Приключени са 90% от проектите по програма "Конкурентоспособност"

Има 29 проекта, които са рискови, отчита министър Лукарски
17 сеп 2015 14:04, Надежда Бочева
3
Приключени са 90% от проектите по програма "Конкурентоспособност"
Снимка: архив Reuters

 По програма "Конкурентоспособност" 2007 – 2013 г. има 29 рискови проекта за 26 млн. лв. Те ще бъдат изпълнени, но въпросът е дали ще приключат в цялост. Това коментираха експерти от Министерството на икономиката, където бе отчетено изпълнението на програмата към 15 септември 2015 г.

Тези проекти няколко пъти са били удължавани и имат договори с подизпълнители, по които тепърва ще се правят доставки. Няма проект, по който да няма контракти с подизпълнителите, проблемът е дали работата ще приключи до края на тази година, отчетоха експертите. Проектите били основно за технологична модернизация и иновации.

По програма "Конкурентоспособност" 2007 – 2013 г. към 15 септември са договорени 101,87% от бюджета, или 2,315 млрд. лв. Към момента по програмата са изплатени 89,21% от бюджета й – около 2 млрд. лв., отчете министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Сертифицираните средства по старата програма са 81,48% за 1,85 млрд. лв. Това означава, че сме на второ място по сертифицирани средства от всички програми, след програмата за човешки ресурси, която е на първо място, заяви министърът.

В процес на изпълнение са 349 договора за безвъзмездна финансова помощ от общо сключените 3154. Това означава, че другите 90% от договорите са приключили.

В края на периода тече интензивен мониторинг и верификация на договорите, които все още са процес на изпълнение. От началото на годината до момента 846 отчета на бенефициенти на обща стойност 259 млн. лв. са верифицирани.

В последните месеци от изпълнението на програмата проектите са подложени на интензивен миниторинг.

Експерти коментираха, че „София Тех Парк“ и междусистемната газова връзка България – Сърбия са едни от основните проекти, които се изпълняват по старата оперативна програма. От икономическото министерство заявиха, че проектът "София Тех Парк" се изпълнява успешно.

Експертите припомниха, че проектът за връзката със Сърбия е фазиран – така по старата програма ще бъде финансирано основно предпроектното проучване. Същинското строителство за 92 млн. лв. е прехвърлено към новата програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 – 2020.

След като е била прекратена процедурата "Технологична модернизация в малки и средни предприятия", 70 фирми са подали искове срещу министерството, които са обединени в едно дело, по което няма движение, стана ясно при отчета на програмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Бен Ган преди 8 години
И какво се промени с приключването на този проект? След като е готов на 90% ? Знам, че ще се издекламира многото свършена работа. Но какво носи на обикновения гражданин? НИЩО. Точно тук е проблема. Има ли значение колко е усвоеното? Има но за батко и братко.