Енергийната борса няма да повлияе върху цените за бита

Бивш шеф на ЕСО: Можем да платим повече, ако сменим доставчик
11 дек 2015 18:46, Анисия Иванова
10
Енергийната борса няма да повлияе върху цените за бита
Архив: Булфото

Енергийната борса няма да повлияе особено върху разходите на битовите потребители, смята доц. Валентин Колев, който е бивш шеф на ЕСО.

По думите му причината за това е в структурата на цената на електрическата енергия в България.

"Искам да охладя очакванията на българския потребител, че няма кой знае да повлияе борсата поради простата причина, че структурата на цената на електрическата енергия в България е доста особена. В какъв смисъл - казвал съм, че средно претегленият разход на българския абонат е от порядъка на 50 -60 лв. месечно. Това се равнява на 300 – 350 киловат часа на месец. От този разход под 50% е участието на електрическата енергия. Останалите пари са мрежови услуги, преносни, ДДС и т.н.", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR .

В този смисъл той допълни, че не е сигурен дали "при тази ценова политика, ако битовите потребители излязат на този пазар, ще получат по-ниски разходи. Никак не съм убеден. Мисля, че ще получат по-високи разходи", коментира той.

Той посочи още, че авариите с тока в различни части на страната са свързани с физическото състояние на електрическата мрежа, коментира бившият шеф на ЕСО.

"Трябва да е ясно, че борсата не е мястото, където българският битов потребител ще се реализира. Тя тепърва трябва да получи ликвидност. Ако някой потребител реши да си смени оператора от януари, мястото, където трябва да провери за условията как се слува това, са страниците на отделните доставчици - ЧЕЗ, EVN, Енергопро", поясни Колев.

Цялото интервю чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
asen преди 8 години
защо искат 250 лева и след това да нямат право да се върнат на регулирани цени.
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в българия няма евтино ше използват борсата и цените ще скочат главоломнозащо бензинът не е 1 лев като отиде вече на 35 дол барела
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Валентин Колев, който е бивш шеф на ЕСО." ЗА ЦЕЛИ ДВА МЕСЕЦА, И РАЗБИРА СЕ НАЗНАЧЕН ЩОТО Е ОТ НАШТЕ. ПРЕПОДАВА ЕКОЛОГИЯ В ТУ-СОФИЯ, ЗАКОНА НА ОМ МУ Е ПОЗНАТ ОТ WIKIPEDIA. ТОЧНО КАТО ЗА ШЕФ В ТАЯ СЛАВНА ДЪРЖАВА
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не сме създали борса, която да работи само с държавни дружества" : ЕНЕРГЕТИКАТА Е НАЦИОНАЛНО БОГАТСВО И ИМА ОБЩООБЩЕСТВЕНО ЗНЕЧЕНИЕ ! КАТО ТАКЪВ ОТРАСЪЛ ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ КОНТРОЛИРА ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ ДЪРЖАВАТА ! ИНАЧЕ СЕ ПРОМЪКВАТ РАЗНИ К.Р.АД.ЛИВИ ЕЛЕМЕНТИ , Я ВЕИ-та , Я АМЕРИКАНСКИ ТЕЦ-ОВЕ И НЕЗНАЙНО ЗАЩО ТЯХНАТА ЕНЕРГИЯ СЕ ИЗКУПУВА С ПРЕДИМСТВО НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ, А БЪЛГАРИНА ПОЛУЧАВА ТАКСА "ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ".ЩЕ ПОВЛИЯЕ НА ДАНЪЦИТЕ И ЩЕ ЗАЩИТИ КРА.ДЦ.ИТЕ
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2Баьо ти да не си от младежкото гепаджийство - за чий ще ти отварят борса ако требе да плащаш по-малко след като нек е фалирала!
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доцента може да е на хонорар в някое от дружествата.На свободния пазар тока излиза 30% по евтин.Ако има хора които искат да плащат 10 или 20лв повече на месец никой не може да ги спре.
1
1
 
12
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Точно в това е проблема доставчиците които си калкулират измислени разходи и надуват цената, а КЕВР играе заедно с тях като им узаконява грабежа.

Спонсорирани публикации