Еврокомисар Георгиева разкритикува банковия ни надзор

Ако ЕЦБ имаше по-голяма роля, кризата с КТБ вероятно щеше да бъде избегната
16 май 2015 14:40, Анисия Иванова
8
Еврокомисар Георгиева разкритикува банковия ни надзор
Снимка: архив Reuters

В България се оказа, че надзорът не работи достатъчно добре. Случи се нещо, която не би трябвало да се случва, структуроопределяща банка колабира. Това коментира зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева в предаването “Седмицата” по Дарик Радио.

Така Георгиева коментира решението на Брюксел да поиска от България бързо да направи независим анализ на качеството на активите във финансовия сектор.

ЕК отправи пет препоръки към страната ни, като освен за прегледа на активите в банковия сектор има препоръки и за публичните финанси, трудовия пазар, образованието и инвестиционния климат.

Георгиева обясни, че ЕК на практика иска да си “извлечем урока от кризата миналата година, да проверим дали имаме и други проблеми и да ги решим, преди те да са се превърнали в по-голяма пречка за доверието във финансовата система”.

“ЕК иска обективен, независим анализ на това, което се случи, и на това, което може да се случи”, посочи тя, като подчерта, че трябва да се изясни каква е свързаността между пенсионните фондове, застрахователните дружества и банковата система и до каква степен тя предизвиква рискове.

Тя припомни, че през тази година ще бъде избрано ново ръководство на БНБ и ще се мислят регламенти как надзорната система да не допуска такива проблеми.

Що се отнася до публикуваните тази седмица списъци с посетители на изпълнителния директор на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, Кристалина Георгиева посочи, че България може да възприеме модела, въведен от ЕК. Тя обясни, че всеки, който иска среща с еврокомисарите, трябва да е регистриран в специален регистър на прозрачността, който се поддържа от ЕК. Срещите освен това са организирани и напълно публични и “видими” в календара с ангажименти на комисарите.

“България може да спечели от всяко нещо, което се нарича прозрачност”, посочи тя и допълни, че ако Европейската централна банка (ЕЦБ) е имала по-голяма роля в България, кризата с КТБ вероятно щеше да бъде избегната.

В тази връзка Георгиева изрази несъгласието си с мнението на Стив Ханке, че членството на България в еврозоната ще бъде “катастрофа” за страната ни. “България, чиято валута е закачена за еврото, така или иначе зависи от решенията в еврзоната и има повече интерес да е вътре, отколкото да е вън”, посочи тя.

Според българския еврокомисар външното внимание към България е много важен фактор. Тя смята, че заради кризата в Европа вниманието към страната ни е намаляло и ние продължаваме да се борим с реформи, които е трябвало отдална да са приключили и забравени.

Георгиева подчерта, че проблемите на страната ни са фокусирани в институциите. “Сега е моментът за България да натисне педала конкурентоспосоност, като си погледнем институциите и създадем по-добра среда за инвестиране. Институциите да работят и да се спазват законите”, посочи тя и препоръча страната ни да се възползва от възстановяването на Европа, за да стане по-привлекателна и за бизнеса, и за хората.

"След тези 4 години криза имаме много работа за вършене. За да може моторът на конвергенцията да заработи отново на високи обороти и да ни вдигне и нас нагоре, имаме нужда от внимание към вътрешните проблеми", допълни еврокомисарят.

Още иконочически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
тази жена няма ли да се скрие мине не мине време и се обажда все акълдава българинът не иска акъл а пари тя не прави нищо за българиясамо плямпа няма да се учудя ако я предложат за президент
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя трябва да критикува хората, които управляват бнб, държавата, ктб, защото те са алчни и благодарение на тях се стигна до престъплението ктб. А сега? Сега очакваме справедливи присъди за всички виновни, свързани с това престъпление.
5
0
 
6
 
! Отговори
Как така ще ... преди 8 години
... разкритикува!? Нали Борисов голям държавник, управяч и регулатор?! Нали Дянков, Данчо Ментата, Малтин Димитлов големи неолиберали, икономисти и финансисти?! Нали Борисов каза 2009 година, Искров бил най-добрият регулатор!? Нали Борисов награди Цветан Василев 2 пъти с банкер на годината и каза, че бил най-големият банкер?! Нали Борисов удвои държавните пари в КТБ в периода 2010-2012 година!? Била най-здравата банка! И ся ква стана тя?
4
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
Много скрити игри се играят ...
3
0
 
12
 
! Отговори
Банка преди 8 години
той е за повече от критикуване надзора, само че Сталинка е само приказлива предателка.Търесете проблема другаде, Искров краде от 2003 год и от тогава се смениха колко правителства питам.Другари, този път КТБ направо окраде богаташите наивници
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ЕС фалираха 40 банки, а в САЩ около 500. Защо не чухме свинята на снимката да *** за слаб надзор? Ааа защото не хапе ръката, която я храни!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Започва се...........Оказва се че и тази година юни месец ще е "интересен" точно като миналата година че и ПОВЕЧЕ.