Moody's резна рейтинга на кандидат за ТБ „Виктория“

"Банк Российский Кредит" има проблем с качеството на активите
10 ное 2014 18:22,
3
Moody's резна рейтинга на кандидат за ТБ „Виктория“
Снимка: „Банк Российский Кредит“

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service понижи дългосрочния рейтинг по депозитите на „Банк Российский Кредит“ - руската банка, която проявява интерес към Търговска банка „Виктория“ - с две нива от Caa1 до Caa3. Перспективата остава негативна, а кредитната оценка – в неинвестиционния клас.

Като причина се посочва влошеното качество на активите през първото полугодие на 2014 г., свързано с бързия растеж на кредитния портфейл на банката. Нещо повече, по скалата на Moody's ниво от Саа1 означава „значителни рискове“, а ниво от Саа3 - „фалит със слаба перспектива за възстановяване“. Оценката е базирана на одитираните финансови отчети за 2013 г. и неодитирания финансов отчет за първите шест месеца на 2014 г.

„Понижението на дългосрочния рейтинг на „Банк Российский Кредит“ се дължи на бързия растеж на кредитния портфейл, който продължи и през първото полугодие на 2014 г. на фона на влошаващата се оперативна среда в Русия, която може да засили негативната тенденция по отношение на качеството на активите на банката“, гласи становището на международната компания за присъждане на кредитен рейтинг.

В резултат на кредитната експанзия към края на юни сумата на брутните кредити възлиза на 79,4 млрд. рубли, което е ръст от 279% на годишна база. От Moody's отбелязват още, че бързият растеж не е свързан с придружаващо увеличение на капитала, като 54% от отпуснатите кредити са били за финансовия сектор и за сектора на недвижимите имоти. Именно тези сектори от агенцията считат за най-уязвими на фона на влошаващата се оперативна среда.

Рязкото покачване на обема на обезценките и на необслужваните кредити доказват влошаването на качеството на банковите активи. Според финансовия отчет за първото полугодие общата сума на обезценките и необслужваните кредити на „Банк Российский Кредит“ възлиза на 34,4 млрд. рубли, или 43% от брутните кредити. Ръстът е солиден, имайки предвид покачването от само 1,7 на сто, или с 810 млн. рубли, към края на 2013 г. Влошеното качество на активите резултира в повишение на провизиите, чийто дял към края на юни 2014 г. скача до 6% от брутните кредити от 1,8% към края на 2013 г.

Освен това от Moody's посочват, че капиталовите буфери на „Банк Российский Кредит“ са много ниски и могат да бъдат недостатъчни, за да предотвратят рисковете, надвиснали над кредитната институция. Към края на септември капиталовата адекватност на трезора възлиза на 11,12% спрямо регулаторния минимум от 10 на сто.

Въпреки че банката спечели 2 млрд. рубли през първото полугодие, анализаторите на Moody's откриват невписани еднократни приходи от търговия с чужда валута в размер на 5,1 млрд. рубли. Според агенцията през периода банката може да е загубила още средства, което би могло да се отрази в значително намаление на капитала. Въпреки че от руската банка признават приходите, трезорът отчита рязък ръст на другите активи (включително и вземания), които към края на юни 2014 г. са за 6,7 млрд. рубли. 

„Дългосрочният рейтинг по депозитите на „Банк Российский Кредит“ трудно може да бъде повишен, тъй като е попаднал в хватката на негативната перспектива. Перспективата може да бъде променена на „стабилна“, ако банката елиминира рисковете от ерозия на капитала като подобри качеството на активите си. Оценката на „Банк Российский Кредит“ може да бъде понижена допълнително, ако капиталовата адекватност или ликвидният профил на банката се влошат още“, предупреждават от Moody's.

Припомняме, че през септември 2013 г. Moody’s понижи дългосрочния рейтинг по депозитите на Корпоративна търговска банка от Ba3 на В1 поради подобни причини - бърза кредитна експанзия, ниски капиталови буфери и спадаща рентабилност. Миналата седмица Българска народна банка отне лиценза на КТБ, която бе под специален надзор над четири месеца.

От друга страна през октомври стана ясно, че „Банк Российский Кредит“ проявява интерес към ТБ „Виктория“, чиято съдба ще се решава до 22 ноември. Финансови параметри относно предложението и повече подробности като цяло все още не са известни. Междувременно се появи нов кандидат за покупката на „Виктория“.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
14
 
! Отговори
мда преди 9 години
Ползата от рейтинговите агенции е кръгла нула, но проблемът е, че инвеститорите по стаден начин продължават да се съобразяват с оценките на рейтинговите агенции. Ако пазарът започне да игнорира тези агенции, тогава и държавите ще спрат да им плащат за рейтинги. Уви, това засега не се случва.Същите тези агенции даваха висок рейтинг на лемън брадърс до самия им фалит.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опааа леко сритаха *** по кокачетата!