Държавата не спира да яде от резерва си

Бюджетът отчита дефицит, докато властта се хвали с излишъци
Обновена: 4 окт 2015 11:13 | 4 окт 2015 11:03, Екип на Investor.bg
35
Държавата не спира да яде от резерва си
Снимка: архив Reuters

За трети пореден месец през август консолидираният бюджет отчита дефицити, но управляващите продължават да се хвалят с излишъци. Малката подробност, която удобно пропускат, е, че излишъците са натрупани през първите пет месеца на годината, а през последните три месеца се харчат натрупаните резерви. Това се случва на фона на предвиден годишен дефицит от близо 1,3 млрд. лв., пише Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

От месечното изпълнение на бюджета се вижда, че дефицитът през август от около 170 млн. лв. се дължи изцяло на дефицит по дейности, финансирани от европейски програми в размер на около 300 млн. лв., докато националният бюджет отчита излишък. През месец август консолидираните приходи са едва с около 100 млн. лв. по-високи в сравнение с август 2014 г., което отново се дължи на постъпленията по европейските програми – със 110 млн. лв. по-малко в сравнение с предходната година.

При данъчните приходи няма изненади – постъпленията от основните приходоизточници (ДДС, акцизи, данък върху доходите на физическите лица и корпоративни данъци) се увеличават. С най-голям принос са акцизите върху горивата и тютюневите изделия, докато ДДС има скромен принос основно заради по-ниските постъпления от ДДС от внос.

Направените консолидирани разходи през август са около нивата си от предходната година, като сериозно увеличение се наблюдава единствено при капиталовите разходи, над 90% от които са финансирани с европейски средства.

По отношение на цялостното изпълнение на консолидирания бюджет за периода януари-август се наблюдават няколко особености. На първо място това е структурата на приходите, които са с около 2,3 млрд. лв. по-високи в сравнение с първите осем месеца на 2014 г. Около 2/3 от увеличението се дължи на по-високи постъпления от данъчни приходи и около 1/3 – на приходите по европейски програми. Това е сериозна разлика в сравнение с периода януари-април, когато по-високите приходи се дължаха поравно на увеличени данъчни приходи и помощи от ЕС.

Още за анализа на ИПИ четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: бюджетизлишъкИПИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
8
 
! Отговори
фен преди 8 години
Не това което пишете е страшно.Най страшното според мен е че след 16 милиарда следва верижна реакция , 32 ,64 , 128 ,Щом харчим излишъци значи се готвим за нови кредити, горко му на този който ще дойде след Бойко защото народа търпи но съвсем скоро ще му писне.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се таковаме в отличниците, като минималната запта е 170?, а минималната пенсия 80 ?. Дори бежанците бягат от такива отличници!
22
2
 
4
 
! Отговори
Joko преди 8 години
До Анонимен 20Пропускаш да отбележиш, че преди сегашния имаше един друг финансов министър - ямболец , който сега лиже з***дниците на фесовете !
21
0
 
10
 
! Отговори
АМИ преди 8 години
До АнонименГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТАЗИ АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ СЪСТОИ ОТ *** ,ПРОСТИ И АЛЧНИ ***
20
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стигнал съм до извода,че простите и неграмотни тупани,едва свързващи двата края,работещи на минимална или близка до тази заплата,единствено и благодарение на липсата на добро образование,както и на собствената си,вродена умствена тъпота,предаваща се по наследство,са против и завиждат на тези работещи в държавната администрация!Ей,неграмотни селяни по манталитет,трябва да има и хърби като вас бе! Не може всички да са равни,соца свърши отдавна!
19
1
 
14
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Герберастия
18
1
 
19
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Не се чудя,гербери властват.
17
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сергей съсела управлява, вие искате пари в хазната? Той е взел властта, за да вземе баснословни кредити (16 милиарда взе досега) и да ги раздаде на рубладжиите около него. Така ще е и в общините, спечелени от БСП след по-малко от месец
16
4
 
44
 
! Отговори
www преди 8 години
Боко Тиквата управлява, вие искате пари в хазната? Той е взел властта, за да вземе баснословни кредити (16 милиарда взе досега) и да ги раздаде на бандитите около него. Така ще е и в общините, спечелени от ГЕРБ след по-малко от месец.
15
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно глупостта и овчедушието на народа ни е генетично заложена. И ще кажа защо. Натресе ни се един неграмотен, доказано *** и нагъл човек който лъже от сутрин до вечер. И ние го гледаме в захлас, търсим силната му и честна десница, да ни погали по смирените главички и подхвърли някоя трохичка, когато е в настроение.И като сте в чужбина ви гледат с презрение и погнуса, подиграват ви се защото търпите всичко това и този човек.А той ви е предал във всяка една ситуация за да се хареса на ЕС и САЩ.
14
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BRAVO BOIK TI ZAKOPA BALGARIA.
13
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как искате да разкарате плужеците от държавната администрация, като гробарите напълниха и препълниха системата с "Винаги верни на партията" и повечето все бивши БеКаПейци. Всеки се хвърля да се доказва на Императора и после плаче за службичка. Да не забравяме миазмата ДПС, наши подкрепят Императора и той им пуска аванта. Щото без тях няма власт и от там лапачка. Чака ни много Светло бъдеще, някога , нейде в далечното бъдеще. Ако има още българи на тази територия. Да благодарим на Рапона за това.
12
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩО МИ ИЗТРИХТЕ ПОСТА! Нима не е вярно написаното или истината ви пречи!Бюджет се прави на годишна база!Както казах и по рано учи се още в първи курс! Под заглавието ви е тенденциозно!
11
58
 
11
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Бойко си знае работата. Комунистите съсипаха държавата при Орешарски сега Бойко бил виновен.Още един мандат за ГЕРБ
10
35
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Не са взели 16 милиарда дълг, а гласуваха че имат право да вземат до 16 милиарда дълг през следващите 2 години с цел плащане на стар дълг от времето на Царя и за покриване плащанията на гарантираните влогове в КТБ, дето Цветан Василев ги отмъкна, а Орешарски му помогна да избяга в Сърбия
9
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви 16 милиарда бе !?А първо се поинтересувайте за какво става на въпрос!
8
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали взеха 16 милярда дълг, похарчиха ли го вече?!
7
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички държави в ЕС имат дефицит, до 2% е разрешено и нормалнонад 2% имат Гърция, Испания, Франция и др.ние сме отличници по този показател
6
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доцента от Б рано или късно ще получи шут от народа и ще избяга в Америка при Обонго, което няма как да не стане поради простотиите, кражбите и лъжите му. Балона се надува от него но като се спука ще разберем, че опитите му да де прави на умен и знаещ са завършили с Трета национална катастрофа. Тогава ще трябва да има Национален съд за неговата партия ГЕРБ която си е проекция на БКП, на ДПС и БСП. Да се осъдят всички които са допринесли и да върнат парите.Ако не връщат няма излизане от затвора.
5
1
 
40
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
По всички държавни институции трябва да се направи чистка. 60% от работещите там, няма необходимото образование, не са въведени в работата и не знаят какво точно правят там. Просто стават сутрин и отиват на работа, ама защо отиват и какво вършат.... много хора има назначени ей така, щото са мои хора и затова са там. Не, трябва да се прави чистка и ще си стъпим на краката.

Спонсорирани публикации