Банките в България са увеличили печалбата си с 45% през миналата година

Общата сума на активите през 2014 г. се повишава с 4,7 млрд. лв. за година
Обновена: 9 фев 2015 14:58 | 9 фев 2015 12:58,
11
Банките в България са увеличили печалбата си с 45% през миналата година
Снимка: архив Ройтерс

 

През 2014 г. печалбата на банковата система отбеляза втори пореден годишен ръст (45%) от финансовата криза насам. 28-те трезора спечелиха малко над 746 млн. лв.

Такъв е финансовият резултат на индустрията, но без да се отчитат показателите на останалата без лиценз Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и след като е отчетен ефектът от вливането на МКБ Юнионбанк в Първа инвестиционна банка през пролетта на 2014 г.

"Този финансов резултат осигурява 0,89% възвръщаемост на активите", отчитат от БНБ. От централната банка посочват отнемането на лиценза на КТБ и възобновилата работа ТБ Виктория като двете съществени събития, повлияли на сектора не само през четвъртото тримесечие, но и през цялата минала година.

Изчисленията на Investor.bg на база тримесечните надзорни отчети на Българска народна банка показаха, че в периода от октомври до декември миналата година, който обхваща най-интензивното изплащане на гарантираните влогове в КТБ, в УниКредит са депозирани малко над 887 млн. лв., в Експресбанк - 546 млн. лв., а в ДСК, ЦКБ и ПИБ съответно – 527 млн., 434 млн. и 258 млн. лв.

Именно те са сред деветте банки, които отговарят за достъпа на гражданите до гарантираните им влогове в КТБ, с изключение на Eкспресбанк. Данните на централната банка издават още, че не само че средствата са останали в банковата система, както и в кои банки е отишла голяма част от тях, но и че в края на годината спестяванията на населението и фирмите са продължили да растат.

Общата сума на активите на кредитните институции през 2014 г. се повишава с 4,7 млрд. лв. за година, или с 8%, до 85,1 млрд. лв. От всички банки цели 23 увеличават сумата на активите си. Активите само на 5 намаляват спрямо година по-рано. Повече от половината банки бележат ръст на активите над средния за банковата система. 13 банки път отчитат годишно покачване на активите от над 10%, показват изчисленията на Investor.bg на база данните на БНБ.

 

Що се отнася до размера на активите на отделните банки - най-големите пет банки у нас са УниКредит Булбанк с 14,84 млрд. лв., Банка ДСК с 9,98 млрд. лв., Първа инвестиционна банка с 8,65 млрд. лв.. Следват ги Обединена българска банка с 6,57 млрд. лв. и Юробанк с 6,15 млрд. лв., като няма разместване в позициите спрямо ноември и октомври.

 

Клоновете на чуждестранните банки BNP Paribas, Isbank и Citibank пък бележат най-силен ръст на активите – с 64% до 743 млн. лв., с 54% до 21,1 млн. лв. и с 44% до 917 млн. лв., съответно. Извън тях с най-много се увеличават активите на Societe Generale Експресбанк – с 25% за година до 4,57 млрд. лв.

През 2014 г. най-много спечелиха УниКредит Булбанк и Банка ДСК, следвани от Обединена българска банка. УниКредит увеличава нетната си печалба с 20% до 242 млн. лв., Банка ДСК - с 19% до 231 млн. лв., докато ОББ записва печалба в размер на 59 млн. лв. при такава от 17 млн. лв. преди година.

Societe Generale Експресбанк пък удвоява положителния си финансов резултат до 49,3 млн. лв. Райфайзенбанк излиза на печалба – 46,33 млн. лв. при загуба от 43,59 млн. лв. за 2013 г. Интересни също така са ръстовете при Ти Би Ай Банк и Инвестбанк.

Като цяло 13 банки регистрират положителен финансов резултат над 10 млн. лв., докато само 7 - загуба. С най-голям отрицателен финансов резултат за годината финишира Банка Пиреос – 32,3 млн. лв., следвана от ТБ Виктория с 14,9 млн. лв. и БАКБ с 8,9 млн. лв.

 

Повече по темата можете да видите в статията на Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Мелинда преди 9 години
Ясно е че всичко са били само спекулации ,банковата система си остава стабилна и още как!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо никой не казва: КОЙ ОТКРАДНА ПАРИТЕ?фАКТА, ЧЕ ВЛАСТТА СИ ТРАЕ, ЗНАЧИ, ЧЕ ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ СА В НЕЙНИТЕ БАНКОВИ СМЕТКИ.
5
0
 
2
 
! Отговори
Kaлинов преди 9 години
Край с апокалиптичните сценарии за родната банкова система, които бяха упорито тиражирани от редица медии. Банковата система си остава стабилна, колкото и да не им изнася на някои хора.
4
4
 
3
 
! Отговори
Дияна преди 9 години
Това показва, че въпреки всичко банките са запазили стабилността си. Много важен момент, като се има на предвид какво се случва в Гърция и как скоро може да гръмнат гръцките банки, включително на наш терен.
3
0
 
12
 
! Отговори
ДЕПОЗАНТ преди 9 години
ПЕЧАЛБИТЕ РАСТАТ, ЛИХВИТЕ ПО ДЕПОЗИТИ ПАДАТ КАКВО ДА ГОВОРИМ, КЪДЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА ?
2
1
 
11
 
! Отговори
Ключа от бараката! преди 9 години
Ето защо не излизаме от кризата! Докато банките бележат фантастични печалби, докато държавната администрация продължава да поучава заплати по 5300 лева средномесечно кризата ще е вечна!
1
1
 
7
 
! Отговори
банка преди 9 години
Даааа. Шеста година работя в една и съща банка. След шест месечният изпитателен период(винаги в полза на работодателя) трябваше да ми се вдигне заплатата. Все пак съм оценен и одобрен...ДА, ама НЕ! Това, че за поредна година им нарастват печалбите, отново не е повод служителите им да работят за нормални възнаграждения!