Какъв ще е светът, ако богатите раздадат парите си?

В Кипър и Швеция бедните биха спечелили най-много
Обновена: 29 сеп 2015 16:41 | 29 сеп 2015 16:40, Миглена Иванова
28
Какъв ще е светът, ако богатите раздадат парите си?
Снимка: Reuters

Дали светът ще стане по-добро място, ако най-богатите раздадат богатството си на най-бедните? Bloomberg се опитва да отговори на този въпрос, създавайки индекса "Робин Худ".

Изданието взима 42 страни с коренно различни демографски и икономически характеристики, като след това сравнява най-богатите личности в страната с процента на населението, живеещо в бедност. 

Индексът показва как нетното богатство на най-богатия човек във всяка страна се сравнява със средствата, с които преживяват съгражданите му, изчислявайки еднократната сума в долари, която всеки беден ще вземе, ако активите на най-богатите бъдат ликвидирани и разпределени. Информацията е базирана на индекса на милиардерите на Bloomberg и World Factbook на ЦРУ.

Така например ако нетното богатство на Бил Гейтс се разпредели между 15-те процента най-бедни американци, то всеки един от тях ще получи еднократно по 1 736 долара.

Огромното население на Индия обаче означава, че богатството от 19,2 млрд. долара на Мукеш Амбани ще доведе до най-малката сума, разпределена между бедните в сравнение с останалите страни. Тъй като бедните в страната са 30% от населението, на всеки беден биха се паднали по едва 59 долара, достатъчни за 118 основни ястия на стойност 35 рупии (50 цента).

Кипър и Швеция са страните, където бедните биха спечелили най-много, съответно по 45 987 долара и 33 149 долара на човек, но и при тях има особености. Тяхното население е малко – в Кипър то е едва 1,1 млн. души, и имат сравнително високи жизнени стандарти, а Швеция е сред водещите в класацията по БВП на глава на населението.

Данните разкриват още, че само в Чили, Холандия, Франция и Австралия най-богатият човек е жена.

Изчисляването на „печалбата“ от всяко плащане е трудно, тъй като всеки долар би купил нещо различно от гледна точка на условията на местната валута. Линията на бедността също се различава в отделните страни. Въпреки това изглежда, че един модерен Робин Худ не би успял да подобри особено живота на нуждаещите се.

Още за индекса "Робин Худ" можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Тлъб преди 8 години
Да ги дадат на България. Всеки ще получи шест цифрена сума
20
0
 
1
 
! Отговори
амон ра преди 8 години
Имах предвид 1 милион на 10 000 души.
19
2
 
3
 
! Отговори
амон ра преди 8 години
Смисъл ще има ако някой който има 10 милиарда ги разпредели по 1 милион на 1000 души. Така голяма част от тях ще инвестират. Ще наемат хора да работят и така... Като има работа има и пари за всеки изобщо икономиката се развива.
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Путин раздаде накраденото от него на руснаците, всеки руснак ще получи по 1300 долара, ако пък го раздели между 40-те процента най-бедни в Русия, всеки руски бедняк ще получи по 3300 долара
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки, който може, трябва да дава 10% от месечния си доход си след облагане с данъци за благотворителност и добри неща!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До nikolonНяма да става тая ...
15
1
 
2
 
! Отговори
nikolon преди 8 години
Защо да раздадат парите само от най-богатия. По-правилно е от най-богатите т.е. мултимилионерите и милиардерите на една държава. Тогава картинката ще е коренно различна и народа ще стане значително по-богат.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 19Не е вярно това 1-ят % притежава около 25% от капитала на държавата, пак повечето е в ръцете на народа.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-богатият 1% притежава повече средства от всички други заедно, и това са официалните данни, неофициално положението е още по брутално.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NA EDIN BALGARIN SHTE SE PADNAT PO 0,50 CT.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dpНапълно съм съгласен с теб, дори да се вземат парите на богатите в БГ и се раздадат на бедните,пак всеки ще е беден. Не е проблема в богатите, а в липсата на мотивация на българина и пълната летаргия в която е изпаднал. Чака се някой да "даде" нещо. Е , не става така...
10
1
 
4
 
! Отговори
dp преди 8 години
Че няма много за преразпределяне няма. Не е да не е опитвано - колко са раздали на хората комунистите като взеха всичко на богатите 1944-а примерно, мизерия и половина.Ефектът от такова раздаване обаче би бил убийствен; ще изчезне мотивацията на хората да се опитват да станат част от единия процент богати. Последното е смисълът на цялата система, тия които са в тоя 1 процент в голяма част нямат заслуга за това; идеята е просто да се виждат за да се напъват за натам 99-те процента.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тоя сайт троловете денонощно ни убеждават че ги окрал бат Бойко. Ко стана сега , винаги ще са си бедни.
8
3
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До bolbovМаркс е доказал, ама само на теория. На практика се получава нещо съвсем друго. То и комунизма на теория трябваше да доведе до повсеместно благоденствие, ама на практика води до повсеместно мизеруване.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще профукат парите за по-малко от месец и после кой ще е виновния за всичко?
6
1
 
24
 
! Отговори
Същото ще се повтори преди 8 години
Бедните ще се напият яко, ще си купят 10 годишен форд, смартфон и са дотам. Само след два месеца ще са отново бедни. Богатите отново ще забогатеят. Не са случайни нещата в живота.
5
1
 
5
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Това е малко стъкмистика един вид... Защо само най-богатият да раздаде парите си? Чисто статистически най-богатия 1% от хората притежават колкото най-бедните 50% (или нещо такова). Т.е ако най-богатите раздадат парите си на най бедните - за бедните ще има двойно повече...Богатството на някои хора е просто нереално и това е реален проблем в световен мащаб и определено трябва да се вземат мерки против социалното неравенство (но не комунизъм!) защото целият свят отива на зле...
4
1
 
20
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Аз мойте отдавна съм ги раздал на богатите,мисля вече да започна да си ги прибирам.
3
1
 
1
 
! Отговори
De преди 8 години
@bolbov 4загубиме още на Маркс.
2
0
 
14
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Дори без валута едни хора ще имат повече власт и влияние от други, а и материалните блага не се измерват само в долари. Корупцията не се корени в парите, а манталитета, нравствените характеристики и морала на хората.