Kризата в Китай и крахът на Wall Street от 1929 г.

И при двете борсови събития има доста прилики
29 юли 2015 13:21,
8
Kризата в Китай и крахът на Wall Street от 1929 г.
Снимка: Ройтерс
Китайските aкции ще поевтинеят с още 14% през следващите три седмици, тъй като пазарът демонстрира модел за търговия, който е огледален образ на катастрофата в САЩ през 1929 г., смята Том Демарк.
 
Според Демарк индексът Shanghai Composite ще потъне до 3 200 пункта след резкия спад с 8,5% в понеделник до 3 725,56 пункта – най-слабото еднодневно представяне в последните осем години. По думите му движението на борсовия измерител от март насам проследява това на американския Dow Jones Industrial Average през 1929 г., когато на индустриалният бенчмарк изтри общо 48%, пише Bloomberg.
 
Въпреки че китайският регулатор на ценните книжа отрече спекулациите, че властите оттеглят подкрепата си за пазара, безпрецедентната намеса може и да не успее да подкрепи цените на акциите до устойчиви нива, тъй като икономиката се забавя.
 
"Зарът е хвърлен", каза 68-годишния Демарк, който е основател на Demark Analytics в Скотсдейл, Аризона. В продължение на повече от 40 години той разработва индикатори за идентифициране на пазарните точки на завъртане. "Просто не можеш да манипулираш пазара. Фундаментите го движат".
 
Том Демарк направи подобно изявление през февруари 2014 г. за S&P 500, като каза, че ако бъдат изпълнени определени условия, американските акции ще достигнат точката, наподобяваща времето преди борсовия крах от 1929 г. Индексът S&P 500 се покачи с 8 на сто през следващите два месеца. Той заяви в понеделник, че въпросните условия не са се осъществили по това време.
 
Измерителят на Шанхайската борса си върна 16% от дъното, достигнато на 8 юли, до петък, след като властите в Поднебесната империя реагираха на срива. Търговията с книжата на повече от 1400 фирми в страната бе спряна, а новите първични публични предлагания – блокирани.
 
Властите не са изтеглили подкрепата си за акциите и правителството ще "продължи да полага усилия за стабилизиране на пазара и нагласите на инвеститорите", каза говорителят на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа Джан Сияодзюн в изявление на уебсайта на регулатора.

Според Демарк интервенцията няма да бъде в състояние да запази стабилността на ценните книжа. "Пазарите спадат след лоши новини, новините не са добри", каза той. "Имахме добра новина и скоро след това спад. Ръстът (на борсата – бел. ред.) е изкуствен".

По думите на експерта еуфорията и паниката на китайския пазар напомнят тази в САЩ в края на 20-те години на миналия век. Dow Jones Industrial Average се покачваше в продължение на 5 поредни години в навечерието на катастрофата от 1929 г., добавяйки повече от 200%. Той достигна своя връх през септември 1929 г., преди да спадне с почти 50% за по-малко от три месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
DO1 преди 8 години
I NE SAMO ZA KEBAPCHE ,BEX V SARBIA TAM KITAEC SEDI V GOOOLEM MAGAZIN SLUSHA V MESTO SRABSKO -KITAISKO TANANIKA SI DAJE I MISLI ZA PLESKAVICA TOVA E V GRAD NEGOTIN TAMSA 4GOLEEEE KITAISKI MAGAZINA TOVA TREBVA DA MUSE IZBIE OT GLAVATA TAKA
6
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
Раз, два, три и балонът се проби...
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дреме ми и за Китай и за САЩ, и за всички. Факт е че ние сме зле, дали му пука на китаеца за България.... НЕ, защо и на мен да ми пука за тях.
4
0
 
8
 
! Отговори
малеее преди 8 години
До Анонимзначи САЩ печатат а инфлацията я изнасят- желязна икономическа мисъл/или чугунена а ?/
3
3
 
1
 
! Отговори
sadfsdf преди 8 години
Чакайте *** балона в Китай.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При чиста пазарна икономика има естествени спадове и подеми. Но икономиката на САЩ не е пазарна, защото печатат пари и помпат изкуствени нови балони на хиперинфлация в другите страни.
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китайския балон пукна.

Спонсорирани публикации