицателен ефект за икономиката и за БВП“, заяви Стоянова. Тя отчете, че предприятията с разплащателни сметки в банката ще понесат загуби и това ще рефлектира върху техните работници и икономиката като цяло.

На въпрос дали ще последва отрицателен ефект за банковата система, депутатът отговори, че случаят с КТБ е относително изолиран.

Стоянова заяви, че пред депутатите финансовият министър е изразил „едно сериозно разочарование от взаимодействието си с БНБ през месеците, когато нямаше Народно събрание“.

Депутатът смята, че „днес с отнемането на лиценза БНБ прехвърли топката от своята градинка към държавата и правителството“. По темата за оставката на ръководството на БНБ тя обясни, че парламентът няма правомощия да поиска оставката на управителя на Централната банка, както и законови основания да го направи. „Ако има такава оставка, тя ще бъде изцяло морален акт от негова страна“, каза тя.

Менда Стоянова посочи, че Фондът за гарантиране на влоговете е инструмент на държавата, която всъщност е гарант на депозитите. Затова вложителите трябва да са спокойни за изплащането на гарантираните средства, ще се спази срокът по закон, каза тя.

Още по темата
По въпроса за набирането на допълнителните средства, необходими на Фонда, председателят на бюджетната комисия обясни, че временно могат да се използват парите от фискалния резерв, но след това те трябва бързо да бъдат възстановени.

Депутатът посочи, че тепърва ще се избере по кой начин да се набере ресурсът и това ще бъде по критериите колко ще струва това на данъкоплатците, колко бързо ще бъдат набрани средствата и какви са необходимите законови промени, тъй като в момента няма законова възможност Фондът да емитира облигации.

За практическото изплащане на депозитите е разработена процедура от Фонда и по ЕГН вложителите в КТБ ще бъдат разпределени в различни банки.

Менда Стоянова допълни, че актуализацията на бюджета по чисто правни причини ще трябва да бъде внесена в НС от новото правителство и тогава ще бъде гледана ускорено.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира, че по отношение на КТБ е много важно да се проведе международно разследване „до дупка“, да бъдат преразгледани някои от сделките, за да бъде защитен интересът на държавата.

Ефектите са ясни, българската държава трябва да си преследва интереса, коментира и социалистът Румен Гечев, според когото от изтеклата досега информация за банката „е ясно, че е злоупотребявано с парите на депозантите, които са ползвани за разширяването на фирми, свързани с акционерите“.

Бившият финансов министър Петър Чобанов заяви, че отдавна е трябвало да се изясни, че КТБ никога не е искала ликвидна подкрепа от държавата. „Става въпрос за банка, която има проблем с платежоспособността, там ликвидната подкрепа не е подходящ и разрешен инструмент“, каза той.

Запитан колко ще струва отнемането на лиценза на икономиката, той обясни, че анализът е работа на БНБ и МФ. Той припомни, че преди няколко месеца беше предложено банката да бъде разделена на две – на „добра“ и „лоша“, но това не беше прието.

Чобанов коментира, че при всички случаи след отнемането на лиценза една от последиците ще бъде увеличена цена на дълга за България. „С общи усилия ще търсим най-добрите решения, но те трябва да бъдат предложени от финансовия министър, който ще дойде“, допълни той.

Според Чобанов отсъствието на КТБ от финансовата система през последните месеци не се е отразило неблагоприятно на останалите банки.

Той припомни, че докато е бил министър, държавните фирми с концентриран ресурс в КТБ са го разпределили в различни банки, като решението за това бе взето от служебния кабинет на Марин Райков. „Ако към края на февруари 2013 г. в КТБ е имало над 800 млн. лв. пари на държавни предприятия, сега има 240 млн. лв.“, похвали се той.

Запитан какво трябва да предприеме държавата, тъй като сериозни суми на държавни фирми са блокирани в банката, Чобанов заяви, че по отношение на структуроопределящите предприятия може да се иска разрешение от Еврокомисията за държавна помощ при строги условия за оздравяването на тези фирми.

Той обаче отчете, че това трудно може да се приложи към частните компании. Чобанов отказа да коментира колко са депозитите на частните фирми в банката, но информацията по думите му ще стане ясна в процеса на ликвидацията.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Фалита ха банката ще струва от 11 до 13 милрд. а оздравяването и-струваше-1.5 млрд. и то дадени на саем на банката.Сега народа ше плаща на лакомата шайка.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко Тиквата предприе атаката срещу КТБ като не спираше да чертаее апокалиптични картини още от втория ден след като народът го прогони с камъни. То целта е ясна - Цветелина и Доган да я купят на безценица. Лошото е, че масрафа ще се плати отново от данъкоплатците.Богатите ще станат още по-богати, а бедните - още по-бедни ...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не се уфлянкват, а да принудят крадците да върнат милиардите! Тогава нито икономиката ще бъде допълнително натоварена, нито някой вложител ще е на загуба!В случаи като този няма невъзможни неща, има НЕЖЕЛАНИЕ да бъдат притеснявани крадците на едро - те, изглежда, ползват солиден "чадър"!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е в дъното на фалита на банката. Не случайно шефа й се скри в Сърбия - най-лоялната страна към Русия! Фалита е с цел да се дестабилизира БГ заради проевропейската политика която води!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
приближените му не стъпваха по земята и носовете им вирнати та вирнати сега къде са.жалки сте ние сме от групата ктб.НЕ ВИЕ СТЕ ОТ СМЕШНИЦИТЕ
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стига вече който трябваше си изтегли парите.чак сега фалити аре стига.давайте парите по закон и да се свършва.крадец си е и това е.защо не дойде нали е мъж.къде са гавазите около него.джипове самолети бронирани коли ето ти сега видов ден.но сега всички поставени лица във затвора всичко ще си кажат къде са парите.мишки
9
1
 
2
 
! Отговори
Joro преди 9 години
zapad ni e vinoven,che glasuvame za DPS i BSP i Ataka i posle iznasqt kintite v rusiq i da gi plashtame nie ot danuci.i sus Iujen patok pak shte imame da plashtame godini nared.
8
1
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Естествено ,че изплащането на влоговете на гражданите ще натовари икономиката ни и трябва да се изплатят на хората парите ,но само на тези на които им се полага на закон .
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПЛАТЕТЕ ЛИХВОТОЧОКИТБезплатния социализъм свърши!След фалита през 1990г на развития социализЪм, сега фалира Лукановия социализЪм.
6
2
 
4
 
! Отговори
Всички ще го издухам преди 9 години
До 4- ти си мегапросто момченце
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво *** !
4
4
 
2
 
! Отговори
Абдал преди 9 години
Ох ама ми е се къса сърцето от радост и ми изръпват тестекулите от щастие. Веждито и другите алчни *** как изгоряха.Кеф ! Как пак не трагнах да плащам техните загуби .Ай сектир !
3
1
 
5
 
! Отговори
подмяната преди 9 години
То не беше куфарчета,бонково източване 1996г,бонови книжки,ктб,белене сега ни готвят пирамида южен поток и така нататък.Е как да има инвеститори като няма държава да ОСЪДИ ПОНЕ ЕДИН ЗА ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ?
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западняците упорито ни разправят ,че държавата трябва да се погрижи за вложителите и да възстанови едни 5 млрд. Първо когато тези вложители получаваха по-големите лихви не се ли сетиха ,че това е поредната пирамида от 90-те години ?! А западняците пък знаят ,че ние няма откъде да извадим тези пари, освен да ги вземем назаем от тях, бог знае с какви лихви.
1
2
 
16
 
! Отговори
ПЛАТЕТЕ ЛИХВОТОЧОКИТ преди 9 години
Как може такова безобразие-ще бъдат изплащани високорисковите и високолихвените влогове на някой си в КТБ, а вече десетилетия държавата отказва да плати СТАРИТЕ ЖИЛИЩНОСПЕСТОВНИ ВЛОГОВЕ-днес налични като ЛИХВОТОЧКИ. СТАРИТЕ ЖИЛИЩНИ ВЛОГОВЕ, ДНЕС ЛИХВОТОЧКИ СА ТОЧНО ТОЛКОВА ВЛОГОВЕ ,КОЛКОТО И РИСКОВИТЕ ВЛОГОВЕ НА НЯКОЙ СИ В КТБ.СТАРИТЕ ЖИЛИЩНИ ВЛОГОВЕ ВТОРА КАТЕГОРИЯ ВЛОГОВЕ ЛИ СА,ЧЕ НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ? Къде са парите ни за жилище, къде са договорените ни жилища? Вместо пари,вместо влогове ни дадоха лихвоточки, като има 150 000 жилищни вложители,обявени за "правонямащи"-без право на никакво обезще