Китайска компания купува дял от Атлетико Мадрид

Dalian Wanda ще придобие 20% от футболния отбор
21 яну 2015 21:46, Елена Кирилова
3
Китайска компания купува дял от Атлетико Мадрид
Снимка: архив Ройтерс

Гигантът в сферата на недвижимите имоти Dalian Wanda Group заяви в сряда, че ще придобие дял в испанския футболен отбор Атлетико Мадрид за 45 млн. евро, превръщайки се в първата китайска компания, която инвестира в европейски футболен клуб, предава Ройтерс.

Dalian Wanda обяви, че е постигнала споразумение да купи 20% от Атлетико. Китайската фирма иска да разшири бизнеса си зад граница и отвъд слабия вътрешен пазар на недвижими имоти.

Ходът е поредният на Dalian Wanda, насочен в сферата на забавлението. Милиардерът Уан Дзиенлин, който е основател на компанията, заяви, че иска групата да се развива. Плановете ѝ са да заложи на тематични паркове и да се превърне в голям играч на пазара, конкурирайки се с Walt Disney и Universal Studios.

Сделката вероятно ще бъде от голяма полза за Атлетико, който е натрупал дългове от над 500 млн. евро. Освен това ще помогне за представянето на клуба на нови китайски фенове и спонсори.

Миналата седмица Уан заяви, че целта му е да увеличи приходите на групата със 147% до 600 млрд. юана до 2020 г. Идеята му е повече от 20 на сто да дойдат именно от чужбина.

През 2012 г. базираната в Пекин Dalian Wanda купи американската верига киносалони AMC Entertainment Holdings. Освен това е водещ акционер в най-голямата такава верига в Китай – Wanda Cinema Line.  

Повече новини за Style можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Атлетико МадридDalian Wanda
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Досега футболната федерация на Азербайджан ги спонсорираше и България е в една група с Азербайджан за европейското.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, новите китайски господари се задават от изток...

Спонсорирани публикации