Обещаха "сериозно" намаление на цената на парното

Скъпият долар може да струва на Булгаргаз загуби от 30 млн. лв.
Обновена: 21 мар 2015 11:58 | 21 мар 2015 11:34,
11
Обещаха "сериозно" намаление на цената на парното
Снимка: архив, Булфото

Високата стойност на щатския долар може да доведе до загуби в размер на 30 млн. лева за "Булгаргаз", съобщи представителят на дружеството Иван Иванов по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На заседанието бяха обсъдени цените на природния газ за второто тримесечие.

От дружеството посочиха, че са поискали намаление на цената на газа в рамките на малко над 13%, но са изчислили това на база курс на щатския долар 1,66 лева за един долар. В момента обаче курсът е 1,8 лева за долар и от "Булгаргаз" поискаха регулаторът да вземе предвид тази разлика.

От Комисията бяха категорични, че подобно искане представлява нарушение на правилата. Според члена на регулатора Димитър Димитров загубите няма да бъдат в такъв размер, какъвто посочват от газовата компания. "Разликите звучат сериозно", призна обаче той.

Председателят на Комисията Светла Тодорова поясни, че цената ще бъде определена на закрито заседание на 30 март. Тогава ще бъдат взети предвид всички фактори - не само стойността на щатския долар, а и цената на алтернативните горива (петрола) и други,  допълни Димитров.

Според него трябва да бъдат разгледани и нуждите на дружеството от средства за запълване на запасите от газ в хранилището в Чирен, за което също е необходим голям паричен ресурс.

Димитров обаче беше категоричен, че "не може да се мисли за по-малък процент от първото заявление", тоест 13 на сто. Светла Тодорова допълни, по-голямата част от намалението на цената на природния газ ще бъде насочена към потребителите и по-малка - към топлофикациите. Тя допълни, че може да се очаква "сериозно" намаление на цената на парното, като за някои топлофикации то може да е около 10%.

"Булгаргаз" има и вземания и сред големите длъжници са топлофикационните дружества, чиито задължения растат през зимните месеци. От думите на Иванов стана ясно, че дружеството не спира да подава газ за тях заради негативното отражение върху потребителите. Компанията обаче води съдебни дела, уточни юрисконсултът на дружеството Анжела Славова.

Славова допълни, че при подаване на иск топлофикациите "светкавично изплащат задълженията" - в рамките на месец, което означава, че имат средства. Събирането на задълженията по съдебен път обаче е свързано и с допълнителни разходи за "Булгаргаз", допълни тя.

Пред журналисти Светла Тодорова посочи още, че няма внесени заявления от енергийните дружества за цената на тока от новия регулаторен период, който започва от 1 юли 2015 година. Според нея ситуацията с природните бедствия няма да се отрази в ценовите предложения, защото според лицензите електроразпределителните дружества задължително застраховат имуществото си, а допълнителните разходи - за труд и материали, са за сметка на ЕРП-тата. Не може да се говори и за санкции, защото става въпрос за форсмажорни обстоятелства.

Тодорова посочи още, че енергийният сектор трябва да се развива устойчиво и винаги има нужда от инвестиции. В последните години те са били ограничени, призна тя, но допълни, че това не е единствената причина за прекъсването на захранването и трябва де се вземат предвид и лошите климатични условия.

Запитана дали би станала отново член на енергийния регулатор, Тодорова отговори: "Зависи кой ми предложи".

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: доларБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, тоя филм сме го гледали вече! Първо вдигат цената с 10-15% (най-често през лятото, че да не се усетят хората), после зимата я свалят с 2-3% и ето, бе намалихме цената на парното! Изобщо някой вярва ли им вече на тия?!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предизборно, а? ДА ВИ Е....М ТЕТКУ У СЛЕЗЕНКУ!
5
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Нормално пролетта да свалят ,а в края на есента да я надуят пак
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I koga 6e e Tova sled 50 g li ili predi istoriite Pak laji no naroda ne vi varva ve4e
3
2
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 9 години
Но не се знае още какъв друг тип такси за сградна инсталация все пак ще успеят да измислят (дето уж щяха да я махнат)!Нали знаеш, че дори и да си бил с години в чужбина, и у дома ти по това време да не е стъпвал никой, пак плащаш някаква дребна сума за електроенергия - може да не си изразходвал ток, но само заради това, че от къщата ти има достъп до мрежата, плащаш някаква сума, която се начислява ежемесечно.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе ,да! Същата която от декември ни убеждаваше как трябва да вдигне цената на тока, на парното, на водата и т.н. извъднъж запя друга песен.Защо ни мислят за ***? Зависи КОЙ ЩЕ И ПРЕДЛОЖИ- КАКВО ПО-ВИСОК ПРОЦЕНТ?
1
0
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Блажени са вярващите !.... :)

Спонсорирани публикации