Петролът дълбае ново пазарно дъно

Американският суров петрол се продава под $31 за барел
12 яну 2016 11:14, Бойчо Попов
30
Петролът дълбае ново пазарно дъно
Снимка: Ройтерс

Петролът продължава да поевтинява във вторник, като за пореден път удари 12-годишно дъно, а мнозина анализатори предвиждат още спадове, пише WBPonline, цитиран от Investor.bg.

Към 9:37 часа американският лек суров петрол се търгува с понижение от 2,53% до 30,62 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 1,69% спад до 31,05 долара за барел. Така за първи път от края на 2003 г. насам WTI се продава под 31 долара за барел.

По-рано през сесията WTI поевтиня до най-ниското си ниво от декември 2003 г., а Брентът – до най-ниската стойност от април 2004 г. Цените обаче така и не паднаха под 30 долара за барел.  По-късно във вторник ще бъдат публикувани данни на Американския петролен институт за резервите в САЩ. По-важният доклад на правителствената Администрация за енергийна информация излиза в сряда.

„Мащабните разпродажби при суровината изглежда ща продължат в краткосрочен план, доката пазарът не намери ново равновесие“, казват от австралийската банка ANZ.

Анализаторите от Morgan Stanley допускат, че цена от 20 долара за барел може да стане скоро реалност, като по този начин се присъединяват към прогнозата на инвестиционната банка Goldman Sachs, според която през цялата 2016 г. може да се наблюдават ниски цени. “Предвид продължаващото поскъпване на долара сценарий с цена от 20-25 долара е възможен”, пишат от Morgan Stanley.

WBPonline посочва, че от началото на новата година и двата ключови сорта са поевтинели с около 17%. Според Barclays средната им цена през 2016 г. Ще бъде 37 долара за барел, което е далеч под предишните очаквания за 60 долара при Brent и 56 долара при WTI.

Най-песимистичната прогноза засега идва от Standard Chartered – 10 долара за барел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
13
 
11
 
! Отговори
смерть россии преди 8 години
Русия е пред финансов колапс. Скоро няма да има пари за пенсии, за заплати на армията и милицията, за образование и за здравеопазване. И затова ще печатат рубли. Очаква ги хиперинфлация, глад и мизерия. Ние това го минахме преди 19 години. Путин или ще започне война за да спаси властта си или ще бъде убит от някой от неговото обкръжение.
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИД подби пазара. Който каквото иска да ми говори, но те са причината цените да паднат толкова. И всички въртят търговия с тях. Някой им купува петрола, някой робите, някой им продава оръжие, интернет, коли и т.н. Лицемерие, лицемери и пак лицемерие от целия западен свят!!!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вовата също дълбае нов бункер
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вовата фалира!

Спонсорирани публикации