С ремонта на бюджета НЗОК приключва 2014 г. без дългове

С още 100 млн. лева ще бъде абсолютно компенсиран дефицитът
Обновена: 13 ное 2014 11:15 | 13 ное 2014 10:34,
11
С ремонта на бюджета НЗОК приключва 2014 г. без дългове
Снимка: БТА

С новата актуализация на бюджета НЗОК ще приключи годината без задължения, съобщи пред временната бюджетна комисия управителят на институцията Румяна Тодорова. Тя припомни, че през лятото от Касата са поискали 328 млн. лева допълнително, но са били отпуснати отпуснати само 225 млн. лева.

„С одобряването на още 100 млн. лева ще бъде абсолютно компенсиран дефицитът“, обясни Тодорова.

Здравният министър Петър Москов посочи, че промяната ще осигури финансова стабилност за цялата система до края на годината. Той припомни и накъде ще бъдат насочени средствата - основната сума е за болничната помощ (50 млн. лева). За лекарства, домашно лечение и диетични храни ще бъдат отпуснати 25 млн. лева, за онкологични заболявания - 15 млн. лева и за медицински изделия - 10 млн. лева.

Тодорова посочи, че част от проблема с хроничния дефицит е прекомерното разрастване на броя на болниците, както и противоречия в законите. По Закона за здравното осигуряване НЗОК плаща всички извършени дейности от болниците, докато по Закона за публичните финанси Касата не може да поеме задължения над гласувания си бюджет.

От БСП обявиха по време на дебатите, че ще гласуват с "въздържал се" по предложението за актуализация на бюджета, тъй като здравеопазването е една от най-неефективните системи. Румен Гечев допълни, че НЗОК е можела да мине без актуализация още през лятото, но тогава предложението е било гласувано по политически причини.

Той посочи още, че част от плащанията могат да бъдат прехвърлени в началото на 2015 година.

Тодорова обаче беше категорична, че това не може да стане, тъй като плащанията са за реално извършени и проверени действия на болниците. Тя допълни още, че през 2010 година подобен вариант е бил реализиран и Касата е била съдена и след това е трябвало и да плати лихвите за забавата.

Червеният депутат Румен Гечев посочи още, че досега винаги НЗОК е плащала "каквото си иска" и в края на годината иска актуализация на бюджета, което също е причина неговата партия да не подкрепи искането днес. Йордан Цонев от ДПС също посочи, че "този сценарий се повтаря всяка година", но партията ще подкрепи актуализацията на бюджета на Касата.

На критиките на депутатите за липсата на реформи здравният министър Петър Москов заяви категорично, че до края на ноември ще внесе пакет от законодателни промени, които да донесат стабилност в системата на здравеопазването.

Дебатите по актуализацията на бюджета на НЗОК продължават. След това депутатите ще разгледат исканията за промяна в държавния бюджет, както и промени в Закона за доходите на физическите лица.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: НЗОКПетър Москов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 5Да, има човечност, има мисъл, има грижа. А вие с 2 сте завистливи неудачници от бранша, които искате с лъжи да изсмуквате от болните хора много пари. А като обикновени клиенти на здравеопазването пък сте свикнали да се отнасят с вас като с животни. Защото наистина сте необразовани и нечестни животни (с извинение към животните, те не заслужават да бъдат сравнявани с човек).
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Министър, вижда се, че искате България да има здравеопазване. Вижда се, че досега с общи усилия псевдосоциалисти и псевдодемократи (основно сеседари - лъжци, родоотстъпници и крадци)) лишиха България от здравеопазване, с изключение на богатите крадци и политическите подметки. Ако искате да върнете здравеопазването на народа, г-н Министър, най-напред премахнете зловещия институт на ОПЛ (джипи), по негласна директива изпращащ хората по-бързо в отвъдното и НЗОК - пирамидата, ограбваща вноските.
6
0
 
6
 
! Отговори
псих преди 9 години
То да е само погледа. А резките движения, непрестанното поврътване и чупене на китки. Направо си е недобре главният лекар.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почнете с НЗОК да реформирате. Това е паразитна структура дублираща дейността на министерството. Колко маймуни киснат в НЗОК? Колко пари потъват там за заплати и "награди"?
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В погледа на този човек има нещо особено !
3
2
 
4
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
Аз съм десен човек, но нещо новото правителство (уж е от нашите) само с леви идеи излиза. Пояснявам какво е дясна реформа: премахва се НЗОК, закриват се половината болници (България има най-много болници на глава в целия ЕС,това няма как да се издържа,плюс няма и толкова хора, нито лекари), електронна здравна карта (можеше да се сложи чип в личната карта), абе отидете в Холандия (или Румъния!) и питайте, copy/paste и за 1-2 години нещата стават.
2
6
 
7
 
! Отговори
ANASTASIVSMVLTIANNI преди 9 години
Този мъж зомбиран ли е или така си изглежда като жив мъртвец ?
1
2
 
10
 
! Отговори
Lllllll преди 9 години
Дълга за нас, праата за вас... назаем всеки може... ама вие нищо не връщате... само взимате...