Животът на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде удължен с 30 г.

"Росатом": Експертите са с високо ниво на подготовка
Обновена: 4 дек 2015 21:44 | 4 дек 2015 21:35, Елка Василева
51
Животът на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде удължен с 30 г.
Снимка: архив, БулФото

АЕЦ "Козлодуй" се експлоатира професионално и животът й може да бъде удължен с още поне 30 години. Това съобщиха за БТА от представителството на "Росатом" у нас, цитирайки Вадим Титов - вицепрезидент на "Русатом Международна Мрежа" за Централна Европа, отговарящ и за пазара в България. Компанията е част от руската държавна корпорация "Росатом".

Според Титов по цената на електроенергията може да се познае кои страни имат ядрени мощности в енергийния си микс. В Европа цената на тока в България изглежда приказно ниска и това е благодарение на факта, че имате АЕЦ "Козлодуй" като базова мощност, е коментирал Титов.

Представителят на "Русатом Международна Мрежа" е изразил мнение, че АЕЦ "Козлодуй" е в много добро състояние, а всички експерти в централата имат изключително високо ниво на подготовка.

По думите му реализацията на проекта за модернизация на Пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", която се изпълнява от "Росатом", върви в съответствие с изискванията и при спазване на времевите графици.

Титов е изразил надежда руската компания да бъде избрана отново при реализацията на проекта за модернизацията и на Шести блок на атомната ни електроцентрала.

Той е отбелязал, че руската страна вече няколко десетилетия доставя гориво за работата на АЕЦ "Козлодуй", а компанията ТВЕЛ /част от "Росатом"/ постоянно работи за усъвършенстване на ядреното гориво.

По думите му всяка година се инвестират по 30 милиона евро за научни разработки и развойна дейност в тази област, а заедно с българските възложители се работи за усъвършенстване на горивото и за повишаване на ефективността на ядрените блокове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: АЕЦ КозлодуйРосатом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Кунева да влиза в час,тя е спец по затваряне на блоковете на АЕЦ
10
3
 
4
 
! Отговори
dp преди 8 години
Централата си работи добре, печеливша е - ако и печалбата да хрантути купища безполезни (бе направо вредни) руски слуги из т.нар. "фирми" по веригата.Добре е да и удължат живота - така или иначе е руска, работила е досега що да не работи и занапред.Очевидно трябва да гоним и енергийна независимост от Русия (то коя независимост от тях по-напред де ама кво да се прави, последно техни войски са взели властта тук) но нека бъдечрез нови строежи а не чрез унищожаване на работещи неща.
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С руснак никаква работа не трябва да имаш камо ли в енергетиката . Те искат да ни хванат всички стратегически сектори
8
1
 
4
 
! Отговори
енергетик преди 8 години
До ШопВсеки вижда и приема това, което иска и това определя субективния елемент в настроенията. Понякога субективизма съвпада с действителността, в случая не е така!
7
1
 
3
 
! Отговори
456 преди 8 години
Подарък за Камерън,да си го носи у ингилизко!Един английски лорд дошъл в едно пернишко село да си търси имот, много му харесало в кръчмата и като се поотпуснал взел да се хвали - неговият род бил най-стар в Англия, имал замък до Уйндзор- Как го рече, - викнали шопето - *** - Те това го има и всеки шоп! Не те знаеме от къв род си ама ние тука па сме - дръвени шопи!- О, аз такива като вас ги знам! Знаете ли колко *** съм превъзпитал по Африка! Хващам се на бас, че за три месеца - всеки един от вас, мога да го превърна в джентълмен! Залагам един Форд последен модел!Речено сторено - д
6
2
 
10
 
! Отговори
456 преди 8 години
Ако и новия хамърски посланик бори русофилите с велики мисли като нашенския шоп,спукана му е работата! Ние местни шопи-умници си имаме!как се вари глава на шоп?-Главата се слага в една тенджера, затиска се с един камък и се вари докато камъкът омекне!
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искат да смучат още пиявиците пияни. От 1944 го правят, тези алкохолизирани варвари.
4
16
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Айде пак въдички. Тъкмо се оттървахме от Големия шлем и пак ни зарибяват с някакви мащабни енергийни проекти, дето не се знае колко са осъществими на практика. Все трябва да има нещо с което да се точат едни безконтролни суми....
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах колко бодряшка информация. Лъха едно умилениеее....
2
2
 
24
 
! Отговори
Соц преди 8 години
От АЕЦ-а да, стига да няма таксите на Кунева , отнасяне, занасяне, пренасяне, занасяне и други подобни :)
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...цената на тока в България изглежда приказно ниска"