Петрол за без пари? Може – в Дакота

Става дума за нискокачествен петрол със сяра
18 яну 2016 19:31, Бойчо Попов
17
Петрол за без пари? Може – в Дакота
Снимка: Ройтерс

Цената на петрола е толкова ниска, а пазарът – така наситен, че потенциален купувач е предложил отрицателна цена в сделка за покупка на количества от американския сорт North Dakota Sour, предава Bloomberg.

Този сорт е нискокачествен, с високо съдържание на сяра, но в началото на 2015 година се търгуваше за 13,50 долара за барел, а през януари 2014 година – за 47,60 долара за барел.

Предложението на Flint Hills Resources сега е за -0,5 долара за барел. Офертата е била изпратена в края на миналата седмица, уточнява Bloomberg.

Заради наситения със суровина пазар цената на качествените сортове петрол също се срива. За последните 18 месеца лекият суров петрол е загубил 70% от стойността си. В ранните часове на пазарите суровината се продаваше за малко под 29 долара за барел. Това е най-ниската цена, достигана в рамките на търговския ден от октомври 2003 година насам.

Други нискокачествени сортове пък се търгуват наполовина по-евтино – South Texas Sour постигна цена от 13,25 долара за барел, а OklaHoma Sour – от 13,50 долара за барел. Тези сортове имат високо съдържание на сяра и могат да бъдат преработени само в рафинерии със специално оборудване, затова и цената им е по-ниска.

Негативните цени на суровините са изключително редки, но не и несрещани на петролните пазари. Обикновено рафинерии предлагат на свои клиенти да им платят, за да се отърват от продукти като сяра или петролен кокс, които са резултат от преработката на петрол.

Всичко за цената на петрола - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В последните 40 години в Сащ няма нищо качествено.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
петрола да стане 1 долар за барел , в България по бензиностанциите ще е пак 2 лв. Така се разбира пазарната икономика у нас . Кой колкото пари му трябват такива цени си слага .
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що стана, Вуте? Петрола и цената му станаха битката на века! Кой ще е победителя? Чия икономика ще издържи? Напълниха ли се всички складове с оглед на методично планираната война?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАлпийски дизел... ко рече? АВИОдизел е това.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
се ще е по добър от този на лукойл
3
0
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Горките петролни...шейхове,да си направят по една платнена торбичка,че скоро ще започнат да...просят.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я да го барнат нашите предприемчиви бизнесмени,да видите как ще го продават на цената на Алпийски дизел или бензин 100 октана!
1
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя петрол е малко по-качествен от Ураль, който ушанките ни го продават по средиземноморски цени!

Спонсорирани публикации