Отнемането на лиценза на КТБ вече и в Търговския регистър*

В Софийския градски съд бе внесено искането за откриване на производство по несъстоятелност
Обновена: 7 ное 2014 17:39 | 7 ное 2014 16:25,
6
Отнемането на лиценза на КТБ вече и в Търговския регистър*

Отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) бе отразено в Търговския регистър днес. Квесторите на банката ще упражняват правомощията си, докато започне производството по несъстоятелност и не бъдат назначени синдици.

Квесторите Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев остават в КТБ. В сайта на трезора те уведомяват клиентите, че с отнемането на лиценза банката не само че прекратява своята дейност, но и се изключва от платежната система на страната.

В тази връзка всички погашения по кредити, извършвани по банков път, ще стават чрез друга търговска банка в страната, но след допълнителни указания за конкретна сметка.

„Изплащане на задълженията към банката в съответствие с индивидуални договори може да се прави и в брой във всички поделения на КТБ“, информират квесторите.

След като централната банка поиска обявяване на КТБ в несъстоятелност от съда след отнемането на лиценза и уведоми Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за това, БНБ изпраща на Фонда и копие от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици на банка. Фондът трябва да избере и назначи от списъка на синдиците двама.

Междувременно в Софийския градски съд бе внесено искането за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ, съобщиха от съда. 

Заседанието, в което се разглежда искането за обявяване в несъстоятелност, е закрито. В него участват БНБ, ФГВБ и квесторите на КТБ или упълномощени от тях лица.

Решение на съда трябва да има в 7-дневен срок след заседанието. То влиза в сила незабавно. С решението си съдът обявява неплатежоспособността на банката и определя началната й дата (подадена от БНБ). След това се открива производство по несъстоятелност за банката.

След това синдиците поемат управлението на банката в несъстоятелност, а контролът над дейността им се осъществява от ФГВБ, като средствата, които изразходва във връзка с изплащането на гарантираните депозити, трябва да бъдат възвърнати от продажбата на активи на банката (като цяло – от процесите, свързани с процедурата по несъстоятелност). 

"Отнемането на лиценза на КТБ не важи за дъщерната ѝ банка "Виктория", уточниха от БНБ пред Investor.bg. От централната банка припомниха, че срокът за специален надзор на ТБ "Виктория" е до 22 ноември и дотогава ще бъде взето решение за съдбата ѝ. 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: лицензбанкаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Скъпи дургари и другарки, сънуващи и бледуващи образа на Путин ден и нощ. Защо когато вашият нов вожд преговаря за газ, нашият винаги е най-скъпия в Европа, нима сме богати? Nе е заради нашите некадърни политици .. ако иска, ще тропне за "братският нард" и ще задържи цената. Но истината, драги ми русифилски чеда, е че на Путина не му пука за вас, и вашите бледувания по руска България, всичко е пари, а за него сте едни нискоинтелигентни селяни... това което още Брежнев искаше а нас :)