Без таван за цените на тока от US-централите

Шефът на КЕВР се среща с авторите на идеята – работодателите
14 окт 2015 12:57,
15
Без таван за цените на тока от US-централите
Снимка: flickr

Определяне на таван на цените на тока от т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал, не е обсъждано в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това съобщи пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

"Ние се придържаме изцяло към заложените разпоредби в Закона за енергетиката", допълни той.

Идеята беше лансирана от четирите национално представени работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ, след срещата с българското Представителство на ЕК във вторник.

Иванов съобщи още и че по-късно днес ще има среща с четирите организации, на която да бъдат обсъдени предложенията.

Относно определянето има ли нерегламентирана държавна помощ за двете централи, КЕВР очаква становището на ЕК, която е единственият орган, който може да се произнесе по казуса. "Всяка промяна (в договорите - бел. ред.) ще бъде абсолютно коректно отразена в ценовите решения на КЕВР", категоричен беше Иванов.

Той допълни, че когато има предпоставки за промяна и открити нови резерви, енергийният регулатор ще преразгледа и таксата "задължение към обществото", която е остро критикувана от бизнеса. "Това направихме на 1 август, това ще правим и в бъдеще", допълни той.

На финалната фаза са и промените в правилата за търговия с електроенергия, съобщи още Иванов. Тази промяна е ключова за старта на енергийната борса и съответно за либерализацията на енергийния пазар у нас.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До3 Та нали вашият господин Костов .Този борец срещу ДС и БКП сключи договорите. Нали лично господин американският посланик ходатайства за тази сделка. Нали при всеки опит да се закачат тези централи веднага се активизира американското посолство. Както и сделката за БТК когато бе продадена на "Вива венчаърс".
9
1
 
30
 
! Отговори
Пилот преди 8 години
Иван Костов кога ще бъде осъден за договорите сключени за тези централи ?
8
0
 
35
 
! Отговори
me преди 8 години
Ама какъв таван бе, направете цените такива, че да плащаме поне 1000лв за ток на месец. То и без това в момента плащаме най-скъпият ток в ЕС спрямо покупателната ни способност. Както и бензин. Както и дизел. Както и храна. Както и всичко. Съдерете ни кожите, доведете народа до масови самоубийства, така че най-накрая да се изпразни територията дето от 5000 години браним и да я засели там който иска. Нали това е целта?! Всичко продадохте, подарихте и разграбихте. Само земята остана.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако има държава трябва да има таван на цените на тока, след като потребителите нямат права да избират кой ток да купуват.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се постараем значи да не им ползваме тока.
5
0
 
32
 
! Отговори
До1 бърди преди 8 години
Това е така, ако има на разположение държава, а когато имаш една територия, която се управлява отвън, от марионетки - не става:-)
4
5
 
5
 
! Отговори
До3 преди 8 години
Защото не са Американски!Назначени *** на партията майка БСП-ДС дерибействат там както и в много други фабрики.Кумунуидно ционистко фашистката шайка ползва само измислени фирми и парашутисти за заблуда и ограбване на Народа
3
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вятърните централи дават по-евтина енергия от конвенционалните. Защо все още цапаме въздуха
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо американски е в кавички???
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давай цените нагоре до откат и това е. Накрая хората ще се откажат от тока или ще го ограничат до минимум и тогава ще духат супата.

Спонсорирани публикации