Русия се отказва от транзита на газ през Украйна от 2019?

Москва насочва усилията си към новите мощности
Обновена: 14 апр 2015 07:05 | 13 апр 2015 20:44, Веселина Йорданова
322
Русия се отказва от транзита на газ през Украйна от 2019?
Снимка: архив, Ройтерс

Много е вероятно Русия да се откаже напълно от транзита на природен газ през Украйна от 2019 година, когато изтича настоящият договор, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от агенция "Новости".

Според Новак Москва ще насочи всичките си усилия по изграждането на новите газопреносни мощности до границата на Турция и Гърция, което ще обезмисли продължаването на договора с Киев, допълва БНР.

По-рано директорът на руската компания Алексей Милер заяви, че "Газпром" не изключва възможността да участва в проекти за строителство на газопроводи в Европа, включително и такива, които са част от Европейския енергиен съюз.

Милер уточни, че става дума за проекти, които ще бъдат инфраструктурно продължение на "Турски поток". По думите му при строителството на "Турски поток" "Газпром" ще работи в рамките на третия енергиен пакет.
 
Взехме решение за строителството на магистрален газопровод по дъното на Черно море в направление Турция и създаването на газопреносни мощности до границата на Турция и Гърция, до границата на Европейския съюз. Всички рискове, най-вече времевите, по създаването на по-нататъшната газопреносна мрежа, са отговорност на Европейския съюз, каза той.

Ръководителят на "Газпром" говори на конференция на Валдайския клуб по европейската енергийна сигурност.

В изказването си Милер подчерта, че ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности и прогнозира, че азиатските пазари ще се превърнат в основен фактор за ценообразуването на синьото гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
8
 
! Отговори
до 81 преди 9 години
Няма нужда Газпром да съгласува с ЕС Турския поток естествено, но това което приказват русднците са пълни глупости. Просто влез в руските сайтове и чети изказванията на Милер; ние ще направим газопровода до Турция, а ако Европа иска да взема от там газ, да си изгради необходимите съоръжения. Това изобщо звучи ли ти сериозно? Аз ще изкарам доматите на сергията, а вие грабвайте найлоновите торбички и идвайте да купувате.
58
7
 
7
 
! Отговори
ревете сороси преди 9 години
Опааааа хубавите новини не спират да валят днес !
57
3
 
9
 
! Отговори
ашколсум Турция преди 9 години
Беден и глупав човек пара и да му я дадеш ще отиде у ще я даде на господаря си. Едни са родени да подлизурстват други да господстват. Имперските държави за това са имперски .
56
2
 
12
 
! Отговори
88 преди 9 години
Е защо чаааааак 2019г ще ни спират руската газ... Не може ли по-рано..Ама и руснаците са едни.... Само обещават...ха..ха
55
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прибалтийските републики и те се отказаха от руска газ и пак са по добре
54
6
 
12
 
! Отговори
до странджовото преди 9 години
Ами разликата е, че по думите на др. Миллер Турския поток няма да се съгласува с Европа. Т.е. абе ние ей ся ша напраим един газопровод, ще вложим едни милиарди, пък който иска да купува от Турция е добре дошъл. Това е просто смешно. Да не говорим, че единствения подписан документ за Турския поток е един меморандум и нищо повече.
53
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сга руснаците се подиграват с нас като ни продават най скъпата газ в Европа и това е от години Така че не знам какъв е този вой от продажните русофили
52
11
 
7
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Значи ако ЕС или индивидуалните държави по трасето не построят газопровод до границата с Турция, тръбата ще бъде много шум за нищо. Чудя се кой ли банкер ще отпусне кредит за строежа преди този проект да е уточнен със ЕС. Освен ако рашките нямат излишни $10-15 милиарда. Но пак поемат риска да инвестират в тръба която води до никъде.
51
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До странджоДа имаш готов изграден газопровод... - с всички сертификати и разрешителни от ЕС - и да се откажеш от него и да се ръгаш в морските дълбини и да заобикаляш неудобни страни - само за да покажеш мускули... - си е чиста проба простотия...
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 62 А Русия няма да се подиграва, да? Случайно да знаеш какъв е търговския ни баланс с Русия?
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 57Ti may zabravi za alternativniya plavatelen kanal izvan Istanbul deto shte se postroi koeto shte svurzva 4erno i bqlo more
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 59OT TURCIN ROBSTVO OT MUHATA LOI I OT GARZIA POLZA.OT TURSKIA POTOP SHTE GO PLASTAME DVOINO.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 59 Терминалът ще е в Гърция, Източна Тракия. Оттам до България са 50-60 км.
46
6
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Казвал съм го и друг път... - главният виновник - България да добива шистов газ е таварисшч ***... - за което трябва да сме му благодарни...
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Накрая да не се окаже че ще получаваме по евтина газ от Турция и Гърция от колкото сега
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анониментерминал за разтоварване и дегазиране струват милиарди. И какво остана-пак руската газ.---------------- А руската газ идва по безплатни газопроводи, да? Терминала за газовози струва една трета от това, което щяхме да се набутаме за Южен поток.
43
16
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Турският потоП няма икономическа стойност... - той е продиктуван от омразата на *** към България, но ще го удари като бумеранг и ще го довърши...
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE ME INTERESUVA BOIKO BORISOV -VSESILNIAT VLASTELIN STE RESHI PROBLEMA S EDIN ZAMAX.
41
4
 
14
 
! Отговори
Продажни режими преди 9 години
Най-големият успех на EUSA e, че изградиха най-корумпираните режими в Източна Европа и с това постигнаха огромни икономически, политически и военни преимущества. Газовият проблем е просто един пример на икономическо изнудване за сметка на васалните страни. Стигна се дотам, че Русия се принуждава да се сработи с вековния си враг, от който е освобождавала същите продажни губернии. Сега всички, включително и бюрократите от Брюксел ще ходят с кофи до Босфора. Както се казва, нищо лично просто бизнес
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То до тогава тук ще е пустиня-може би ще влезем и в географията-Герберастката пустиня разположена между Румъния и Турция..

Спонсорирани публикации