Газификация + руска власт

Москва отново диктува правилата на газовата игра
27 дек 2015 12:56,
144
Газификация + руска власт
Снимка: Reuters

2015 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Нови щрихи се появиха на газовата карта на Европа през 2015 година. Икономическата им целесъобразност обаче остава настрана за сметка на политиката, което ги прави и малко вероятни за реализация.

Верен на започнатата през 2014 година традиция, в края на годината Владимир Путин отново пусна газова бомба - в годишната си пресконференция той заяви, че "Южен поток" е бил създаден за нуждите на България, а страната не се е възползвала от възможността и нарече "беззъба" политиката ни, свързана с проекта.

Другата много важна заявка обаче е, че транзитът през Украйна може да продължи, ако украинските партньори са стабилни като тези по "Северен поток".

Тази възможност не само обезмисля и "Турски поток", и "Южен поток", но и развитието на ситуацията ще е такова, че Москва отново ще държи в шах държавите по Балканския газопровод, сред които и България, и ще ги поставя във вечни опасения дали отношенията с Украйна няма внезапно да охладнеят, отново.

"Турски поток" удари дъното

Всъщност години наред досега Москва методично се опитва да изолира Украйна от газовия поток – от преминаването на транзита Киев печели милиарди. Досега обаче повечето проекти в тази посока удрят на камък. На 1 декември 2014 година, ядосан на Брюксел и европейските директиви, Владимир Путин спря "Южен поток" и насочи газовите потоци към Турция.

Точно година по-късно плановете за завземането на Централна и Югоизточна Европа през територията на Турция обаче потънаха на дъното.

Обратът донякъде е неочакван и предизвикан от конкретна ситуация – свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС. От друга страна обаче след шумното начало плановете за реализацията на "Турски поток" затънаха в подробностите около преговорите между Москва и Анкара.

Турция изглеждаше неутрална по отношение на политиката на ЕС в областта на енергетиката и заинтересувана от икономическата логика на предложения проект. В следващите месеци обаче стана ясно, че страната няма да приеме автоматично руските условия и ще преговаря докрай – за отстъпката в цената на газа, който Русия продава на Турция, както и около амбициите на Анкара да играе по-важна роля при доставките на суровината в Европа.

Всъщност официално Русия не е сложила край нито на "Южен поток", нито на "Турски поток" , макар че междувременно подписа и споразумение за създаване на съвместна проектна компания за разширяване на "Северен поток".

Реално Газпром няма нито финансовата, нито техническата възможност да реализира всички тези проекти едновременно.

Досега направените инвестиции не са малко, макар и Газпром да успява да намери приложение за част от изработената инфраструктура. Тръбите, изработени за „Южен поток“, чиято стойност надхвърля 2 млрд. евро, се "разнасят" из региона, като заявките са, че ту ще се използват за „Турски поток“, ту за „Северен поток“ 2.

Изградената вече инфраструктура за Южното направление пък в краен случай ще се използва за газификация на Краснодарския край.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
остап бендер преди 8 години
Турска власт, руска газ ...
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До CIA 118Къде си го учил тоя английски бе, "my friend"? Where disappeared the apostrophe (') in your strange phrase "cant"? Жив зян си и с правописа, и със синтаксиса, и с морфологията, нещастен съвременен "Гристо". Да ти имам фръцльовщината!
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 122Що говорите гЛупОсти бе, себемрази и българомрази? Не Русия спря "Южен поток", а Западът начело с ЮСА. Пощуряха, че Русия "щяла да диктува енергията на Европа". А един щатски влъхва с мисия да прати "Южен поток" в небитието, а не през България, още беше на стълбата на самолета, а Орехът бодро рапортува, че "ние вече го спряхме". За което на Ореха сега му е топло, а аз тракам зъби. Щото пък токът от новобратските "американски" централи е ДЕСЕТ пъти по-скъп. Обичат ни янките-е-е...
63
0
 
4
 
! Отговори
Газа преди 8 години
По въпроса за газа винаги са ни обиждали защото ни е харесвало да ни обиждат ама като ни врътнаха кранчето я как сега водим спорове?- Подайте го пак, братя, какво друго ни остава на нас гордата рая? Като сме свикнале на калъпя да продължаваме, че каквото дупе покаже.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да се учудя ако Газпром съобщи че ще строи газопровод до Луната и от ЛУНАТА надолу към Европа.И ако този проект не се състои виновна ще е България.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И коя БЪЛГАРИЯ загуби ,защото другарю има две Българии тази на съветските другари ,да те загуби но не и тази на всички останали българи
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България спря "Южен поток" и загуби милиарди от строежа.
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Sasvim PolaganoСкоро ще имате турска власт без газ!
58
5
 
12
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Дааа .. след натиск от чичо Сам, който се грижи за доходите на майдановците, България спря "Южен поток" и загуби милиарди от строежа и 300 млн. годишно от транзита, сега Германия обяви, че се включва в изграждането на "Северен поток"-2, Ренци пищи на умряло, на никой обаче нему пука. Меркел е категорична, че става въпрос за частни компании /ЕОН, BASF/ и не може ад се меси, така хем санкциите цели хем Германия си осигурява газ ... глупаците южняци да "духат супата", както казваше бат`Любо Пенев!
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До егати тъпите yшитаИ купува газ от Русия.................
56
0
 
4
 
! Отговори
бг манталитет преди 8 години
До Сергей БринПо-късно, през 2008 г., се занимава с руски журналисти в Москва, когато той бе помолен за това твърдение, каза той, "той се отпечатва нещо. Не си спомням, че го казах!
55
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснaците винaги сa били в рaзкрaчено положение, ту се репчaт нa Зaпaдa, ту му лижaт крaкaтa нa президентa в Белия дом. Сегa ги е обхвaнaлa пaрaноятa дa се репчaт и дa сa " велики", след някоя годинa товa ще отмине и пaк ще сa в обичaйнaтa зa тях стойкa ПAРТЕР. Не сa нормaлни определено, то и по тукaшните русофили личи яко...
54
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Японците из форумите имaт дори лaф, че руснaците сa бели ***...
53
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИКОЙ НЕЩЕ РУСНЯКA ЗA ПAРТНЬОР, НИТО СЕВЕРЕН, НИТО ТУРСКИ, НИТО ЮЖЕН ПОТОП ЩЕ ИМA ДОКAТО ПУТИН Е В КРЕМЪЛ, СЛЕД НЕГО ПЪК РУСИЯ ЩЕ СЕ РAЗПAДНЕ И КОЙ ЗНAЕ КAКВО ЩЕ ОСТAНЕ ОТ НЕЯ...
52
4
 
4
 
! Отговори
O maiko Rusko! преди 8 години
S Turcie nemoje da se govori veche za Turski potok! Razbiram che Rusiq v momenta nqma druga alternativa dori i za sledvashtite 100 god... osven da se hvarli v racete na Balgariq za spasenie pone na IOjen potok.....
51
21
 
16
 
! Отговори
егати тъпите yшита преди 8 години
САЩ видите ли били във фалит. А то само на щата Ню Йорк икономиката му е по-голяма от руската. Русия е бананова република, берат банани и продават. Пада цената на бананите и огладняват.
50
4
 
19
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЩЕ МИ ОТИВАТ В КИТАЙ,ТО ДОКАТО ДОЙДАТ КИТАЙЦИТЕ ЩЕ МИ ПАДНЕ ДЯДОВИЯ.Я СЪЩАТА ДЕЛЕГАЦИЯ ОТИДЕТЕ В РУСИЯ ДОКАТО НЕ Е ПАДНАЛ ГОЛЯМ СНЯГ,ОПРАВЕТЕ НЕЩАТА ОКОЛО КОЛЕДА ,КАТО СЛАВЯНИ,ДАЖЕ И АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТАЗИ ПОЛИТИКА.НЕ СТАВА ВЪПРОС РУСОФИЛ,РУСОФОБ,ИМАММЕ ЛИ СМЕТКА,ИМАМЕ,КАКВО ЧАКАМЕ ОТ ЛУНАТА ГАЗ,ДРУГИТЕ КАК СЕ ОПРАВЯТ.ГЕРМАНЦИТЕ ИЗБИХА 20 МЛН РУСНАЦИ И ПАК ГИ ЦОЦАТ,А НИЕ СЕ ПРАВИМ НА ВАЖНИ,ЕГАТИ ПОЛИТИКАТА,ТОЛКОВА ЛИ Е СЛОЖНА.НО КАТО СИ ДАЛ ДУПЕТО СИ ЧУЖДО,НЕ ММОЖЕШ ДА ТО ВЪРТИШ КЪДЕТО ТРЯБВА .
49
3
 
17
 
! Отговори
БГ преди 8 години
И СЕГА МОЖЕМ ДА СЕ ОПРАВИМ,НО НЯМАМЕ ДУПЕ,КАЗАХМЕ СИЛНИ ДУМИ СРЕЩУ РУСИЯ,НЯМАМЕ ДОБРИ ПОЛИТИЦИ,МАЛКО ДА СЕ ПРЕКЛОНЯТ.ТО КАТО СА В ЕВРОПА,ЧЕ ГОЛЯМ ***,ГЛЕДАЙ СИ ИНТЕРЕСА И НА НАРОДА,ТУРЦИЯ СИ ИЗЯДАХА ПАЯ,ИЗПОЛЗУВАЙ,САМО ЕДНО ОТИВАНЕ В РУСИЯ И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД,НОВИ РАБОТНИ МЕСТА,НОВИ ИНВЕСТИЦИИ,ОТИВАШ В ЕВРОПА,ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО,НАРОДА НИ Е БЕДЕН,ТЕЗИ ДОГОВОРИ СА НИ НУЖНИ,КАК РАЗРИШИХТЕ НА ТУРЦИЯ,НИЕ СМЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕС И НА НАС МОЖЕ,КАКВО ТОЛКОЗ Е СЛОЖНО,ЗАЩО ВЪРВИМ ПО БАИРА,КАТО ИМАМЕ МАГИСТРАЛА
48
3
 
23
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЩО ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ,КОЙ КАТО НЕ СИ ПЛАЩА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВА ГАЗ.УКРАЙНА СА ГЛЕЗЕНО ДЕТЕ,САМО ИСКАТ.НИЕ САМО ИСКАМЕ,ТО ДА НЕ НА КЬОР АСАН ФУРНАТА.ГЕРМАНЦИТЕ КАТО СА РЕДОВНИ ПЛАТЦИ,ПОТРЕБЯВАТ НАЙ МНОГО И ИМ НАЙ НИСКА ЦЕНАТА.КАКВО ЦЯЛА ГОДИНА САМО ПЛЕЩИТЕ РУСИЯ ТА РУСИЯ ,ЗАВИСИМИ,НЕЗАВИСИМИ,ГЛУПОСТИ НА ТАРКАЛЕТА.ТРЯБВА ЛИ НИ ГАЗ,ТРЯБВА,ИМАМЕ ЛИ ПРОМИШЛЕНОСТ НЯМАМЕ,КАКВО НИ Е ВИНОВНА РУСИЯ,ЧЕ РЕСТИТУТКИТЕ НИ УНИЩОЖИХА ИКОНОМИКАТА,ЗАЩО НЕ СА В ЗАТВОРА.ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА НИ Е ВИНОВЕН.НЯМАМЕКЪЩАТАВАЕ
47
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАНе бъди толкова сигурен. САЩ де факто са във фалит и за да го избегнат де юре взимат нови дългове и връшат стари защото не могат да ги върнат с приходи от икономиката си. Дълговета на САЩ са 117% от БВП, докато на Русия са само 23%, руската икономика е напълно реална за разлика от американската която е въздух под налягане.

Спонсорирани публикации