Вероятността от рецесия в следващите години е 55%

Citigroup: Дълбочината и продължителността й ще бъдат умерени
10 сеп 2015 21:15, Красимир Ангелов
3
Вероятността от рецесия в следващите години е 55%
Снимка: Reuters

От американската инвестиционна банка Citigroup Inc. смятат, че е налице 55% вероятност в следващите няколко години да възникне глобална рецесия под някаква форма - най-вероятно такава с умерена дълбочина и продължителност, пише Bloomberg, като се позовава на анализ на банката.

"Светът изглежда е изправен пред растящ риск от изпадане в рецесия, воден от развиващите се пазари и в частност – от Китай", коментира главният икономист на банката Уилям Буитър.

Според него дълбочината и продължителността ще бъдат умерени, за разлика от 2009 г., когато световният брутен вътрешен продукт спадна с 2,1%. Буитър определя глобалната рецесия като намаляване на растежа на глобалния БВП до 2% или по-малко.

За разлика от международните сривове, причинени от САЩ през последните две десетилетия, този ще бъде в резултат на спадащото търсене от развиващите се пазари, особено от Китай, който се превърна във втората по големина икономика в света.

Други развиващи се държави като Бразилия, Южна Африка и Русия вече изпитват проблеми, докато развитите икономики все още не се представят на задоволително ниво. Цените на суровините, търговията и инфлацията остават на ниски нива, а прирастът на корпоративните печалби се забавя, гласи докладът на банката.

Въпреки че главният икономист на Citigroup посочва, че едва ли ще има повторение на финансовата криза от 2008 г. в контекста на спад на глобалния БВП, той предупреждава, че перспективите биха се влошили, ако инвеститорите изведнъж се паникьосат от растящите публични дългове или ако политиците изпаднат в протекционизъм или девалвират валутите на държавите си.

"Икономистите рядко говорят за рецесии, спадове, възстановявания или периоди на бум, освен ако не ги гледат в лицето“, казва Буитър. „Вярваме, че може би е дошъл един от тези моменти.“

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: рецесияCitigroup
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До 1Това за Георги Димитров ли беше?
1
0
 
4
 
! Отговори
преди 8 години
СИДЕРОВ Е НАЩА ГОРДОСТСИДЕРОВ Е НАЩА ЧЕСТСИДЕРОВ Е НАЩА ПРАВДАНАШЕ ЗНАМЕ, ПРЪВ БОРЕЦПОГЛЕД КАТО ОТ СТОМАНАТВЪРДИ РЕЧИ, УМ-БРЪСНАЧТОЙ Е НАЩО ГОРДО ЗНАМЕЧУК КОВАШКИ, ПРЪВ ВОДАЧ!