Планираните приходи от "Южен поток" били 448 млн. евро годишно

5000 работници щели да работят по проекта, заяви Димитър Гогов
7 дек 2014 19:10, Надежда Бочева
481
Планираните приходи от "Южен поток" били 448 млн. евро годишно
Снимка: Reuters, архив

Планираните приходи от транзита на газ по „Южен поток“ са били 448 млн. евро на година, а проектът не нарушава европейските правила. Това заяви пред bTV Димитър Гогов, изпълнителен директор на „Южен поток България“.

„За „Южен поток“ има междуправителствено споразумение, акционерно споразумение за създаването на компанията и оттам нататък ред процедури, осигурили функционирането на компанията. Към настоящия момент има подписан договор с консорциум, който да извърши строителството. Договорът не е влязъл в сила“, каза той.

Запитан дали някоя от страните може да предяви претенции заради спирането на проекта, Димитър Гогов отговори, че принципно всяка страна може да предяви претенции, но друг е въпросът доколко те са основателни и дали ще минат на съответната инстанция.

В дружеството „Южен поток България“ не е постъпило съобщение от руска страна за прекратяването на проекта, уточни той. Това било нормално, тъй като ръководената от него компания е изпълнител. Ако има някакъв разговор за това, че дружеството трябва да бъде прекратено като дейност, той трябва да се състои на ниво акционери, смята той.

На въпрос дали в договорите за проекта липсва клауза за транзитиране на синьо гориво той обясни: „Има изготвен проект на договор за транзитиране на газ, който е в насипен вариант и трябва да бъде доработен. Този договор би трябвало да бъде предложен на всички, които потенциално биха искали да транзитират газ по този газопровод“.

Във връзка с изявлението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че България ще загуби 3 млрд. евро инвестиции и приходи от транзита, Гогов разясни, че всеки проект трябва да има предварителен финансов модел, който да бъде предложен на банките за финансиране. В случая такъв модел е разработен с помощта на консултанта Portland Advisors.

„За да можеш да си погасяваш кредита, трябва да има определен приход от транзита на газ. Този приход е записан с определена цифра във финансовия модел. Компанията транзитира 63 млрд. куб. м газ и получава за това 448 млн. евро на година, според този финансов модел. Само че това не е печалба, а приходи за година“, каза Гогов. Той уточни във връзка с политическите изявления колко губи България: „Нищо не се губи. Нещо не се осъществява“.

Димитър Гогов допълни по повод нереализираното строителство, че прогнозно по трасето в България е трябвало да бъдат наети над 5000 работници, които да получават заплати според стандарта на инфраструктурния проект.

Запитан дали компанията „Водстрой“ участва в строителството на тръбата, Гогов отговори, че избраният строител е консорциумът „Стройтрансгаз“. В него участват консорциумът „Газпроект Юг“, където участват пет български фирми, но не и „Водстрой“, плюс руско участие. Имало и 95 подизпълнители. „Аз не ги знам всичките. Те не са обект на договора“, заяви Гогов.

Тъй Еврокомисията имаше критики към проекта и организирания конкурс за строителството, Гогов заяви, че интерес към конкурса са имали фирми от цял свят.

„Южен поток България“ няма блокирани пари в КТБ, каза още той.

През лятото капиталът на ръководената от него компания беше увеличен в противоречие с разпореждане на тогавашния министър на енергетиката Васил Щонов, Димитър Гогов коментира в тази връзка, че това не е станало „под носа“ на служебния кабинет.

„Процедурата започна на 13 декември 2013 г. Тя бе финализирана на 12 август 2014 г. Това е процес, който не може да бъде спрян с изявлението на един политик“, заяви Гогов.

Той каза още, че складираните тръби на българското Черноморско крайбрежие са собственост на регистрираното в Холандия дружество „Южен поток Транспорт“, което трябва да изгради участъка в Черно море. За складирането на тръбите и за възнаграждение на работниците се плаща със средства на компаниите, акционери в „Южен поток Транспорт.

„България не е инициатор на Южен поток, тя се е присъединила. Инициатори освен Русия са големи компании от Германия и Франция“, коментира той.

„Тези тръби са изработени от компании, които са в Италия и Германия. Те са избрани с такъв тип конкурс, какъвто бе организиран и в България. Няма нарушение на европейските правила“, каза още Гогов.

След коментарите, че сега трасето ще заобиколи България и ще мине през Турция, Димитър Гогов заяви, че не става въпрос целият газ да минава през Турция към Европа, а ще има само една допълнителна тръба към „Син поток“.

По повод съобщението на кабинета, че премиерът Бойко Борисов е поискал документите по проекта, за да се запознае с тях, Димитър Гогов заяви, че акционерът БЕХ е този, който трябва да контактува с премиера. „Моето лично усещане е, че политик от калибъра на премиера трябва да е запознат с основните принципи, а не с подробностите за всеки един проект“, смята Гогов.

Дотук по проекта имало редица разходи, които са платени по работата например за вещни и сервитутни права, платени на собственици, общини и консултанти, допълни той.

За информацията в медиите, че са платени 100 млн. евро за гора по трасето на газопровода, Димитър Гогов каза, че това засяга „Южен поток Транспорт“, което като дружество няма нищо общо с „Южен поток България“.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разликата между простия политик и дипломата е там, че простият политик не взима от врага подадена ръка, дори и от взаимна изгода да е, а дипломатът ще предоговори условията и ще си вземе и ползата, и ще преформатира врага в поддръжник. Питайте Ришельо и Кисинджър, Стамболов....
221
0
 
1
 
! Отговори
ГАЗ-ка преди 9 години
Разликата между ЮП и втора тръба към Син поток е, че законодателството на България позволява транзита на газ, а това на Т-я - не. Така, всяка трета държава ще купува газ от Т-я с надценка от Т-я, а няма да получава газ от Русия през територията на Т-я, за което Русия би плащала транзитни такси. Това беше и причината да не се договорят с Украйна за цените на газа преди няколко месеца - Украйна искаше не да транзитира, а да купува газ от Русия на границата си, което Русия отхвърли.
220
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 260"Много ми е интересно какво значи това "статут на транзитна държава"?"Това значи, че получаваш транзитни такси и можеш да искаш отбив от цената.А "300 хиляди руско малцинство с апартаменти" харчи парите си в България.. искаш и те ли да отидат в Турция?)
219
1
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Чист транзит !!! ХА ХА ХА !!!
218
1
 
4
 
! Отговори
Пешо Мерлото преди 9 години
До Оооф! Какво вино, какви пет рубли бре неграмотнико? Та само един производител - Краснодар Винпром има 42 винзавода, произвеждащи толкова концентрати и вина, колкото всички наши заводи и винарни произвеждат за една петилетка....Да не говорим за другите подобни, които не са един и два....
217
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е интересно какво значи това "статут на транзитна държава"? Какво смятате, че значи това? Че ще можете да изнудвате някого ли? Украйна е транзитна държава и виждаме какво и се случва. Не стига 300 хиляди руско малцинство с апартаменти, а сега и да им продадем коридор от Варна до Сърбия, защото са съюзници. Ай стига вече!
216
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако има 100% губещ от спирането на проекта Ю.П. , това е Гогов и тези които са го назначили!Строителството на газопровод с дължина 400 км и две копресорни станции е с продължителност от максимум 2 години! Необходимите работни места по изграждането за този срок е около 1000-1200 работника и служители! По експлоатацията на двете компресорни станции ще са ангажирани дългосрочно около 100-120 души персонал!
215
0
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До Емигрант''Пази боже сляпо да прогледне''
214
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми не са верни.Прави разлика между приход и печалба.
213
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
За 21-ви век...
212
8
 
13
 
! Отговори
Оооф! преди 9 години
Тоя южен поток, стана една голяма говорилня! Руснаците само ни ръгат шишовете и ни гледат сеира как се джафкаме! Айде стига! Като не искат да не го строят, и ние няма да им плащаме за газ! И вино няма да им пращаме, да си пият кваса!А на българските комунисти само ще кажа:СПРЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!
211
6
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
"значи все пак тия цифри, които казваха руснаците - около 400 млн евро са верни !!!!!!!!!!!!"Хаха... няма начин да не са верни, щом Димитър Гогов твърди така. :)))))ПП Рублата е пътник. Намирисва на хиперинфлация и купонна система.
210
11
 
13
 
! Отговори
Мамунио преди 9 години
Руснаците просто нямат пари да го строят този газопровод.Строителството на подводна тръба е много скъпо.Търсят си оправдание с България.Колкото до цифрите -това е някакъв предварителен разчет сделан от някого -договор за транзитните такси няма и не е ясно дали тази тръба ще се запълни с газ.
209
16
 
21
 
! Отговори
Емигрант преди 9 години
Странен народ е българския. Газопровод не иска, атомна електроцентрала не иска, петролопровод не иска, ширстов газ не иска, луксозни петзвездни комплекси по черноворието не иска.Иска да си жияее като *** в калта и да грухти че бил беден. Ами да го тогава.Ако тука в Дубай разсъждаваха така щяха още да отглеждат камили и да се къпят с пикня поради липса на вода.
208
3
 
11
 
! Отговори
САБО преди 9 години
Другарят Гогов посочва фантастична цена за транзита - цели 10 щ.д. за 1000 куб.м газ - сигурно би било много хубаво, ако беше реалистично - направо влизахме в книгата на Гинес!!!
207
15
 
29
 
! Отговори
neo преди 9 години
значи все пак тия цифри, които казваха руснаците - около 400 млн евро са верни !!!!!!!!!!!!Сега ще се окаже вярно и всичко казано от Милер и ще стане ясно че насрания ЕС ни прецака еднолично без да е имало основания. Ами тогава да излизаме от ГейЕС , за какво ни са след като имаме загуби от тях. Такова партнъорство не ни трябва. ББ като е много отворен да беше се запознал с тия договори при положение 4е това е основен енергиен проект за БГ. Тва не е договор за бакалия в Банишора.
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимена защо си толкова сигурен че няма да стане обратното :))
205
4
 
27
 
! Отговори
бойко разбойко преди 9 години
"Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6 000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром.
204
0
 
1
 
! Отговори
ЖЖ преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Виж, майтапа на страна, но аз почти не се интересувам от тяхната политика. Просто смятам, че Турците няма да се навият да плащат сиртакитата на Гърците в ЕС. Колкото до Балканите, нистина не съм запознат с този въпрос и нямам мнение. Ако имат такава цел "да залеят балканите" то най-вероятно си прав за влизането им в ЕС.
203
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 274какъв дълг бе???България нямаше да даде ЕДНА СТОТИНКА!Всичко щеше да се приспада от таксите.Вярно е че руснаците най-вероятно ще позавишат сметката но и из да бях щях да направя същото.Рано или късно тръбата щеше да се изплати и после прибираш КЕШ.Естествено сега НИКОГА няма да видим и един цент.И още.Едно е да преговарям за щена когато ти(Русия) си зависим от мен(Бг) и съвсем друго когато нямаме НИКАКЪВ коз.Толкова си *** че направо тече тъпота от теб.