Предприятия излизат на протест заради новите цени на тока

КЕВР решава днес дали да отложи планираното поскъпване
Обновена: 26 юни 2015 08:01 | 26 юни 2015 07:56, Анисия Иванова
17
Предприятия излизат на протест заради новите цени на тока
Снимка: архив Reuters

Комисията за енергийно и водно регулиране се очаква днес да реши окончателно дали да отложи планираното поскъпване на тока за бизнеса от първи юли.

Вчера депутатите създадоха възможност за отсрочка като одобриха промени в закона за енергетиката, които позволяват цената на електричеството да бъде променена от първи август, вместо от първи юли.

Целта е през следващия месец правителството да намери резерви, които да облекчат ценовия скок. В момента текат проверки в зелените централи, обмислят се съкращения в разходите на държавните енергийни дружества, предстои да влезе в сила и наредба, която ще намали поскъпването на тока за промишлеността.

Депутати, бизнес и синдикати са единодушни, че трябва да се затегне дисциплината при зелените централи, а с цена "задължение към обществото" да се натовари и токът за износ.

Именно заради намерението за промяна в цените на тока индустрията излиза на масови протести. Точно в 11.00 ч. над 1000 предприятия ще спрат работа или ще намалят мощностите си за час. В протестите ще се включат над 160 000 души.

Най-масово недоволството ще бъде в Стара Загора и Казанлък, където работниците в предприятията ще излязат на протестни шествия. Протести ще има в общо 34 града.

Очаква се в интервала между 11 и 12 ч. потреблението на ток да спадне със 160 мегавата, но не се очаква това да предизвика проблеми в мрежата, съобщи Нова телевизия.

Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще обсъди плановете за съкращаване на разходите с работодатели и синдикати. От КЕВР предупредиха, че отлагането на поскъпването на тока може да е нож с две остриета, защото ако не се намерят достатъчни резерви, ще се увеличи финансовия недостиг в НЕК.
 

 


За час без ток в знак на протест срещу новите цени
Днес се очаква енергийният регулатор да реши дали да отложи увеличението
Начало / България / Общество / За час без ток в знак на протест срещу новите цени
26/06/2015 07:17 ч., oбновена в 07:21
Сподели с Facebook
Сподели с Twitter


Очаква се в интервала между 11 и 12 ч. потреблението на ток да спадне със 160 мегавата, но не се очаква това да предизвика проблеми в мрежата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: кеврпоскъпване ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 8 години
Питам се защо в нашата малка страна има три институции които управляват енергетиката? Министерство, НЕК и БЕХ. Явно държавата ни е много богата за да плаща заплати на институции, които се дублират. В случая са три. Ама на нас ни се полага, защото търпим това положение.
11
0
 
2
 
! Отговори
Неудобен преди 8 години
Само в България работодателите могат да накарат работниците си да стачкуват за тях. КЕВР предложи увеличение на цената на тока за бизнеса, а за домакинствата да няма увеличение. Като протестират работещите в подкрепа на "обичните" си работодатели всъщност казват - съгласни сме да се увеличи цената на тока за вкъщи. Такава перверзия могат да измислят само бившите комунисти - днешните работодатели! За комунистическите ни синдикати няма да говоря! Събудете се работещи - всичко е в ръцете Ви!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този КЕВР беше в правителството дето сключи скъпите договори с "американските" централи и началото на скъпите дългосрочни изкупни цени на ВЕИ-тата. И сега ми говори че нямало политика в сметките му ?! Смях. Защо не си намалят заплатите в дружествата на енергийната държавна система?! Защо там не се търси даже намаляване цените, не увеличаване. Какви са тези 3000-4000 лв заплати там? Ами с 1000лв да ги намалят ще съберат милиони и даже ще излязат на печалба БЕЗ ДА ВДИГАТ ЦЕНАТА НА ТОКА.
9
0
 
5
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
БКП-БСП вече над 50 години крадат зверски от енергетиката . Емблемата им е Румен Овчаров и вместо в затвора този наглец ръси мозък и морал . Червено *** колкото и да ти плащат да пишеш тъпни е малко , поискай процент от Руменчо .
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повишаването на цените просто прехвърля кражбите на гърба на хората и фирмите. Ако не се тръгне към подобряване на ефективността и всеки да плаща каквото е потребил в т.ч. намаляване на разходите по поддръжка и обслужване на мрежата и 1000лв да направят мегавата пак няма да стигат парите!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До енергетикАко другарите от ГЕРБ не бяха спряли проекта, Белене вече щеше да се изплаща. Освен това очакваме решението на Арбитража за 1млрд. АКо го загубим ББ и Цвъки ли ще плащат?
6
1
 
3
 
! Отговори
до енергетикa преди 8 години
Aбе Бойковистче, aбе Бойколизче , твоят вожд по същия нaчин мислеше и ревеше , преди дa нaпрaвите преврaт! Я си прибери стотинките зa днес и тичaй дa миришеш Мутрaтa отзaд!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените на тока трябва да се повишават, а не да се намаляват!
4
0
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До истИ 100% от бизнеса на Домусчиев ще стане навънка при тези условия за бизнес в България. Самият той твърдеше, че в САЩ токъв му излиза по-евтин от в България. Вдигането на тока за бизнеса е в пъти по-фатално от това за домакинствата. Това ще доведе до загуба на конкурентоспособност на крехката икономика навън, а това до съкращаване на служители. Отделно, че ще има повишаване и за стоките, в чието производство участва ел. енергия.
3
3
 
2
 
! Отговори
енергетик преди 8 години
Нека да напомня основните задължения на НЕК . Проекта на комунистите -социалисти Белене един милиард лева загуби , Цанков камък на ДПС лидера Ахмед Доган един милиард загуба . При това положение кой носи отговорност , а другарю червен *** . Много е лесно да ти дадат една срутена къща и после да викат ами той не може да я ремонтира , защото е некадърен . Да ама не .
2
0
 
9
 
! Отговори
В подкрепа преди 8 години
Дърпам шалтера и аз.
1
3
 
5
 
! Отговори
ист преди 8 години
Бизнесът спира работа и протестира против поскъпването на тока. Главните виновници за скъпият ток, тези които произвеждат безбожно скъпата ЗЕЛЕНА енергия протестират. Целта им е да прехвърлят скъпата енергия към бедните домакинства.Бизнесмените да кажат защо са избрали Домусчиев за председател на КРИБ, който 80 % от бизнеса му е извън България. Там той създава работни места които закрива в България.