Абонати на EVN ще продължат да плащат "такса включване"

ВКС отмени някои от общите условия на дружеството
11 авг 2015 18:44,
10
Абонати на EVN ще продължат да плащат "такса включване"
Снимка: flickr

Клиентите на EVN ще продължат да плащат „такса включване” при прекъсване на тока заради неплатени в срок сметки, съобщават от дружеството.

Върховният касационен съд (ВКС) отмени окончателно и без право на обжалване 13 клаузи от Общите условия на EVN България Електроснабдяване, които бяха атакувани пред съда от Сдружението за правна помощ на потребителите. Сред отменените клаузи е и „такса включване”, налагана на клиентите на ЕVN при прекъсване на тока заради неплатени в срок сметки.

По повод решението от 7 август на Върховния касационен съд от дружеството съобщиха, че въпреки решението на съда техните клиенти ще продължат да заплащат цена за възстановяване при прекъсване на снабдяването поради неплатена в срок сметка, тъй като „цената за възстановяване винаги се е заплащала от клиентите към мрежовото дружество, а не към снабдителното дружество”.

От EVN допълват, че ще се съобразят с решението на съда и ще отстранят в указания срок действието на съответните клаузи.

Върховния касационен съд потвърди всички оспорвани от Сдружението за правна помощ на потребителите клаузи от общите условия на ЕВН-Електроснабдяване. Това съобщиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив юристи от сдружението.

Според председателя му Димитър Деков всички 13 атакувани в съда клаузи са отменени. На първо място той посочи таксата за възстановяване на електроснабдяването, която от петък вече не може да се изисква. Освен това неправомерна е и процедурата по спиране на тока, а 10-дневният срок за това е много кратък предвид продаваната от EVN електроенергия. Спирането на тока трябва да е крайна мярка, а към момента не се предвиждат други по-леки мерки, уточни Деков.

Юристите от сдружението обявиха, че тази такса е включена при ценообразуването и тя не се дължи. Според съдебното решение електроразпределителното дружество вече ще носи отговорност и ако клиентите нямат ток повече от 24 часа по независещи от тях причини, коментират адвокатите.

Сдружението за правна помощ ще сезира всички държавни институции за крайното решение на ВКС и ще задействат процедура за налагане на нарушение при неизпълнение на съдебното решение. От Сдружението предвиждат разкриването на техни приемни и в други областни градове, както и организирането на разяснителни кампании, с които да информират гражданите за това решение и в същото време да ги призоват да се обръщат към тях с колективни искове.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: енергетикавксEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реално клиентите с прекъснато захранване ще продължат да плащат таксата, която се включва в последващата фактура след присъединяването и тя се дължи на ЕВН-Електроснабдяване ЕАД. Съдът е постановил да няма такса към ЕВН-Електроразпределение ЕАД (никога не е имало към тях), което показва функционалната неграмотност на завелия делото (не зная кой е той).
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай *** е свикнал от Тошово време да не лаща и квото може да открадне, ама при австрийците подобни селски номерца явно не вървят особено.Има една хубава българска поговорка "Имаш крава - пиеш млеко".Който няма пари да плаща, не би следвало да ползва услугата.Комунизмът свърши и ако все още има хора, които не са го разбрали, толкова по-лошо за тях самите.
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами естествено, че ще остане - нали за да се включи отново неизрядният клиент, трябва да се изпрати на място техник, който да свърже отново електромера. Този електротехник да не би да работи за тоя дето клати гората или да е благотворително дружество нещо. Освен това има и разход за гориво. Предполагам, че още не ползват коли, които да се движат на вода.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както е тръгнало скоро да очакваме и такса изключване?
3
1
 
19
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Много ми е интересно в Австрия тези от EVN по същия начин ли биха се държали и има ли нещо общо с наглостта им факта ,че нашия плевел съвсем случайно отиде на крака и се срещна с техния изпълнителен директор Шишковиц във Виена.
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен да плащат добре би било да помнят кое правителство доведе чуждите ЕРП и къде е сега милко ковачев!
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nqkoy znaeli naciy e tozi EVN