Строителство, търговия и имоти ни куцат

Броят на компаниите в несъстоятелност намалява с 23%
23 юни 2015 13:22, Надежда Бочева
4
Строителство, търговия и имоти ни куцат
Снимка: Булфото, архив

Броят на компаниите в несъстоятелност в България намалява с 22,8%, показва ежегодното проучване на Кофас, съобщи управителят на фирмата за България Милена Виденова.

Като цяло според изследването 2014 г. бележи обрат в повечето страни в Централна и Източна Европа. Средно за страните спадът е с 0,5% през 2014 спрямо 2013 г., като този процент варира по страни. В Словения и Унгария има силен ръст на несъстоятелностите, а спадовете са в Сърбия, Румъния и България.

В целия регион има подобрена ситуация на пазара на труда, растящи възнаграждения, но степента на възстановяване по държави е различна и влиянието върху пазара на труда също е различно, казват анализаторите.

Компаниите в несъстоятелност в България през 2014 г. са 644 спрямо 834 през 2013 г.

"Това е тенденция, която се затвърждава. В зависимост от това колко са стабилни други показатели на страната, се надяваме да няма изненади – ако ситуацията в Гърция се развие положително и стрес тестовете на банките дадат положителни резултати", коментира Виденова.

Тя допълни, че за по-нататъшното развитие на средата ще допринесе реформата на съдебната система, с която се дава добра заявка към бизнеса, че страната може да стане атрактивна за инвестиции както за български фирми, така и за чужди.

В България според изследването добре се развиват ИТ секторът, който привлича инвестиции, и показателна за това е сделката с „Телерик“,  рибарство, фармацевтичният сектор, производството на химикали и химически продукти, както и аутсорсингът.

Проблемните сектори са търговия на едро, търговия на дребно, недвижими имоти, строителство и операции с недвижими имоти, специализирани строителни дейности.

"Не се реализира очакването работещи фирми да фалират заради КТБ, но опасенията остават – не можем да кажем, че случващото се в Гърция ще се размине без последствия", допълни Виденова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
я по добре питайте баце
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли нещо, което не ни куца?
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Овчари също липсват!