Близо 27 млн. лева събраха синдиците на КТБ тази седмица

24,7 млн. лв. са вземания по дължими кредити, другите - по ценни книжа
12 сеп 2015 19:10,
16
Близо 27 млн. лева събраха синдиците на КТБ тази седмица
Снимка: Архив Reuters

26 829 803 лв. Това е размерът на постъпилите по сметките на Корпоративна търговска банка (КТБ) средства от предприети от синдиците действия по събиране на вземания. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 7-12 септември, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

До момента това е най-високата сума, оповестявана в отчетите на синдиците, откакто осребряват активите на изпадналия в несъстоятелност трезор. Предходното най-голямо вземане за 6 млн. лв. бе обявено в средата на август.

24 732 850,08 лв. са вземания по дължими на КТБ кредити, като този път в отчета няма разбивка на постъпленията по вида на валутата.

2 086 718,78 лв. пък са вземания по ценни книжа. Сумата представлява частично плащане от 2 септември по вземане, обезпечено със залог на държавни ценни книжа, „извършено след предприети принудителни действия от страна на КТБ“, отбелязват синдиците в своя отчет, като допълват, че сумата не е включена в предишния.

Сред постъпленията през отминалата седмица 10 234,14 лв. са класифицирани като „други“.

Освен това синдиците на КТБ продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании Ангелчев и Илиев и техният екип са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които банката е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

В своя седмичен отчет пред синдиците на КТБ международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, посочва, че докладва редовно констатациите, които прави по отношение длъжниците на банката, и дава регулярна информация за изводите.

Компанията и синдиците продължават работата си по анализа на „сложните потоци от вътрешнобанкови и междубанкови трансакции на КТБ, произтичащи от кредитната  и цялостната дейност на банката“.

Освен това те продължават да работят по „формулирането на предложения за предприемане на конкретни действия за възстановяване на дължими към банката суми“, гласи още отчетът.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
18
 
! Отговори
Ивона преди 8 години
Това е чудесно ,но до 4,2 млрд. има още доста да се желае ,въпроса е защо виновниците като Василев са още на свобода в Сърбия?
10
0
 
18
 
! Отговори
Додо преди 8 години
Добре де, ама до 4 милиарда...И какво става необезпечените кредити подарени от Василев?
9
0
 
17
 
! Отговори
Василена преди 8 години
Хора, то си беше ясно от самото начало, че няма как да се съберат тези 4 млрд. лв., които липсваха. Ако изобщо можеха да се съберат, то банката нямаше никога да фалира. Фалитът дойде именно, защото парите бяха изнесени от фирмите фантоми на Цветан Василев и депозирани в офшорните зони. ТВ7 как мислите се финансираше, а? Че и им даваха по 2-3 пъти по-високи заплати, от колкото където и да е другаде в страната. При все, че в тази телевизия никой не рекламираше, но Бареков правеше показни наказател
8
0
 
17
 
! Отговори
Галактион преди 8 години
Това добре, но кога ще екстрадират престъпника Василев от Сърбия? Стига вече е харчил откраднатите пари на вложителите.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В парламента за 3 милиарда от държавата за КТБ гласуваха ГЕРБ и ДПС с учите си го видях така ,че не ми разправяйте за БСП !Не ядем доматите с колците
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събрали от 99% коректни платци...
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вие не разбрахте ли,че над 50% от собствеността е била в ръцете на Станишев. Той и кръга КАПИТАЛ завлякоха държават с 2 милоарда
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а крадеца Цветан Василев лющи сръбска ракия и маа плескавици в Србско
3
2
 
21
 
! Отговори
малиии преди 8 години
вие не разбрахте ли,че над 50% от собствеността е била в ръцете на Боко. Той и кръга КАПИТАЛ завлякоха държават с 2 милоарда
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2млрд. лева по 27 на седмица, ако работят така 45 седмици, тъй като има и празници и тн. ще им трябват още 2 години докато ги съберат...
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво...само още 20 години така и ще съберат и другите 5 млд.