Споразумението за Гърция – с неясен край

Атина е притисната от поредния транш към МВФ за 750 млн. евро
11 май 2015 12:07,
3
Споразумението за Гърция – с неясен край
Снимка: bgonair.bg

Еврогрупата заседава днес в Брюксел в търсене на решение на гръцкия дългов въпрос. В навечерието на срещата германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", че споразумение между кредиторите и Атина днес не се очаква. Причината е, че Гърция не успя да убеди ЕС в ефективността на предложенитe от нея реформи.

Подобна теза изрази и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Атина е притисната и заради очаквания утре пореден транш към МВФ в размер на 750 млн. евро.

По време на последните технически консултации между Атина и Брюксел, Гърция е била притисната да направи отстъпки в пенсионното законодателство. Генералният секретар по социалната сигурност в Гърция – Йоргос Романиас, посочи пред медиите в южната ни съседка, че кредиторите настояват пенсионната възраст в Гърция да бъде 67 години.

Други забележки на Еврогрупата касаят реформите в пазара на труда.

Третият проблем пред евентуално споразумение е първичният излишък, чийто размер ще определи мащаба на икономическите мерки, които Атина трябва да предприеме. Въпреки минималните надежди за споразумение, Гърция се надява поне да получи подкрепа от ЕЦБ, която да продължи инжекциите ликвидност в банковата система на страната.

Вижте повече във видеото:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Май кредиторите изглеждат по-пртиснати от длъжниците.......
1
1
 
3
 
! Отговори
Ичиргубоила Мостич преди 8 години
До наблюдател:Аркадаш, по добре внимавай да не ти пръснат гьота.