Фармацевтичният сектор – мощен стимулант за M&A сделките

Очаква се общият обем на сливанията и придобиванията да се повиши до над $600 млрд.
0
Фармацевтичният сектор – мощен стимулант за M&A сделките
Снимка: Архив Ройтерс

2015 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg Икономиката през 2015 г."

Сделките по сливания и придобивания (M&A) във фармацевтичния сектор през 2015 година отбелязаха нов рекорд. Очаква се общият обем на сделките в здравния сектор да се повиши до рекордните над 600 млрд. долара.

Анализаторите оценяват, че след обявяването на сделката на Pfizer за придобиването на иновативния бизнес на Allergan в края на годината здравният сектор ще се издигне на челното място по общ обем на сливанията и придобиванията, засенчвайки енергийния и технологичния сектор. Изчисления на Thomson Reuters сочат, че сделките в здравния сектор ще засенчат целогодишния си рекорд от 392,4 млрд. през 2014 г.

Като цяло M&A сделките не са изолирано явление на световния пазар - тенденцията на окрупняване набира все по-голяма скорост през последните години. Обемът на сделките по сливания и придобивания в света надмина върха, поставен през 2007 г. Близо месец преди края на 2015 г. стойността на оповестените сделки е вече 3,42 трлн. долара.

Огромният паричен ресурс, който се намира на разположение на компаниите, промяната в инвестиционната им политика, ниските лихвени проценти и регулациите в някои сектори са част от предпоставките за активността на пазара на сливания и придобивания. Това коментира Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, пред Bloomberg TV Bulgaria. Фактът, че фармацевтичният бранш е един от най-регулираните, е една от предпоставките за ръста на сделките.

Търсене на възможности за растеж, стремеж към осигуряване на конкурентни предимства, иновационни решения и по-бързо разширяване на пазарните дялове са други предпоставки за ръста на M&A сделките между фармацевтичните фирми. Именно придобиванията на готови иновативни решения са едни от най-силните причини за осъществяване на тези сделки. Не на последно място е и доверието в икономическата среда.

Сипмптоматичните фармацевтични сделки

През 2015 година бяха обявени няколко мащабни сделки, които дават сигнал за пренареждане на играчите във фармацевтичния сектор.

Израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceutical обяви през юли, че придобива бизнеса с генерични лекарства на Allergan за 40,5 млрд. долара. Израелският фармацевтичен гигант е най-големият производител на генерични лекарства в света. Според официалното изявление собствениците на Allergan получават 33,75 млрд. долара в брой и акции на Teva на стойност 6,75 млрд. долара спрямо пазарната стойност към момента.

В края на годината бе оповестена и най-голямата сделка досега в здравния сектор - фармцевтичният гигант Pfizer обяви в края на ноември, че купува конкурентния бизнес на Allergan за сумата от 160 млрд. долара, или 363,63 долара на акция. Споразумението има и друг аспект - ще позволи на базираната в Ню Йорк компания да премести централата си в Ирландия, за да намали данъчното си бреме в САЩ. Очаква се сделката да приключи през втората половина на следващата година.

Също в края на годината бе обявена и друга сделка по придобиване в сектора. AstraZeneca Plc, вторият най-голям производител на лекарства в Обединеното кралство, е договорила придобиването на калифорнийската ZS Pharma за сумата от 2,7 млрд. долара в брой. Акционерите на ZS Pharma ще получат по 90 долара на акция.

И още сделки

Преди да придобие генеричния бизнес на Allergan, Teva Pharmaceutical Industries направи друг опит - отправи оферта към производителя на генерични лекарства Mylan NV, която устоя на офертата за около 50 млрд. долара и я отхвърли. Perrigo Company Plc също бе в обсега на внимание на Teva, която отправи оферта за поглъщане за 35 млрд. долара.

От друга страна, купуването на Actavis става само няколко месеца, след като самата тя финализира сделка по придобиването на иновативната компания Allergan през март.

Фармацевтичната компания AstraZeneca PLC само преди седмици съобщи, че ще придобие 55% дял от биотехнологичената Acerta Pharma на цена от 4 млрд. долара в поредно усилие да обнови продуктовата си линия.

През 2015 г. Merck приключи сделката по придобиване на Sigma-Aldrich на стойност 17 млрд. долара.

Кои са предпоставките за активността на пазара на M&A сделките през 2015 г.

Огромният кеш, с който разполагат компаниите, и ниските лихвени проценти са само част от предпоставките. По мнение на експерти във фармацевтичния сектор влияние оказват и допълнителни фактори - гигантите във фармацията търсят преразглеждане на портфейла от продуктови линии. Притиснати от изтичане на патенти върху техни разработки и прехвърлянето на съществуващи продуктови линии в генерични, те търсят да придобият нови разработки, които са обещаващи в дългосрочен план.

Натискът за намаляване на цените на лекарствата от страна на публичните фондове и правителствата във всички държави е другата основна причина за търсене на окрупняване. Най-често мениджърите на компаниите търсят начин за оптимизация на производството, постигане на максимално добра цена на продуктите и възможност компанията да предлага конкурентни цени на държавните фондовете. Разширяването на портфолиото и ръстът на пазарния дял също са търсена цел.

Не на последно място, причина за сливанията на бизнеси във фармацията е изтичането на патентите на оригиналните продукти и увеличаването на разходите за откриването на нови молекули. Разходите за откриване на нови молекули се увеличават всяка година, а окрупняването благоприятства споделянето на разходите.

Друг важен фактор, стимулиращ M&A сделките, е търсене на възможности за растеж, коментира за Investor.bg Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел „Консултации по сделки“ в EY България. Сделките вече са част от устойчивата стратегия за растеж на компаниите в дългосрочен план.

Икономиката се възстановява, но темповете са умерени и да растат органично не е достатъчно за компаниите, коментира Николаева. Благодарение на технологиите индустриите се променят с изключително бърза скорост, бизнес моделите се трансформират, индустриите се сближават. В този контекст търсенето на растеж стимулира рекордно високите нива на M&A сделки, посочва експертът. Посредством придобивания компаниите осигуряват конкурентни предимства, иновационни решения и по-бързо разширяване на пазарните си дялове.

Друга важна причина за бума на този тип сделки е доверието на компаниите в икономическата среда. Според глобалния Барометър на доверието в икономическата среда - изследване на EY сред изпълнителните директори на глобални компании, 83% от изпълнителните директори са оптимисти за глобалната икономика, а дългосрочните перспективи за растеж, макар и скромен, са стабилни.

„Разбира се, че факторът търсене на растеж важи и за фармацевтичния сектор. Но не трябва да забравяме, че целият здравен сектор търпи огромна трансформация в световен мащаб. Генетичната и геномна информация, която става все по-достъпна, трансформира изцяло производството на лекарства и разработването на нови терапии. Гените и генните продукти създават нови начини за интервенции и лечение. Идентифицират се потенциални нови лекарства, разходите за разработка на лекарства намаляват. Тези промени създават една динамична бизнес среда. Компаниите търсят начини да разработват различни бизнес модели, да навлизат на пазарите и да изграждат устойчиво присъствие“, коментира експертът от EY България.

Според нея в краткосрочен план всичко се свежда до ефективността на операциите и намаляване на разходите, тъй като индустрията е подложена на огромен маржин натиск. „Основните операции остават важни, но вече иновациите и научноизследователската дейност придобиват нюанс на спешност като средство за създаване на растеж. Точно придобиванията на готови иновативни решения са едни от най-силните причини за осъществяване на сделки“, смята Николаева.

Друг интересен фактор, който отчита Барометърът на доверието в икономическата среда, е че няма големи разминавания в очакванията на купувачи и продавачи относно цената по сделките. Това носи една допълнителна стабилност и подкрепя бързата реализация на сделките, допълват от EY България.

Причините за подобни мащабни сделки не биха могли да са еднопластови. Компаниите предприемат важни решения в инвестиционната си политика в съответствие с визията за развитието, реализирането на стратегическите приоритети и покриването на непосрещнати медицински нужди за заболявания, които към момента са нелечими, посочва Зоя Паунова, мениджър за България на AstraZeneca.

Сливането дава предимство на бизнеса в осигуряването на по-достъпни цени за по-качествени медикаменти, каза Николай Хаджидончев от Teva.

Teva-Allergan или пренареждане на играчите

На практика сделката по придобиване на генеричния бизнес на Allergan от Teva Pharmaceutical Industries Ltd затвърждава водещата позиция на Teva като генерична компания в света и в България, коментира Николай Хаджидончев, мениджър на Teva за България за Investor.bg.

Сделката е изключително важна за страната ни, тъй като Allergan (Actavis) притежава производствени мощности у нас. Двата завода в Дупница и Троян, преди това познати като "Балканфарма", съществуват от 50 години. Очаква се двата завода, които имат и водещи позиции в ЕС, да се развиват още.

Сделката ще бъде окончателно финализирана през първото тримесечие на 2016 година и е рано да говорим за пазарен дял на новата компания, допълни Хаджидончев. Това е стратегическо придобиване, съвместяващо два водещи генерични бизнеса, което ще даде предимство на новата компания в осигуряването на по-достъпни цени за по-качествени медикаменти, уточни той.

Разчитаме, че обединението ще превърне новата компания в лидер на пазара на генерични медикаменти. А чрез общото продуктово портфолио ще успеем да осигурим най-високо качество на генеричните лекарства и то на конкурентни цени, каза още Хаджидончев.

Teva очаква да увеличи финансовите си показатели значително със силно диверсифицирани приходи и печалби. Наред с това компанията ще има възможност да се съсредоточи върху нови генерични лекарства, биоподобни и специални продукти в ключови терапевтични области. Очакваме компанията да стане по-конкурентоспособна, да се развива и расте на нови пазари, както и да донесе значими финансови ползи за акционерите, коментира Хаджидончев.

Pfizer-Allergan чупи рекорди

Сделката Pfizer-Allergan е най-голямата в историята на здравния сектор, като чупи предишния рекорд от 1999 г., когато Pfizer постигна споразумение да погълне Warner-Lambert за 90 млрд. долара. Оповестената през ноември сделка е най-голямата досега в здравния сектор.

Обединението на Pfizer и Allergan свързва две големи компании с идеята за създаване на нов глобален биофармацевтичен лидер в сферата на иновациите, заявиха за Investor.bg от PfizerIncДвете компании ще имат потенциала за производство на повече лекарства и терапии, достъпни за повече хора по света. Сливането ще обедини повече средства, които да насочи за инвестиции, производство и развитие на бизнеса.

AstraZeneca в битката за лидерство

Факторите, които благоприятстват сделките във фармацевтичната индустрия, са от различно естество в зависимост от спецификата и етапа на развитие на компанията, каза Зоя Паунова, мениджър за България на AstraZeneca – компанията, която през последните няколко години, месеци и дори дни, реализира поредица от сделки.

Компанията е ръководена от мисията да инвестира в иновация и научни открития, каза Паунова. По думите й стремежът на AstraZeneca в световен мащаб е утвърждаване на научното лидерство чрез търсенето на иновативни и персонализирани подходи в лечението на пациентите, които оптимизират разходите за здравеопазване.

„Сделките са част от бизнес реалността, в която оперираме, и са в тенденция със стремежите за конкурентоспособност, развитие и устойчив растеж. В AstraZeneca следим и финансираме научни открития, които ще предоставят по-добро и по-ефективно лечение, както и по-добро съотношение между качество и цена“, каза Зоя Паунова.

С придобиването от страна на AstraZeneca на американската биофармацевтична компания ZS Pharma очакванията са сделката да обогати портфолиото на компанията и да утвърди позицията й като лидер в терапевтични области като кардиология и диабет, и да разгърне присъствието си в терапевтична област нефрология.

В дългосрочен план, след покриване на регулаторните изисквания, компанията очаква продуктите на ZS Pharma да бъдат представени и у нас.

Перспективите

85% от всички участници в Барометъра на доверието в икономическата среда от фармацевтичния и биотехнологичния сектор споделят, че имат поне две или повече сделки в плановете си за следващата година спрямо 72% от всички анкетирани от други сектори, отчитат от EY България.

Според анализаторите това означава, че фарма секторът ще остане по-активен спрямо други сектори. Представителите на фармацевтичната и биотехнологичната индустрия споделят също, че на пазара има повече и по-качествени възможности за придобивания в сравнение с минали години.

В този смисъл EY не очаква придобиванията в сектора да намалеят през следващата година, а по-скоро да задържат един стабилен темп.

Още новини за фармацевтичен пазар четете в Investor.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари