"Девня цимент" АД стана инвеститор на 2014 г.

Плевнелиев: Политиците са платформата, бизнесът е този, който развива страната
4 фев 2015 20:02,
6
"Девня цимент" АД стана инвеститор на 2014 г.
Снимка: БТА

 "Девня цимент" АД бе удостоена с приза "Инвеститор на годината" 2014 по време на проведената тази вечер официална церемония по връчването на годишните награди на Българската агенция по инвестиции (БАИ).

Призът беше връчен лично от президента на България Росен Плевнелиев, който поздрави както победителя в основната категория, така и всички останали номинирани и удостоени компании.

"Няма нищо случайно, че тук на тази церемония присъстват толкова много министри, политици, народни представители и посланици на различни държави, тъй като това е забележително събитие. Политиците в България си дават сметка кой създава работните места, кой плаща данъци, кой създава перспективата за регионите. Вие, скъпи инвеститори, сте тези, които поемате рискове, създавате работни места. Ние сме част от Вашето голямо семейство. Отдадени на амбицията да се развиваме бързо, с ясни приоритети и цели за постигане до 2020 г. Те са плод на пет правителства. Можем да обещаем, че ще получите както европейската подкрепа, така и национална. Ние си даваме сметка, че сме платформата, а Вие сте тези, които инвестират и развиват страната", отбеляза държавният глава.

Големият победител в церемонията "Девня цимент" получи приза заради реконструкция и модернизация на инсталацията за производство на клинкер и цимент в завода. Инвестицията е на стойност 114 млн. лева за годината, а общата стойност на проекта е 325 млн. лева.

От компанията изтъкват, че проектът им ще допринесе за устойчивото развитие на местно и национално ниво, тъй като новата инсталация ще има възможност да използва алтернативни горива, включително модифицирани такива, и биомаса.

Събитието бе открито от новия изпълнителен директор на БАИ Стамен Янев, който изтъкна, че за него е голяма чест да бъде домакин на деветата поредна церемония "Инвеститор на годината".

"Мога да кажа, че успешните предприемачи остават в историята с визионерството си. Това са личности, които променят съдбите на хората с това, което правят. Ще отличим значимите бизнес идеи и талантите. Събитието е стимул, че това, което предприемачите правят остава и след тях", отбеляза Янев. "Вярвам, че заедно ще продължим да работим за развитието и икономическия растеж на България", добави ръководителят на БАИ.

Победителите в отделните категории са както следва:

1. Инвеститор на 2014 г. – "Девня Цимент" АД

2. Инвестиция на зелено на годината – Behr-Hella Тhermocontrol

3. Инвестиция в разширяване на бизнес – "Лукойл Нефтохим" Бургас АД

4. Инвестиция в сливане/придобиване – Telerik

5. Инвестиция в човешки капитал – Yazaki Bulgariа

6. Инвестиция в иновативен бизнес – Teklas

7. Инвестиция в завладяване на нов пазар – "Булфарма"

8. Успешен старт-ъп – C&C Textiles Ltd

9. Инвестиции в опазване на околната среда – Aurubis

Стамен Янев изтъкна, че изборът на победителите е направен по комплекс от критерии, сред които са обемът на инвестицията, броят на разкритите нови работни места, мерките за опазване на околната среда, обучението за служителите и други.

Освен президента на България Росен Плевнениев, награди връчиха вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, министрите Божидар Лукарски и Николина Ангелкова и председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.

"Тaзи вечер успехът има много имена. Всяка една от категориите е важна. Радвам се, че наградата, която аз връчвам, е свързана с инвестициите на зелено, защото това е очарованието на началото. Началото обаче никога не е веднъж завинаги. Най-важното е да продължаваме заедно", посочи Меглена Кунева при връчването на приза на Behr-Hella Тhermocontrol.

"Животът е пълен с борби. Конкуренцията обаче вероятно е най-благородната борба. Когато има честна конкуренция, побеждава по-добрият. Когато някой изгуби обаче, той разполага с шанса да се стане по-добър и да победи в бъдеще. Конкуренция означава и доверие", отбеляза от своя страна другият вицепремиер, който присъства на събитието – Томислав Дончев.

Водещите на церемонията бяха авторите на предаването за макроикономика и финанси Boom & Bust по телевизия и радио Bulgaria On Air Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. Bulgaria On Air и Investor.bg ca медийни партньори на събитието.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продължение на 3: С една дума тия некадърници за да наберат точки, а те бяха 50ч. само на нова линия ходеха със сини каски и дебнеха да не се из пикаеш на криво и въпреки това инцидентите не бяха рядкост. Съдете сами: обувки които не ставаха за строителството, но те не знаеха какви трябва да бъдат, дълъг ръкав, нищо че е 30 градуса, каска, със съответния цвят, очила. По обекта имаше разхвърляни какви ли не строителни отпадъци но на кого му пука, важното е да си с очила.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да Девня цимент... Истината - италианска компания е собственик на завода. Решава да строи нова линия по метода сух способ. Главен изпълнител е китайска компания. На площадката имаше 10-15 италианеца като супервайзери, 800 китаеца като ръководство и монтаж, 50-100 български работника и стотина *** като общи работници. Имаше отдел безопасност и здраве които колеха и бесеха и още ги има... на времето един казваше че който не става за нищо го правят инвеститор, а тия за уволнение ТБТ.
1
0
 
1
 
! Отговори
еа преди 9 години
"Политиците са платформата, бизнесът е този, който развива страната"С втората част съм съгласен. С първата - каква платформа точно са политиците? Демек нещо в стил - нещо (рамо/гръб), на което да стъпиш? Голяма глупост. Реално прогрес в България има въпреки всичките политици. И на самия Плевнелиев не му отива много да е политик. Би направил много повече за България като бизнесмен.