Пощенска банка официално придоби Алфа банк България

Споразумението включва всички дейности на финансовата институция
Обновена: 17 юли 2015 20:53 | 17 юли 2015 20:37, Виктория Тошкова
17
Пощенска банка официално придоби Алфа банк България
Снимка: Архив Reuters

Пощенска банка, с юридическо име "Юробанк България", и Alpha Bank са подписали споразумение за придобиването на клона на Алфа банк България. Придобиването включва всички банкови дейности на Alpha Bank на обща стойност 500 млн. лева и кредити в размер на над 800 млн. лева, става ясно от прессъобщение.

След финализирането на предлаганата трансакция Пощенска банка ще стане четвъртата по големина банка на пазара според размера на кредитната и депозитната си база.

Още по темата

Сделката ще има позитивно отражение върху приходите преди провизии на Пощенска банка от втората година след придобиването и значително ще подобри коефициентите на покритие, като капиталовата адекватност ще бъде над 20%, а ликвидните буфери също ще бъдат значително над регулаторните изисквания, се твърди още в прессъобщението.

До приключването на сделката, клиентите на Alpha Bank ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на Пощенска банка.

Пълното завършване на трансакцията се очаква преди края на 2015 година, след финализиране на окончателната документация по сделката и получаването на всички необходими одобрения от отговорните институции в България, Гърция и Европейската комисия (Единния надзорен механизъм, Европейската централна банка и др.).

Като част от ангажиментите, поети в споразумението по втората спасителна програма за Гърция от 2012 година, банките в страната се ангажираха да преструктурират своите операции, да продадат своите активи на Балканите и да се фокусират предимно върху вътрешния пазар.

Според източници на Ройтерс от гръцката Eurobank сделката ще бъде на символичната стойност от 1 евро. Това е само първата стъпка от цяла поредица операции, чиято цел е всяка гръцка банка да се концентрира върху пазарите, където има по-силно присъствие, и да отстъпи от онези, където позициите ѝ не са силни, отбелязва агенцията.

„Юробанк България“ има активи за 5,9 млрд. лева към края на март, а чистата печалба за първото тримесечие е 20,8 млн. лв., допълва агенцията. Alpha Bank пък е единствената от гръцките банки, които оперират в България не чрез дъщерно подразделение, а като клон. Депозитите там са гарантирани от гръцката схема за гарантиране на влоговете.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
9
 
! Отговори
христо преди 8 години
нали нямаше гръцки банки в България? как така изведнъж се оказаха клонове? колко светила ни уверяваха че това са различни финансови институции? ами ако са сгрешили и за финасовите резултати? може би БНБ не са змаели.... четох в блуумберг че повече от 30% от банкова система в България е собственост на Гръцки финансови институции... може би хубавото е че сега когато се нуждаят от ликвидност ще разпродават активи - добре за бг бизнес
7
9
 
8
 
! Отговори
Хайгашот Гъзарян преди 8 години
Почна се !!! Скоро ще ни горят паричките !!! ТЕГЛЕТЕ ги...
6
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 8 Не е верно, сега мога да не върна единия кредит. В една и съща банка щом са, единия кредит трябва да ми го отпишат. Просто казвам вълшебната дума ОХИ.
5
6
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Дреме ми. И от двете съм взел кредит, само на далавера съм ако фалират.
4
4
 
4
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Алфа Банк съцествувае под формата на много други субсидирани дружества в България обичайно с представка Алфа като Алфа Радио например. Тя финансирае едни от най-тъмните проекти в БГ историята. Стефан Данаилов също обслужваше тази банка и разсейки.
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямало опасност за банковата система,айде бе...
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакам смислен коментар от пишман иЧспертите у форумЪ тук.Какво точно стана с Алфа банк?Е, знам че ще си остан с чакането ама това е матриалУ у Бг.ТъпУ!
1
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ВЕЧЕ СТЕ ГАРАНТИ ЗА 7 МИЛИАРДНИЯТ ДЪЛГ ЗА ГЪРЧЕТАТА ЗА КОЙТО ВЧЕРА ТИКВАТА КАЗА ЧЕ НЯМА ДА ПОДПИШЕ? Е КАКТО ЗНАЕТЕ ВАШАТА ТИКВА СИ МЕНИ ПО 3 ПЪТИ НА ДЕН МНЕНИЕТО И ДНЕС Е КАЗАЛ ДА НА ГАРАНЦИЯТА. ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ГЪРЧЕТАТА НЕ СИ ЛИ ИЗПЛАТЯТ ДЪЛГА ЩЕ ГО ПЛАЩАТЕ ВИЕ И ТАКИВА КАТО ВАК БЪЛАМУРНИЦИ. ХА ЧЕСТИТО ТИКВИЧКИ!!!!