Нов път до Терминал 2 – след по-малко от 2 години

Над 13,7 млн. лева ще бъдат осигурени от бюджета
18 яну 2016 15:52, Миглена Иванова
14
Нов път до Терминал 2 – след по-малко от 2 години
Терминал 2. Снимка: Летище София

След по-малко от 2 години ще има нов, пряк път с естакада до Терминал 2 на Летище София. В края на декември Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е подписало договор с изпълнителя – обединението "Брюксел 2015" ДЗЗД с партньори "ПСТ Груп" и "Транспортно строителство и възстановяване"(ТСВ).

Общата инвестиция в проекта – проектиране и строителство, е в размер на малко над 13,7 млн. лева с ДДС плюс още почти 98 300 лева за надзор. Финансирането е осигурено от държавния бюджет, съобщиха за Investor.bg от ведомството.

Транспортното министерство реши през лятото на миналата година да възобнови проекта за естакада до Терминал 2 на столичното летище.

Пътната отсечка е категория градска магистрала от ІІ клас с дължина от малко над километър, включително мостово съоръжение с дължина 350 м.

Терминал 2 беше открит малко преди България да стане член на Европейския съюз (ЕС). До него се планираше да има нов път, но той не беше реализиран заради спорове със собствениците на имотите, през които минава съоръжението, и липсата на финансиране.

Все пак през 2006 г. беше проведена тръжна процедура въпреки неуредиците с терените, която беше спечелена от “Мостстрой”. Фирмата започна и строителство, но впоследствие прекрати дейностите.

През миналата година експерти на транспортното министерство провериха какво е останало от строителните работи и дали вече построеното е годно, за да се ползва като основа за продължаване на строителството. Групата констатира, че изградените подпорни стени и стълбове са в добро състояние и се налагат само някои корекции, но армировката, оставена за продължаване на строителството, е изрязана и открадната.

В договора с изпълнителя е заложено строителството на пътния участък да бъде завършено за 630 дни от сключването на договора. Параметрите на естакадата са съгласно одобрения инвестиционен проект и няма да има промени, посочват от министерството.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО ДОБРЕ ,ПО БЪРЗО ДА СЕ ИЗНАСЯМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.
10
0
 
2
 
! Отговори
Sof преди 8 години
До 18.01.2016Спокойно не е грешка, те така си ги правят, пътя предполагам ще излезе 200-300милиона мин. За справка виж пешеходното тунелче в дружба за 2млн.
9
0
 
5
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
А кога ще оправите пътя от Слатина до Подуене 2 км няма кой да оправи постоянно има задръстване там.
8
0
 
8
 
! Отговори
18.01.2016 преди 8 години
Как 630 дни за километър и половина....да няма някаква грешка?
7
2
 
5
 
! Отговори
Men преди 8 години
До 77777И кога по-точно се задръства?
6
3
 
12
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Принципно цялата идея около Терминал 2 е сбъркана из основи, а липсата на път до новият терминал е само върха на сладоледа. Къде е пряката връзка между двата терминала, така че пътниците без да напускат територията на летище София да се прехвърлят от единия на другият терминал? Няма я, защото бързаха да откраднат едни пари и изобщо не помислиха за това най-елементарно нещо. Разбира се, че и път до Терминал 2 трябва, защото сегашният е излагация, задръства се редовно и си е като квартална уличка.
5
0
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Може банковите сметки на някои хора да са изтъняли... Знаеш ли.....
4
2
 
11
 
! Отговори
Men преди 8 години
Какъв е смисъла от тоя нов път? Сега си има достатъчно добър път - няма проблеми с трафика, настилката е ок паркинга на летището също е достатъчен. Та въпроса ми е какво налага да се строи втори нов път?
3
0
 
20
 
! Отговори
домино преди 8 години
няма такива дето не крадат , исках да кажа... "да усвояват едни средства". Всичко е демагогия.
2
0
 
12
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Какво стана с Интермодалния терминал в кв.Слатина.Колко пари се прилапаха за проучване проектиране от близки на правителството фирми и накрая нищо.Т.е.парите на данъкоплатците в нашия джоб.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2Може и двете!