Проф. Ханке: Късметлии сте, че имате борд!

Ситуацията в България щеше да бъде много по-лоша без него
7 дек 2015 11:14, Анисия Иванова
35
Проф. Ханке: Късметлии сте, че имате борд!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е късметлия, че има валутен борд. Такава оценка даде проф. Стив Ханке в редовната си седмична рубрика за предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

"Държавите с валутен борд имат по-ниски дефицити, по-ниски нива на дълга, по-високи нива на растеж и по-ниска инфлация. Всичко е добро при тях. Вие сте късметлии, че имате валутен борд!", отсече икономистът.

По думите му централните банки улесняват правителствата да правят дефицити, а "когато управляваме правителство или бизнес, или каквато и да е институция, винаги е много важно да генерираме определено ниво на сигурност".

От тази гледна точка дефицитите и увеличаването на нивата на дълг са опасни. "Могат да последват доста негативни ефекти. Всички трябва да се стремим да изследваме тези ефекти, като добър пример от България е Фондът за гарантиране на влоговете", посочи Ханке.

"Когато фалира една търговска банка в България, какво се случи? Разбира се, наложи се да се вземат нови дългове, за да се посрещнат поетите задължения към вложителите до нивото на депозитната застраховка. По този начин се създава много по-голям бюджетен дефицит, с което се повишава и общото ниво на правителствения дълг. По този начин, една банка, която фалира поради сериозни пропуски в регулаторния контрол, създаде огромен негативен ефект върху страната, основно защото Фондът за гарантиране на влоговете имаше относително много високи дългови задължения и никакви налични буфери", обясни той.

По думите му "самите правителствени разходи представляват огромно разхищение на пари, които възпрепятстват икономическия растеж, както това се случва във Франция".

Във Франция правителствените разходи са 57% от БВП, като бюджетът е малко или много балансиран. "Дори държавният бюджет да е относително балансиран, задължително трябва да се запитаме какво означават тези правителствени разходи, възлизащи на 57% от БВП и комбинация от трупането на още по-големи бюджетни дефицити", попита Ханке.

По думите му данъкоплатците ще плащат за тези дългове до времето, когато правителството успее да сведе бюджетните си дефицити до нула.

Той се спря и на ситуацията в България в отговор на въпрос дали трупането на дефицити заплашва валутния борд.

"Ситуацията можеше да бъде много по-лоша в България. Дефицитът и дългът можеха да бъдат много по-големи, ако нямахте дисциплината на валутния борд", обясни Ханке.

По негова информация 4 държави в света нямат правителствен дълг - Лихтенщайн, Бруней, Палау, Макао. Макао и Бруней имат валутни бордове, Лихтенщайн използва швейцарския франк, тъй като си няма централна банка, а Палау ползва щатския долар.

"Изводът тук е, че централните банки улесняват правителствата да правят дефицити и да финансират тези дефицити. За повечето малки държави централните банки практически са опасни, защото намаляват степента на сигурност, която тези държави имат, защото същите натрупват твърде много дългове", анализира Ханке.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Ska преди 7 години
Kasmetlii sa amerikancite, che bulgarite sa strahlivi, marzelivi i glupavi i sa gi pusnali gratis v rbg da si iazdiat mustangite.
23
0
 
2
 
! Отговори
Pirin преди 7 години
Primerite mu dokazvat mafiotskite manipulatorski offshorni teroristichni politiki na velikite sili - nato, eu.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щастлив съм ,че съм се родил "късметлия" ! Можехме да сме по зле, можехме да бъдем канибали например...да ,прав е Ханке !
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече 17-18г. сме МНОГО ДОБРЕ ! Даже се чудя какъв магически финансов инжинеринг правят нашите политици за да сме такива КЪСМЕТЛИИ !!!Жизнен месечен минимум на калпак- 550лв.Социална пенсия - 135лв.Средна пенсия-200 лв.Мин. заплата - 460лв.Средна заплата 600лв.Явно и народът е прихванал "инжинеринга" за отселяване
20
1
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Каква радост, какво нещо. Какъв просперитет само.. Сигурно за това половин България се изнесе набегом.. И продължава, нали?
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много от тук коментиращите като да са забравили 1995-97ма ....
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ба,тоз борд е цял форт с мил орт и ортаци по интереси измежду аборигенски народ,който е опасен и за туй и централната му банка е опасна,несигурна откъм регулиране на интереси и трупаща дългове на аборугенския народ по презумция в унции,а неговата възможност като степен на сигурност на риска е опасно ниска като площ за въвеждане в експлоатация на техн.обезпечена с времева сигнализация кофпомпа заради интересите на форта и аналогично свързани помпи с цол за банка заради спорта доде се чуе цък и Ъ,
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСЕКИ КОЙТО СЕ ОТЪРВАЛ ОТ МВФ Е ПРОКОПСАЛ...
16
3
 
17
 
! Отговори
... преди 8 години
Да ама пък за сметка на това все не случваме на првзидент, премиер и парламент.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Валутен борд = Будна кома. Къде е късмета в това състояние не е ясно, освен че има шанс пациента да се подобри :-) Или руснаците ще врътнат кранчето да заспим навеки или американците ще изключат апарата за изкуствено дишане със същият резултат. Докторите нямат думата защото "болницата" вече е изцяло европейска собственост разчитаща на руска газ, американска апаратура и финансирана изцяло с европейски средства ... :-)
14
6
 
21
 
! Отговори
Сезгин Гюнаев преди 8 години
Валютния борд не е добро нещо, за кратко време е добре, но за дълги периоди води до натрупване на самоподхранващи се изкривявания. Ние сме почти рекордьори по най-дълго издържал валютен борд, да видим как ще успеем да се измъкнем от него.
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като всеки баща, така и Ханке известен още, като бащата на валутния борд в България хвали отрочето си. Дори да е недоносче, каквото в същност Е всеки родител хвали детето си, че и тоя ***."Ситуацията можеше да бъде много по-лоша в България. Дефицитът и дългът можеха да бъдат много по-големи, ако нямахте дисциплината на валутния борд".А има още една гледна точка. Ситуацията можеше да бъде много по-добра, ако имахме политици с топки национално отговорни, не като тези нашите със хендсфрийто.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така растем да го ***, че ей ся *** пак заем от 5 милиарда ще иска. Гърците ще ни се сторят като швейцарци след година, две.
11
3
 
10
 
! Отговори
vdch преди 8 години
6, ами той борд нямаше нито февруари, ни то май и юни. Въпросният борд бе въведен на 1 юли, а дотогава заплатите и пенсиите се вдигнаха без него. Причината за хиперинфлацията беше, че някой извади парите от банките и след като Добрев върна мандата направи обратното.
10
2
 
16
 
! Отговори
8 преди 8 години
ПРЕДИ ГОДИНИ ТОЯ ДРУГАР ТВЪРДЕШЕ,ЧЕ СА СБЪРКАЛИ С ВАЛУТНИЯ БОРД В БЪЛГАРИЯ,А СЕГА ПЪК СМЕ БИЛИ ЩАСТЛИВИ.АМИ ЗАЩО НЕ ОЩАСТЛИВИ СВОЯТА СИ ДЪРЖАВА,А НИЕ ДА СИ ОСТАНЕМ НЕЩАСТНИ БЕЗ НЕГО И ЩУРОТИИТЕ МУ?!
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Валутния Борд е висша форма на грабеж... само най-големите будали и най-долните колонии имат валутен борд..
8
4
 
11
 
! Отговори
дфадф преди 8 години
Понеже има много хора озлобени към комунизма,бих казал ,че борда също носи лошите принципи на плановата икономика.Т.е. не ни оставят да стигнем дъното и сами да се оправяме ,а ни поставят в условия на полумъртво или полуживо съществувание-изкувствено моделиране на ситуациите и динамиката на средата.................
7
5
 
20
 
! Отговори
Долара преди 8 години
Гадните Чикагските експирементатори съсипаха много държави благодарение на корумпираните и глупави местни елити. Приказките коолко сте добре ние си знаем, но нека Ханке да поживее със заплата 5оо $/м и после да се пенсионира и да го усети. Макар че тези като него са за затвора.
6
21
 
6
 
! Отговори
кмет от ГЕРБ преди 8 години
Голям късмет извадихме, че имаме валутен борд, той е основа на стабилитета ни, който успяхме да постигнем и то докато още се намираме в приод на преход и реформи. Вярно, ниски са ни заплатите, но това е цената която ние трябва да платим за да вървим по пътя на прехода. Нормално е и трябва да имаме търпение и да работим повече.А през това време нека да се радваме че имаме борд за да сме стабилитетни и всички да ни завиждат.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Газа Петрола са Руски , не искаш купуваш от Турция .. А САЩ грабят от нашето , от нашите природни богатства и инфраструктура.

Спонсорирани публикации