Токът за бизнеса ще поскъпне между 15 и 19%

На 29 юли ще е поредният протест срещу новите цени
Обновена: 27 юли 2015 14:27 | 27 юли 2015 11:30, Анисия Иванова
13
Токът за бизнеса ще поскъпне между 15 и 19%

Поскъпването на тока в масовия случай за бизнеса ще е между 15 и 19%.  Това са разчетите на работодателите по повод новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 1 август. Това обясни в ефира на телевизия Bulgaria On Air Константин Стаменов, председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите му около стотина предприятия, ще плащат по други цени - те ще получат наредба за облекчаване на тежестта заради зелената енергия, но това ще са най-големите компании. 

Той заяви, че четирите най-големи работодателски организации ще продължат с протестите. "Най-важното ни послание в тях е да бъдат намерени всички неефективности в енергетиката", да има дългосрочни мерки за разрешаване на проблемите в сектора", каза той и обясни, че в момента промените са частични.

Стаменов е убеден, че в системата има резерви, които да не позволят това драстично поскъпване на тока за бизнеса. За пример той посочи премахването на преференциалните цени на американските централи, възобновяемите източници и др.

"След като има насоки на европейската комисия, че от 1 януари 2016 г. не трябва да има преференциални  цени, а всеки производител трябва да продава електроенергията на пазара и дори премията му трябва да се формира на пазарен принцип", обясни той.

Бизнесът не е съгласен, че въпреки това парламентът приема решение за нови дефицити – преди няколко дни депутатите одобриха да има и ток от биомаса. Догодина ще искат 200 млн. лв. и за тях и при това положение икономиката ще спре да работи, предупреди Стаменов.

На 29 юли от 11.00 часа ще е поредният протест на бизнеса, каза още той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а каква е логиката при световно поевтиняване на енергийни източници, тук да се вдигат така драстично.....ако някой може да ми каже смислено обяснение...
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, крайно време е и тия мафиоти да си платят сметката.В България бизнес няма, само назначени милионери и далавераджии.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМалко мозък и ще разбереш, че поскъпването на тока за бизнеса ще се отрази на услугите и стоките за крайния потребител. Това означава , че не бизнеса а ТИ като краен потребител ще платиш поскъпването ( народа също )
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, важното е за народа да не поскъпне. Знаем кои са бизнесмените в България. Хич не са за жалене.
5
1
 
8
 
! Отговори
Пойко Порисов преди 8 години
Всички цени и данъци трябва да се вдигнат, докато достигнат европейските.Това е директива насока от Брюксел.Като го направя ще ми кажат БРАВО Порисов!Всчико в магазините Ви е по-евтино от Средна Европа.Даже трябва да се намалят заплатите или не трябва да Ви се дават заплати.Достатъчно е да се гордеете че сте ЕВРОПЕЙЦИ!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЛИ НАСКОРО КАЗВАХА ЧЕ НЯМА ДА УВЕЛИЧАВАТ..АМИ ТО КАКТО И РЕФЕРЕНДУМА И ЮЖЕН ПОТОК- ЩЕ БЪДЕ-ПОСЛЕ-НЯМА ДА БЪДЕ...ПОЗНАХТЕ КОЙ ГО КАЗВА ПОСТОЯННО?
3
3
 
12
 
! Отговори
Инфлация ! преди 8 години
Такси и увеличение на Цените , това е икономиката на България !До къде ще се стигне - България е в една постоянна инфлация !
2
3
 
20
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
А кога Премиера Бойко Борисов / който се ЗАКЛЕ, преди първото си избиране да ВКАРА В ЗАТВОРА ВСИЧКИ, повтарям ВСИЧКИ, крали безогледно от народа / ще накара " бизнеса " да си плаща данъците, да спре осигуряването на служителите си на 4 часа, да ИЗЛЕЗЕ ОТ сивата икономика????????Май, на ГОЛЕМИЯ мъжага не му стиска!Или честността му беше докато лапне кокала?Стискай здраво Бойко, стискай.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дигай, насоките на брюкселските зелки не важат за хамериканските централи!