Жилищата у нас поскъпват по-бързо от средното за Европа

Най-силен тримесечен ръст на цените отчитат в Малта
17 апр 2015 16:21, Десислава Попова
48
Жилищата у нас поскъпват по-бързо от средното за Европа
Снимка: архив, БулФото

Темпът на повишение на жилищните цени в България през последното тримесечие на миналата година изпреварва средното поскъпване за Европейския съюз (EC), сочат данни на Евростат.

Жилищните цени са се повишили с 1,1% в еврозоната и с 2,6% в ЕC през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо същото година по-рано. В сравнение с предходното трето тримесечие стойностите бележат минимален спад в еврозоната (-0,1%) и остават без изменение в ЕС.

В България на годишна база през последното тримесечие на 2014 г. е регистрирано повишение от 2,8%, а на тримесечна база ръстът е 1,1 на сто. Данните за страната са предварителни.

Сред страните членки, за които са налични данни за периода, най-силен годишен ръст през последното тримесечие на миналата година е отчетен в Ирландия (+16,3%), Малта (+11,0%), Швеция (+10,4%), Естония (+10,1%) и Великобритания (+10,0%), докато най-големи понижения се наблюдават в Словения (-4,4%), Кипър (-3,3%), Латвия (-3,2%) и Италия (-2,9%).

Най-силен тримесечен ръст на цените има в Малта (+4,6%), Ирландия (+3,8%), Словакия (+2,1%) и Люксембург (+2,0%), а най-голям спад – в Латвия (-10,2%), Литва (-4,3%) и Кипър (-3,0%).

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: жилища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РеалистЕй като гладно брокерче говориш 5 пъти по висока доходност .СПРИ!! умрях от смях средна лихва 3% значи доходноста от жилище е 15% тка ли хаххаах ако получиш 4-5% доходност си късметлия при положение че ти наемат имаота целогодишно и не са тезавлекли със сметки и наем хахах!!
16
11
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Лихвите по депозитите вече са толкова ниски, че е по-рентабилно да купиш жилище, което даваш под наем. Говоря за София. Доходността ще е 5 пъти по-голяма. Та който има купува и инвестира. Който няма чака да паднат цените още. А дано ама на дали... Хората, който нямат възможност, но искат да се устроят и гледат децата си в собствено жилище, теглят кредит. Друг вариант просто няма...
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки знае че панелките са вече с изтекъл срокСанирането (ако се случи ) се прави за да им се даде още 10 години живот Имотите са актив и винаги са били скъпи и по-скъпи ще станат още до края на годината
14
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и да коментирате , цените си вървят нагоре и все по - нагоре ще вървят особенно с добра локацияТакава е пазарната логика И аз искам хубав нов апартаент на супер място за 400 евра ....ама няма Помнете ми думата -спада на цените свърши
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Живеа в панелен блок , зонищо неси заменям блока з а къща , цяла зеима ми е топло без печка , хайде с здраве си живейте в къщите" Е ти 2 лв нямаш в джоба къща искаш . Не знаеш ли ,че за всеки влак си има пътници те тия дето живеят на гарата още по-тънко и от тебе се топлят ама ти не отиваш там !Няма по-хубаво от самостоятелна къща ама само да може да си я позволи човек по белия свят е нормално явление тука в робландия е друго .
12
2
 
12
 
! Отговори
ko?не! преди 9 години
Направихте ми деня с тази статия. Хаха.Дай бооже по често такива новини.хаха
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днеска ми се обажда някво момиче от ДСК да ме зарибява за кредит да вземам :)Лихвата била 9%, супер изгодно. Ама като й казвам че ми се струва супер много, при положение че лихвите по депозитите са около 1%...тя пак почна ме убеждава че това не било много, а супер изгодно :DПосле пък ме ръчка да си вземам кредитна карта. Питам за процента - над 17% годишно. Пак я контрирам че е супер много а тя пак - да, ама пък имате много предимства и т.н.
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живеа в панелен блок , зонищо неси заменям блока з а къща , цяла зеима ми е топло без печка , хайде с здраве си живейте в къщите
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ми панелка и ли къща ,не лия подържаж и тя ще падне , така че панелките неса виновни , ами хората които живеят в тях
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продавам дедовия *** дето ми е наследство. *** се намира у центъро на софия, дека едно време беше дедовата колиба. *** може да се бутне и да се дигне мол или бизнес център. Цена по договаряне ама да не е по-малко от 150 хил евро.
7
0
 
35
 
! Отговори
инж.Андреев преди 9 години
Пореден опит за манипулация на българското население - моля ви драги българи, не купувайте скъпите жилища, не теглете кредити! Докато сме балъци ще ни слагат лихви от по 10 процента...
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поскъпват НЯКОИ имоти в СОФИЯ ,защото от цени да кажем 500 -600 Е /кв.м ако станат 800 Е/кв.м -повишението в проценти ще е значително.То в процентно отношение и заплатите в Бг се вдигат рязко,най -много и т.н :)От 300-400 Евро на месец колко има дасе вдигат заплатите докато стигнат средно европейските ,поне 2-3 пъти ,Това в проценти ще е значително .Леле заплатите в бг севдигнали с 50% -от 200 на 300 Е на месец/:))процентите на СТЪКМИСТИКАТА важат само за сухи доклади...
5
1
 
6
 
! Отговори
поп Вечерко преди 9 години
До макетоаз повече от 324 484 евро не давам...ако ти предствалява интерес обади се да изпием 10 -те кила ракия..да тевидим що за комита си :)
4
2
 
20
 
! Отговори
макето преди 9 години
спешно спешно спешнопродавам горска колиба претена от върба покрив найлонвода наблизо минава ручей ток нема има дървен нар и у единио кюш съма заровил 10 кила ракийка начална цена 324 485 евро моля само сериозни обаждания
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА ХА ХА ХА ХА. БЕГАЙТЕ БЪРЗО ДА СИ КУПУВАТЕ ПАНЕЛКИ ЧЕ НЕ ОСТАНАХА!!!!! ИМАМ ЕДИН ПОЗНАТ В ТАЗИ СВЕРА И КАТО ГО ГЛЕДАМ ОТ БМВ СЕ КАЧИ НА ОПЕЛ 3 РЪКА. СПРЯ ДА ХОДИ В БАРОВСКИ ЗАВЕДЕНИЯ И ПУШИ ЦИГАРИ 5 -ТО КАЧЕСТВО. ТА КАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ЦЕНИ И ЖИЛИЩА ГЛЕДАЙТЕ ДА НЕ ГИ ИЗПРОДАДЕТЕ ЧЕ ЩЕ ОСТАНЕТЕ БЕЗ РАБОТА!!!! ГЛАД МАЙКА!!!!
2
0
 
50
 
! Отговори
преди 9 години
То хора не останаха, ама жилищата били поскъпвали.
1
0
 
50
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
И да се чудиш отгоре на какво поскъпмат?! По-евтини кредити ли взимаме, инфраструктула ли имаме, сигурен ли е човек за живота и имота си в България, училища ли имамаме, детски градини ли имаме, градовете ли са чисти?!?!