Унгария ще подпише с Китай споразумение за "Пътя на коприната"

Планът има за цел да развие търговията в цяла Азия и отвъд нея
8 юни 2015 17:52,
10
Унгария ще подпише с Китай споразумение за "Пътя на коприната"
Снимка: Ройтерс

Унгария стана първата европейска страна, която ще подпише споразумение за сътрудничество с Китай във връзка с новата инициатива на Поднебесната империя за възраждане на "Пътя на коприната". Планът има за цел да развие търговията и транспортната инфраструктура в цяла Азия и отвъд нея, съобщи Министерството на външните работи в Пекин.

Външните министри на Унгария и Китай подписаха в Будапеща меморандум за разбирателство за проекта, който официално е известен като "Един пояс, един път", се казва в изявление на уебсайта на китайското външно министерство.

"Китай приветства факта, че повече европейски страни поглеждат на Изток и задълбочават сътрудничеството си с нас и други азиатски страни, както и участват в "Един пояс, един път" по различни начини", каза Уан И, министър на външните работи на Китай, цитиран от CNBC.

Китайският президент Си Дзинпин заяви през миналата година, че се надява годишната търговия със страните, участващи в плана на Пекин за създаване на модерен "Път на коприната", да надмине 2,5 трлн. долара за първи път от десетилетие насам.

"Унгария се надява да си сътрудничи тясно с Китай и във връзка с унгарско-сръбската железницата и други големи строителни проекти", заяви президентът на централноевропейската страна Янош Адер, цитиран от китайското външно министерство.

Поднебесната империя помага с финансирането и изграждане на железопътната връзка, свързваща Унгария и Сърбия.

Проекти по плана включват мрежа от железопътни линии, магистрали, петролопроводи и газопроводи, електрически мрежи, интернет мрежи, морски и други инфраструктурни връзки в Централна, Западна и Южна Азия, както и увеличаване на връзките на Китай с Европа и Африка.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
44 преди 8 години
А за нас послушковците на Америка важи пословицата "На когото му са меки очите,на него са му мокри полите!"
1
4
 
2
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Ako tova e istina,shte ima Majdan v Ungarsko.